Update articol:

CNN: Lumea are o mulțime de lideri înfometați de putere; Acestă pandemie ar putea fi o veste proastă pentru democrație și pentru cei care depind de ea

pixabay.com pixabay.com

Pe măsură ce Covid-19 acaparează Globul, unii lideri mondiali au descoperit o ocazie de a-și consolida puterea, potrivit CNN.

În Ungaria, printr-o lege trecută luni, prin parlamentul de la Budapesta, premierul Viktor Orban a primit prerogativa de a guverna prin decret pe perioadă nedeterminată. Noua lege îi dă autoritatea să pedepsească jurnaliștii dacă guvernul consideră că informaţiile din ştiri nu sunt exacte și permite guvernului să instituie pedepse grele pentru cetăţenii care nu respectă carantina generalizată. Pe perioada în care aceste reguli sunt în vigoare, nu pot fi organizate alegeri sau referendumuri.

Acțiunile guvernului ungar au dus la critici și solicitări către Uniunea Europeană – fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi sugerând  blocului european să excludă Ungaria, dacă măsurile nu vor fi revocate – ceva ce este mult mai ușor spus decât făcut, scrie CNN. Deciziile lui Orban sunt printre cele mai flagrante mișcări de preluare a puterii autoritare luate până acum în perioada de pandemie.

Cu toate acestea, şi alți lideri autoritari au încercat să profite de această oportunitate, pentru a avea o autoritate mai mare, confom analizei CNN.

În Filipine, președintele Rodrigo Duterte – cunoscut pentru faptul că își arestează criticii și oponenții politici  și care s-a lăudat cu uciderea personală a criminalilor în timpul său ca primar al orașului Davao – și-a asigurat puterile în această situaţie, oferindu-i un control mai mare al serviciilor publice.

Şi  prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a confruntat cu critici după ce guvernul său a aprobat urmărirea electronică a pacienților, folosind tehnologie care anterior fusese folosită doar în lupta împotriva terorismului.

Netanyahu, desigur, nu este singurul lider care folosește tehnologia pentru a-și urmări cetățenii în timpul crizei. În Rusia, autoritățile folosesc tehnologia de recunoaștere facială pentru a îi prinde pe cei care încalcă carantina sau izolarea.

CNN scrie că, din Coreea de Sud și până în Europa occidentală, guvernele alese în mod democratic se folosesc de instrumente digitale pentru a monitoriza pacienții infectați și pentru a vedea cât de bine respectă cetățenii măsurile de distanțare socială.

Deși astfel de acțiuni au dus la teamă de o supralicitare a liderilor politici în ceea ce privește consolidarea puterii lor, ele ridică întrebări cu privire la ce se va întâmpla după ce pandemia se va termina.

Preocuparea este că, pe măsură ce lumea se obişnuieşte cu noul mod de viață, cetățenii nu mai reacționează atât de viguros la ceea ce, iniţial, puteau fi considerate măsuri extreme sau extraordinare.

“Pe timp de criză, spectrul lucrurilor pentru care guvernele pot scăpa fără opoziţia publicului tinde să se lărgească”, a spus Brian Klaas, profesor asistent de politică globală la University College London.

În țările cu tradiții democratice puternice, guvernele pot fi mai bine controlate prin pârghii şi verificări instituționale- asigurându-se că aceste puteri sunt extraordinare și supuse revizuirii. Acest lucru este mai greu în țările în care principiile democratice au fost subminate, precum Ungaria.

“Problema cu sistemele slabe precum Ungaria este că Orban a erodat democrația de multă vreme și va dori să facă acest nou mod de viaţă unul normal. E posibil ca aceste acțiuni să fie acceptate pentru că oamenii își doresc stabilitate în perioade de criză”, spune Klaas.

Nu este vorba doar de Orban, scrie CNN.

Parag Khanna, autorul cărţii “Viitorul este asiatic”, explică că „noii lideri autoritari care profită de majoritarismul democratic, cum ar fi Duterte în Asia și Orban în Europa”, și-au acordat în ultimii ani dreptul de a guverna prin decret ”.

În timp ce acțiunile recente ale acestor „noi lideri autoritari” pot părea extreme, acestea sunt în mare parte legale și, în multe cazuri, sunt proporționale cu provocarea acestui coronavirus. Ceea ce pune liderii democrațiilor puternice într-o poziție dificilă.

„Liderii democratici trebuie să evite orice declarație care critică acțiunile altor lideri care ar putea compromite semnificația pandemiei”, spune Nic Cheeseman, profesor de democrație la Universitatea din Birmingham. „Dar tăcerea lor riscă acum să predea liderilor autoritari și un cec în alb pentru o dată viitoare”.

Mai rău, în timpul unei pandemii, liderii puternici pot impune măsuri extraordinare, în pași, națiuni precum Regatul Unit și Italia, făcându-i să pară obișnuiți.

„Lucrul îngrijorător în timpul unei crize este că liderii cu instinct autoritar pot pretinde că fac ceea ce fac unele democrații consacrate”, spune Cheeseman.

Dar, în timp ce se preconizează că democrațiile solide vor reveni în cele din urmă la viaţa de dinainte, cetățenii din democrațiile slabe ar putea fi constrânşi să păstreze măsurile impuse de lider în această perioadă .

Desigur, această problemă „normală nouă” nu se aplică numai națiunilor cu instituții democratice slăbite.

Istoric, chiar și Statele Unite au văzut această putere extraordinară a administraţiei în timpul crizei, cel mai evident exemplu în acest sens fiind legea Patriot Act, în urma atacurilor din 11 septembrie din 2001.

„Dacă o mentalitate de „miting în jurul pavilionului” ar da startul lumii, liderii ar putea găsi modalități de a face acest lucru

Modul în care țări precum America, Marea Britanie, Germania și Franța ies din această criză vor stabili noul nivel pentru normele democratice, mai scrie CNN.

Crizele globale au obiceiul de a crea confuzii pe care liderii le pot exploata pentru propria foame de putere. În momentul de față, lumea are o mulțime de lideri înfometați de putere. Dacă legăm asta de o criză pe care cei mai mulți dintre noi nu au văzut-o niciodată, nu este greu să prevezi că acest focar global de coronavirus ar putea fi o veste proastă pentru democrație și pentru cei care depind de ea.

Yuval Noah Harari în FT : Lumea după coronavirus; alegerile pe care le facem acum ne-ar putea schimba viața în anii următori

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021