Update articol:

Germania s-a oferit să construiască terminale de gaze lichefiate pentru a evita sancţiunile americane, din cauza gazoductului Nord Stream 2

Germania Sursa foto: Pixabay

Berlinul s-a oferit să cheltuiască 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) pentru a construi două terminale de gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja Statele Unite să impună sancțiuni din cauza conductei Nord Stream 2, csre urmează să aducă gaz direct din Rusia în Germania, a informat miercuri Die Zeit, citat de Reuters.

Ziarul german a anunțat că ministrul finanțelor, Olaf Scholz, a făcut propunerea într-o scrisoare din 7 august, înainte ca Washingtonul să impună sancțiuni companiilor implicate în construirea gazoductului. Un purtător de cuvânt al ministerului german de finanțe a spus că nu poate comenta informația.

SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.

Finalizarea Nord Stream 2: Interesele comerciale se pot dovedi a fi mai puternice decât interesele politice

SUA, care dispun în prezent de rezerve importante de gaze naturale ca urmare a exploatării petrolului de şist, vor să îşi majoreze exporturile de energie, inclusiv spre Germania, ţară a cărei industrie este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia. Mai mulţi miniştri germani, inclusiv Olaf Scholz, au declarat în trecut că acesta este motivul pentru care Washingtonul se opune proiectului Nord Stream 2.

În scrisoarea trimisă de Olaf Scholz secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi consultată de Die Zeit, Scholz a promis că Germania va aloca un miliard de euro din fonduri publice pentru a construi terminale de gaze lichefiate dacă Washingtonul nu va impune sancţiuni pentru companiile implicate în Nord Stream 2.

Terminalele GNL urmează să fie construite în două locații de pe coasta Mării Nordului.

“În schimb, SUA vor permite ca lucrările de construcţie şi operarea conductei Nord Stream 2 să continue fără obstacole”, se arată în scrisoarea consultată de Die Zeit.

Propunerea Germaniei a fost făcută înainte de otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care în prezent este internat într-un spital din Berlin. Acest eveniment a declanşat numeroase solicitări, inclusiv din partea conservatorilor conduşi de Angela Merkel, pentru ca Berlinul să oprească proiectul Nord Stream 2.

Germania a fost principalul susţinător european al acestei noi surse directe de gaze ruseşti trecând pe sub Marea Baltică, care s-ar adăuga primului gazoduct Nord Stream 1, operaţional deja din 2012. Dar Angela Merkel a declarat săptămâna aceasta că nu exclude consecinţe pentru noul gazoduct, dacă Moscova nu oferă răspunsurile aşteptate în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit de câteva luni din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative