Update articol:

Gheţea: Vom avea o creştere importantă de credite neperformante anul viitor

Sursa cec.ro

* Liviu Fenoghen, CSALB: “Recomandarea este ca toți cei aflați în dificultate să încerce cât mai rapid să negocieze cu creditorii”

 

Creditele neperformante vor înregistra o creştere importantă anul viitor, dar nu trebuie să intrăm în panică, a declarat, astăzi, Radu Gheţea, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank.

Domnia sa a explicat: “Creditele neperformante în anul viitor în opinia mea vor avea o creştere importantă. Antevorbitorii mei au menţionat despre stabilitatea sistemului, despre gradul înalt de adecvare a capitalului şi aşa mai departe, lucru care ne face să fim totuşi optimişti şi să nu ne panicăm, dar credite neperformante vor fi, pentru că după aceste luni, 10 luni sau câte se vor face până la urmă de amânări la plată, în final, şi mă rog, celelalte măsuri care au fost luate de autorităţi privind asigurarea siguranţei populaţiei vor duce la dispariţia unor companii, la imposibilitatea acestora de a-şi onora obligaţiile care sunt prevăzute în contracte, deci insolvenţe, falimente şi aşa mai departe, care, în final, vor ajunge să fie contorizate într-un fel la nivelul sistemului bancar, nu numai românesc, mondial, prin pierderi pe care băncile le vor înregistra. Deci, nu trebuie să ne panicăm, dar nu trebuie să stăm nici liniştiţi în ceea ce priveşte acoperirea sau gestionarea mai bine a acestei situaţii care o prevăd că va fi într-un timp relativ scurt, câteva luni, când probabil vom mai ieşi din pandemie şi când se vor număra şi pagubele, ca să spunem aşa”, a spus Radu Gheţea, la “FinConf Romania”, eveniment online organizat de BusinessMark, potrivit Agerpres.

* Liviu Fenoghen, CSALB: “Recomandarea este ca toți cei aflați în dificultate să încerce cât mai rapid să negocieze cu creditorii, imediat cum se profilează faptul că ar putea apărea dificultăți în plata ratelor”

Liviu Fenoghen, directorul CSALB, ne-a declarat: “Nu este necesar să fii specialist în sfera financiar-bancară ca să realizezi faptul că rata creditelor neperformante poate crește în perioada următoare, din cauza dificultăților de natură economică și socială prin care mulți dintre clienții băncilor trec deja sau vor trece (indiferent dacă este vorba despre consumatori ori companii). Recomandarea este ca toți cei aflați în dificultate să încerce cât mai rapid să negocieze cu creditorii, imediat cum se profilează faptul că ar putea apărea dificultăți în plata ratelor. Prin urmare să nu aștepte ca băncile/IFN-urile să declanșeze mecanismele de recuperare a creanțelor (executări silite, insolvențe, cesiuni de creanțe etc.). Oricum ar fi, spre deosebire de crizele anterioare, relația dintre bănci și clienții acestora se pare că este mai matură, drumurile dintre aceștia se pare că sunt mai bătătorite, iar mecanismele de negociere mai exersate. Aceste lucruri se întâmplă datorită unei abordări diferite din partea creditorilor, activității depuse de asociațiile de consumatori care au obiectul specific localizat în această zonă, dar și a experienței în conciliere dobândită în ultimii cinci ani de către CSALB”.

  • Oprescu (ARB): Sistemul bancar funcţionează în prima jumătate a anului 2020 ca un amortizor de şoc

Sistemul bancar funcţionează în prima jumătate a anului 2020 ca un absorbant de şoc, ca un amortizor al şocului generat de pandemie pentru economia românească, iar pe a doua pantă a V-ului, pe panta ascendentă, sistemul bancar ar trebui să funcţioneze ca un accelerator de creştere economică, este de părere Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele executiv al Alpha Bank.

“Sistemul bancar românesc a intrat în această pandemie cu o serie de puncte tari. Indicatorii de solvabilitate, de lichiditate, în general cam toate raţiile prin care un sistem bancar este monitorizat şi măsurat au fost fost peste media sistemelor bancare europene, peste media unor sisteme bancare care sunt poate, să spunem, mai bine dezvoltate. Avem şi câteva puncte slabe, cum este intermedierea financiară, unde sistemul bancar românesc nu are acelaşi nivel ca al mediei europene. De fapt, avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară. Totuşi, chiar şi cu acest punct mai slab, sistemul bancar românesc este şi în această situaţie nu numai un punct de sprijin pentru populaţie, dar este în acelaşi timp soluţie pentru problemele crizei generate de pandemia de Covid-19. Şi spun o soluţie, pentru că pe de o parte noi suntem cu toţii în momentul de faţă într-un scenariu de revenire de tip V, dacă ne uităm din punct de vedere al analizei la o situaţie anuală şi nu la o situaţie trimestrială, suntem pe un scenariu de revenire economică de tip V, adică ne aşteptăm la o scădere economică în cursul anului 2020 şi la o creştere economică în 2021, dar pe acest scenariu de tip V sistemul bancar funcţionează în prima jumătate a anului 2020 ca un absorbant de şoc, aş putea să spun, ca un amortizor al şocului generat de pandemie pentru economia românească, în timp ce pe a doua pantă a V-ului, pe panta ascendentă, sistemul bancar ar trebui să funcţioneze ca un accelerator de creştere economică prin injecţiile de lichiditate, de creditare, pe care poate să le facă atât pe segmentul persoanelor fizice, cât şi în segmentul persoanelor juridice”, a spus Oprescu, la la “FinConf Romania”.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative