George-Cristian TUȚĂ – deputat PNL şi Radu Oprea – senator PSD au depus un proiect de lege prin care vrea să ofere oportunitatea fiecărui cetățean să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale. Pentru această iniţiativă, deputatul PNL a avut mai multe discuţii pe subiect cu Asociația Română a Băncilor şi asociaţiile de consumatori.
Potrivit lui GeorgeTuţă, există Directiva Europeană care a stabilit ca oamenii care sunt vulnerabili din punct de vedere financiar – și în România sunt consideraţi cei cu venituri sub 3600 RON – să aibă acces la servicii bancare de bază. În România, astăzi, cam jumătate din populație poate avea acces gratuit la servicii financiare de bază, cum ar fi deschiderea de cont, închiderea, administrarea, retragerea de numerar, interogarea soldului și card. Parlamentul propune să extindă pentru toţi cetăţenii.
Conform deputatului PNL, ARB a făcut un studiu și 72% din românii bancarizați nu știau de această lege: “Nu auziseră niciodată că pot să își deschidă un cont gratuit. Prin iniţiativa mea legislativă, nu vin cu o noutate, nu aduc nici o surpriză de sub masă, doar aduc modificări legislaţiei existente”.
George Tuţă a explicat recent, la Banking Forum: “Ar fi ideal ca fiecare român să aibă un cont bancar, dar până acolo trebuie să facem niște pași.
Nu știu dacă ați trecut vreodată prin comuna Radovani din județul Călărași. Are vreo patru mii de suflete. Nu cred că multă lume are un cont sau un card acolo. De ce? Nici nu ar avea ce să facă cu el, pentru că nu cred că e vreo companie care ar permite plata fără numerar în comuna de care vă povesteam, ceea ce îi obligă pe acești oameni să se limiteze la strict ce găsesc în jurul lor. Dacă nu au mașină, doar unde pot să ajungă pe jos. Lucrul acesta nu e un caz izolat, se întâmplă în multe puncte din România.
Dacă acești oameni ar avea cont, ar avea acces la orice magazin care vinde astăzi online, ar avea acces la servicii de microcreditare, pentru că știm foarte bine că nu ai cum să te dezvolți dacă investești doar banii pe care îi câștigi. În România, trebuie să apelezi la niște servicii financiare ca să te poți dezvolta. La urma urmei, cred că acesta este obiectivul fiecărui om în viață, să atingă un grad de bunăstare așa cum și-l dorește sau și-l propune.
Oamenii aceștia pe care noi îi ținem acolo izolați nu au acces la aceste servicii, nu sunt incluși financiar, așa cum zicem noi.
Statisticile spun că 70% din populația României este bancarizată, dar, dacă ne uităm pe tranzacțiile pe care le fac acești oameni bancarizați, vedem că, din cele 10-14 milioane de oameni care ar avea cont bancar, sunt 3-4 milioane care folosesc pentru mai mult de două tranzacții, adică oamenii merg la bancă și își retrag numerar – pensie, salariu, alocația etc.
Aici cred că este problema pe care trebuie să o rezolvăm, iar incluziunea nu poate fi tratată într-o singură direcție – să oferim oamenilor acces gratis. Ea trebuie să fie un mix între educație și încredere. Oamenii retrag banii gândindu-se de multe ori că le sunt aplicate comisioane”.
Potrivit lui George Tuţă, sunt lăudabile eforturile pe care le fac băncile din România și sistemul bancar în educaţia financiară, pentru că investesc foarte mult din profiturile lor în educarea cetățenilor din perspectiva financiară.
Acesta a adău”gat: “Această educație poți să o faci cu forța sau atrăgându-i pe oameni. Eu cred că nu o să reușim niciodată cu forţa, s-a spus că, înainte de a-i da un credit, să testăm consumatorul ca să vedem dacă are cunoștințe de educație financiară. Eu nu cred că vom reuși aşa, cred că trebuie să îi atragem pe consumatori.
Ideal ar fi să ajungem ca oamenii să fie toți bancarizați, toată lumea să aibă acces la serviciile bancare de care dispunem, pentru că, nu de alta, dar noi ca stat investim foarte mult în digitalizare serviciilor statului, digitalizare care implică și digitalizarea taxelor și impozitelor. Acestea nu pot fi plătite dacă nu ai un cont bancar sau trebuie să faci efort și cheltuială suplimentară ca să poți să le plătești.
Legea pe care o propun nu are nicio componentă nouă, are doar modificări de legi care sunt în vigoare astăzi. Avem un interes care nu e deloc ascuns și este foarte legitim – este vorba de interesul statului. Statul are interes ca disciplina financiară să fie regula de bază într-o societate pe care ne-o dorim.
Şi atunci, ca să avem această disciplină, trebuie să avem prin sistemul bancar marcați banii și să dăm dreptul și celui care preferă numerar și celui care preferă să plătească doar electronic să aibă aceleași drepturi, să poată să se descurce oriunde.
Trebuie să ne uităm 360 de grade la această abordare şi nicidecum să fim unii împotriva altora. Cred că trebuie să schimbăm cuvântul “schimbare” cu „transformare”. Nu avem cum să mai facem acum modificări la 180 de grade, asta o zic cele trei crize prin care trecem și nu știm ce se poate întâmpla în viitor. Lucrurile se întâmplă cu o viteză pe care nu ne-o putem imagina”.