Update articol:
Interviu Bloomberg cu managerul celui mai mare fond suveran din lume -  Norges, Yngve Slyngstad:

“Generația noastră nu are nici un drept la veniturile din petrolul din Marea Nordului doar pentru că banii vin în prezent“

*Fondul suveran norvegian vrea să își crească expunerea pe China, astfel încât portofoliul să reflecte economia globală
*Fondul suveran norvegian are 70% din active în acțiuni, iar cele mai mari investiții sunt în sectorul tehnologie

Yngve Slyngstad, CEO-ul Norges Bank Investment Management, cel mai mare fond suveran din lume, cu investiții de un trilion de dolari, vorbește, într-un interviu pentru Bloomberg, despre investițiile în China și în companiile de tehnologie.

Norges adună veniturile din petrolul națiunii nordice și le investește. În prezent, Norges deține aproximativ 1,4% din acțiunile din lume și vrea să își crească expunerea pe China, astfel încât portofoliul să reflecte economia globală.

Yngve Slyngstad spune că fondul suveran are cel puțin trei scopuri: Primul este o modalitate de tranziție a fluxului de bani din petrol, și în acest caz este doar un mecanism de stabilizare, deci îl numim fond de stabilizare. În al doilea rând, este un fond de rezervă. Ce se întâmplă dacă prețul petrolului scade brusc? Putem să avem imediat disponibile fonduri pentru stabilizarea economiei? Da, așa că este folosit în acest context. În 2008 -09, nimeni nu a pus o întrebare despre sectorul bancar norvegian. Fondurile erau disponibile chiar dacă băncile norvegiene erau foarte dependente de piața monetară în dolari SUA. Am avut toate fondurile necesare pentru finanțare, dacă era nevoie. În cel de-al treilea rând, este un fond pentru generațiile viitoare. Aceasta este probabil cea mai importantă parte. În general, credem – cel puțin așa este construcția – că nimeni din generația noastră nu are nici un drept specific la fluxul de venituri din Marea Nordului doar pentru că venitul vine în generația noastră. Este o bogăție care a existat mult timp înainte ca această generație să existe și este bogăția pe care ar trebui să o protejăm pentru nepoții noștri și nepoții lor”.

Ca fond orientat pe termen lung, marele motor al economiei și al investițiilor este dezvoltarea tehnologiei, mai presus decât deciziile politice, spune Yngve Slyngstad:  ”Majoritatea oamenilor de pe piață vor spune că cele mai mari riscuri vor fi disputele comerciale dintre China și SUA, statutul UE și Brexit și puterea fiscală a unora dintre țări. Dar într-o perspectivă pe termen lung, cred că niciunul dintre aceste riscuri nu se află pe agenda noastră”.

Potrivit acestuia, fondul vrea să surprindă crearea de valoare în întreaga economie mondială: “Investiția noastră în China în acest stadiu este mai mică de 3% din portofoliul nostru. Cred că în timp, având în vedere că PIB-ul chinez are un procent mult mai ridicat în economia mondială, este normal să investim mult mai mult pe piața chineză. Spun asta de ceva timp și, dacă m-ați fi întrebat acum zece ani, m-aș fi așteptat să avem acum un procent mai mare din portofoliul fondului nostru în China. Dezvoltarea pieței și a investiției noastre au fost mai puțin rapide decât am crezut, în ciuda faptului că traiectoria economiei chineze a înregistrat o creștere de aproximativ 7% pe an. Consecința acestui lucru poate fi, desigur, aceea că va dura mai mult timp pentru ca investițiile pe piața chineză să ajungă la o scară care este relativă la dimensiunea economiei. Aceasta depinde mai mult de modul în care autoritățile chineze decid să-și dezvolte piața, decât de modul în care percepem creșterea economiei.“

Managerul Norges a vorbit și despre investițiile în Big Tech: Unele dintre cele mai mari investiții le avem în companiile mari de tehnologieFacebook, Alphabet, Tencent, Alibaba, etc.- și o parte a modelului lor de afaceri este să capteze informații și să genereze bani pentru valoarea acestor informații. Este, cel puțin pentru mine, în mod rezonabil evident că, într-o societate democratică, cine are informații și cum le folosește este ceva ce procesul politic trebuie să cunoască îndeaproape. Și probabil, într-o etapă viitoare, asta va însemna un tip de reglementare.

Nu cred că am găsit un echilibru pentru modul în care ar trebui să fie reglementată această culegere a informațiilor.

Întrebat dacă consideră acest lucru drept un risc, managerul Norges a răspuns că întrebarea este cât de mult este deja inclus preț: “Nu este viabil în majoritatea afacerilor să stea pe un monopol pentru o lungă perioadă de timp, și cu siguranță nu un monopol pe informații“.

Yngve Slyngstad nu a dorit să speculeze asupra prețului corect al acestor companii.

Totodată, CEO-ul Norges susține că fondul este investit în Marea Britanie pe termen lung, iar asta nu se va schimba în funcție de Brexit: “UK va fi o economie importantă în Europa și va rămâne în Europa.

Cea mai importantă decizie pentru fondul de un trilion de dolari este cum să împartă portofoliul între acțiuni și instrumente cu venit fix, conform lui Yngve Slyngstad: Lucrăm, pentru scopuri practice, pe piețele publice. Da, avem și o componentă imobiliară, dar în marea majoritate sunt acțiuni și instrumente cu venit fix. Și am obținut de la proprietarii fondului – poporul norvegian și prin reprezentanții lor în parlament – o preferință de risc care, în esență, spune că investim 70% în acțiuni și 30% în titluri de stat. Dar avem destulă libertate în modul în care facem combinația.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (24/11/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

MedLife S.A. (M) (24/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16-20 noiembrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/11/2020)

Incetarea de drept a mandatului dlui Cristian Gentea