Update articol:

Gaze sau surse regenerabile? Cu lumea într-o criză energetică fără precedent, directorii generali de top caută soluții (CNBC)

prosumator Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/regenerabile-energie-mediu
  • Piețele energetice au fost tulburate în ultimele luni, cu creșterea prețurilor la gaze și petrol, iar temerile legate de securitatea aprovizionării au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

  • Săptămâna trecută, Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a spus că suntem „în mijlocul primei crize energetice globale”.

  • În timpul unei discuții recente moderate de CNBC la Forumul Economic Mondial, un grup de experți și lideri de afaceri au spus cum ar putea lumea să găsească cel mai bine o cale de a ieși din situația tumultoasă cu care se confruntă.

 

De la pandemia Covid-19 și șocurile lanțului de aprovizionare până la creșterea inflației și invazia Rusiei în Ucraina, guvernele și companiile din întreaga lume încearcă să abordeze și să rezolve crizele majore – multe dintre ele interconectate – pe mai multe fronturi, scrie CNBC.

În acest context provocator, piețele energetice au fost tulburate, cu creșterea prețurilor la gaze și petrol și temerile legate de securitatea aprovizionării – Rusia este un exportator major de hidrocarburi – s-au accentuat în urma războiului din Ucraina.

Toate acestea au loc într-un moment în care marile economii și marile firme fac planuri pentru a trece de la combustibilii fosili la soluţii alternative cu emisii scăzute de carbon.

Evenimentele din Europa din ultimele luni au scos în evidență fragilitatea acestei tranziții energetice planificate. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos săptămâna trecută, Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a spus că suntem „în mijlocul primei crize energetice globale”.

În timpul unei discuții separate la Davos, moderată de Steve Sedgwick de la CNBC, un grup de experți și lideri de afaceri au spus cum ar putea lumea să găsească cel mai bine o cale de a ieși din situația tumultoasă cu care se confruntă acum.

„Suntem la o răscruce”, a spus María Mendiluce, CEO al We Mean Business Coalition. „S-ar putea crede că, din cauza crizei energetice, are sens să investim în combustibili fosili, dar este mai degrabă opusul”, a spus ea.

Gazul este acum mai scump decât solarul sau eolianul, a argumentat Mendiluce. Scopul de a menține încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale – o parte cheie a Acordului de la Paris – este, a spus ea, „aproape mort dacă nu accelerăm tranziția”.

Energia curată, a spus Mendiluce, a oferit securitate energetică, locuri de muncă, un mediu sănătos și este competitivă din punctul de vedere al prețurilor. „Deci este acum sau niciodată… dacă ai de gând să investești, ar fi de preferat să investești în surse regenerabile decât… într-un activ care ar putea rămâne blocat în curând.”

Patrick Allman-Ward este CEO al Dana Gas, o firmă de gaze naturale listată la Abu Dhabi. Apărând alături de María Mendiluce în panelul CNBC, Allman-Ward – probabil deloc surprinzător având în vedere poziția sa – a argumentat pentru continuarea utilizării gazului în anii următori.

„După cum vă puteți imagina, cred ferm în gazul ca un combustibil de tranziție și în combinația, în special a gazului împreună cu energia regenerabilă, pentru a rezolva problema intermitenței”, a spus el.

Sursele intermitente, cum ar fi energia solară fotovoltaică și cea eoliană, alimentează rețeaua cu energie când starea vremii le permite.

„Pentru că da, trebuie să mergem cu sursele regenerabile cât de repede posibil pentru a ne atinge obiectivele nete zero emisii. Dar… vântul nu suflă tot timpul și soarele nu strălucește tot timpul. Deci trebuie să rezolvăm acea problemă de intermitență”.

Ideea de a folosi gazul ca un combustibil de „tranziție” care ar reduce decalajul dintre o lume dominată de combustibili fosili și una în care sursele regenerabile sunt majoritare nu este una nouă și a fost sursa dezbaterilor aprinse de ceva vreme.

Criticii ideii includ organizații precum Climate Action Network (CAN), care are sediul în Germania și este formată din peste 1.500 de organizații ale societății civile din peste 130 de țări.

În mai 2021, CAN și-a prezentat poziția în această privință. „Rolul gazelor fosile în tranziția către energie 100% regenerabilă este limitat”, a spus acesta, „și nu justifică o creștere a producției sau a consumului de gaze, nici investițiile în noua infrastructură de gaze”.

Întorcându-ne la Davos, Mendiluce a reflectat asupra argumentelor invocate pentru utilizarea gazului. „Îți înțeleg ideea, știi, că poate acum piața va cere mai mult gaz”, a spus ea.

„Dar când vorbesc cu companii care acum sunt dependente și au un risc ridicat în domeniul gazelor, ele caută modalități de a schimba acest lucru. Poate că nu o pot face pe termen scurt, dar știu că o vor face pe termen mediu.”

Energiile regenerabile, a continuat ea, au fost o „sursă competitivă de energie”, adăugând că viteza de implementare este acum esențială. „Deci, dacă ar fi să investesc… aș fi foarte atentă să nu investesc în infrastructura care va rămâne blocată”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM