Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

George Zhang, CEO Huawei România: ”Retorica politică încinsă nu ajută cu nimic pentru a face rețelele mai sigure”

Huawei Romania

În luna iunie a anului trecut, Guvernul României a adoptat strategia 5G a țării, potrivit căreia urmează să fie create aproximativ 250.000 de locuri de muncă. Prin urmare, este ciudat că Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, își dorește să țină departe de această țară cel mai mare furnizor de tehnologie 5G din lume.

Totuși, exact asta promovează, cel mai recent exemplu fiind o postare retorică agresivă publicată pe site-ul Ambasadei SUA, invocând terorile Revoluției Culturale.

O perioadă turbulentă în istoria modernă a Chinei, Revoluția Culturală a avut ca scop epurarea elementelor capitaliste din societate. Mă întreb dacă Ambasadorul Zuckerman a vizitat recent China. Astăzi, China se concentrează pe comerț și tehnologie înaltă, care generează creștere economică.

Același lucru este valabil pentru Huawei. Activăm în România de 18 ani. Pe lângă furnizarea de conectivitate pentru locuințe, școli, spitale și afaceri, prezența noastră aici a adus beneficii economice cuantificabile. Un studiu realizat de Oxford Economics arată că Huawei a contribuit cu 219 milioane de euro la PIB-ul României și a sprijinit peste 6.300 de locuri de muncă în 2018. Mai mult, în toată această perioadă nu a existat nici măcar un singur incident legat de echipamentele Huawei în România și niciun incident în care să fi fost compromisă rețeaua unui client român.

Le fel ca majoritatea ambasadorilor SUA, Zuckerman a fost numit pe criterii politice. Nu este un expert în securitate cibernetică. Acest lucru este clar chiar din felul în care scrie despre acest subiect: “Sunt în regulă dacă telefonul meu smart vorbește cu mașina mea, dar refuz să îl las să comunice cu comuniștii chinezi…”

Aceasta este o versiune de desene animate a securității cibernetice. Pentru adevărații experți nu contează partidele, acesta este un lucru pe care se concentrează politicienii. Securitatea rețelei este o problemă a inginerilor, iar adevărații experți știu că un cod de programare poate fi implantat în hardware sau software prin metode virtuale, permițând unor entități rău-intenționate să supravegheze sau să lanseze atacuri oricând și oricum doresc. Astfel de funcționalități neautorizate pot compromite produsele oricărei companii, indiferent în ce țară au fost fabricate.

Orice effort serios de a proteja rețelele din România se va concentra nu pe excluderea unei companii chineze, ci pe stabilirea unei abordări cuprinzătoare care se bazează pe practici recunoscute de cyber risk management.

Ambasadorul Zuckerman vorbește despre “Clean Networks”, o inițiativă al cărei scop este să deghizeze supremația digitală a Statelor Unite. Anunțată la începutul acestei luni (5 august), inițiativa a fost imediat atacată de susțînătorii libertății Internetului. The Internet Society, de exemplu, a declarat că inițiativa Clean 5G încalcă principiile fundamentale ale Internetului prin “creșterea potențialului de supraveghere și de manipulare a traficului de Internet.”

În același mod, “5G Clean Countries” este o coaliție fictivă care există doar în mintea U.S. State Department. Adevărații experți în securitate cibernetică știu că o astfel de inițiativă are rolul de a părea că oferă asigurări și de a demoniza țările pe care guvernul SUA le exclude din acest grup care nu există.

Conceptul Clean Countries are de asemenea rolul de a distrage atenția oamenilor de la adevărul în ceea ce privește comportamentul din trecut ale Americii referitor la securitatea cibernetică. Argumentele Ambasadorului Zuckerman se reduc la “Aveți încredere în noi, noi suntem băieții buni și nu am compromite niciodată rețelele voastre așa cum ar face-o China”, dar este greu să îți imaginezi un argument care ignoră mai mult faptele decât acesta.

Nu există nicio dovadă a compromiterii securității de către Huawei. Compania are sediul central în China și, din acest motiv, a fost mai mult în atenția tuturor decât orice alt furnizor ITC din lume. În câteva piețe, inclusiv în UK, codul său sursă a fost verificat de experți independeți de securitate. În cei 31 de ani de la înființarea sa, niciun client al Huawei – de oriunde din lume – nu a suferit niciun incident major de securitate.

Statele Unite, dimpotrivă, au un istoric lung de modificarea a echipamentelor de rețea pentru a spiona și a supraveghea. Așa cum o dezvăluire publicată în acest an arată în detaliu, timp de o jumătate de secol National Security Agency (NSA) a fraudat sisteme de criptare vândute de Crypto AG, o companie elvețiană, permițând astfel agenției să citească date diplomatice și militare criptate în mai mult de 120 de țări. Ulterior, în aceași decadă, a redus nivelul de securitate din versiunile non-US ale browserelor de Internet și programelor de email fabricate de Lotus NotesNetscape și Microsoft pentru a face ca fișierele criptate cu aceste programe să fie ușor de decriptat. Mai recent, NSA a interceptat routerele Cisco și a instalat pe ascuns spyware pe ele, înainte de a fi livrate clienților.

În esență, planul SUA cu Clean 5G și cu inițiativele similare este de a instala o “garnizoană de rețea cibernetică” în fiecare țară a aliaților lor, oferind guvernului SUA acces deplin la toate datele din așa-numitele rețele curate. Dacă vor să pună o garnizoană de rețea în țara ta, ei sunt conștienți de faptul că Huawei va ști ce fac și va atrage atenția asupra lor. 

De aceea vor să blocheze Huawei de la 5G. Și de aceea ambasadorul Zuckerman a lansat cel mai recent atac.

Planul SUA de a monitoriza datele care trec prin fluxul de rețele în bandă largă din lume este în concordanță cu doctrina “Colectăm totul” a fostului șef NSA Keith Alexander, care a vrut să aibă acces la fiecare comunicare electronică trimisă și la fiecare apel telefonic făcut, în fiecare zi, de către oricine din întreaga lume. Logica lui a fost, de ce să mă obosesc să caut acul în carul cu fân atunci când pot colecta întreg carul cu fân?

Mentalitatea NSA de a “colecta totul” continuă și în ziua de azi. Dar această abordare nu este în concordanță cu noțiunea Uniunii Europene de suveranitate digitală, ideea că fiecare țară are dreptul de a-și controla propriile date.

La fel ca președintele care l-a numit, ambasadorul Zuckerman folosește rețelele de socializare pentru a răspândi sentimente anti-chineze, frică și, în cele din urmă, ură.

Dar, după vă va spune orice inginer, retorica politică încinsă nu ajută cu nimic pentru a face rețelele mai sigure. Cu toate acestea, o astfel de abordare aduce avantaje politice și aceasta este perspectiva din care trebuie privită cea mai recentă scrisoare a ambasadorului.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii