Update articol:

Gabriela Horga: În doar zece zile de la rezultatul șocant al primului tur de la prezidențiale, pilonul II de pensii private a înregistrat o scădere de 400 de milioane de euro, BNR a intervenit pentru a ține cursul euro sub 5 lei, Finanțele au scos la bătaie 6 miliarde de euro în piață; Riscăm ca investitorii români și străini să oprească planurile de investiții

În doar zece zile de la rezultatul șocant al primului tur de la prezidențiale, pilonul II de pensii private a înregistrat o scădere de două miliarde de lei sau 400 de milioane de euro, fiecare român care are pensie privată pierzând 250 de lei, a scris fosta vicepreşedintă ASF Gabriela Horga, care a fost aleasă recent senator din partea PNL. 

Potrivit acesteia, BNR a intervenit pentru a ține cursul euro sub 5 lei, iar rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, iar Ministerul de Finanțe a scos la bătaie șase miliarde de euro în piață, din fondul de urgență, pentru a acoperi nevoile de trezorerie curentă.

Gabriela Horga a explicat: “În doar zece zile de la rezultatul șocant al primului tur de la prezidențiale, fiecare român care are pensie privată a pierdut 250 de lei, micii investitori la bursă și-au văzut valoarea acțiunilor diminuate. Oamenii se gândesc serios să schimbe economiile pe care le au în euro pentru a se proteja.

Ce se întâmplă zilele acestea cu piețele financiare reflectă exact incertitudinea și pericolul în care se află România.

Bursa de Valori București a înregistrat o scădere imediat după alegeri. Această scădere afectează atât companiile care ar putea folosi fondurile pentru servicii mai bune, cât și micii investitori cu acțiuni la bursă.

Banca Națională a României (BNR) a intervenit pentru a ține cursul euro sub 5 lei, iar rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,7 miliarde de euro.

Pilonul II de pensii private a înregistrat o scădere de două miliarde de lei sau 400 de milioane de euro. 8,24 de milioane de români au banii de pensii depuși în fonduri private. Asta înseamnă o medie de 250 de lei pentru fiecare pensionar.

Ministerul de Finanțe a scos la bătaie șase miliarde de euro în piață, din fondul de urgență, pentru a acoperi nevoile de trezorerie curentă.

Alungarea investitorilor străini, propusă de Călin Georgescu, va avea un efect nefast similar naționalizării comuniste. Declarațiile sale îngrijorează mediul de afaceri și afectează economia.

Riscăm ca investitorii români și străini să oprească planurile de investiții.

Incertitudinile politice îngrijorează fondurile de investiții care finanțează economia și investitorii instituționali ce cumpără titluri de stat, finanțând pensii, salarii și investiții publice. Nimeni nu dorește incertitudine politică și economică, riscând să pierdem tot ce am câștigat.

Apare risculul scăderii ratingului de țară din cauza incertitudinii politice, care va duce la o mare criză economică, la lipsa investițiilor publice.

Pentru a se dezvolta, România are nevoie de fonduri europene, agricultura românească are nevoie de fonduri europene, infrastructura românească la fel.
Știu că există multe nemulțumiri, știu ca există o nevoie reală de reforme care trebuie făcute. Dar, să nu uităm că România a atins 80% din media PIB-ului european, fiind la egalitate cu Polonia și depășind Ungaria sau Grecia.

Mesajele mesianice nu duc la dezvoltare. Dezvoltarea vine prin investiții. Economia de piață, inițiativa economică și antreprenoriatul sunt cruciale pentru creșterea economică și bunăstarea generală.

Trăim într-o țară europeană, într-o țară apărată de NATO. România nu trebuie să devină o țară izolată, de care investitorii fug, plină de incertitudini și care nu se poate finanța.

Trebuie să rămânem cu fața spre vest. Trebuie să votăm informat și pentru România noastră europeană. Iar la alegerile de duminică a rămas o singură soluție pro-europeană, o singură soluție care nu va arunca țara în haos, o singura soluție pentru o țară sigură și stabilă, iar aceasta este Elena Lasconi.
Haideți să nu stricăm ceea ce am câștigat cu greu!”

 

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (17/01/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AEROSTAR S.A. (ARS) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025