Update articol:

Grupul Clienților cu Credite în CHF: Pe 19 ianuarie, manifestație autorizată de susținere a comisarului ANPC Dumitru Manțu

Pe 19 ianuarie, a avaut loc o manifestație autorizată de susținere a comisarului ANPC Dumitru Manțu Pe 19 ianuarie, a avaut loc o manifestație autorizată de susținere a comisarului ANPC Dumitru Manțu

Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) organizează în data de 19 ianuarie 2019, începând cu ora 12:00, în fața sediului central al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din Bd. Aviatorilor nr. 72, o manifestație autorizată de susținere a comisarului Dumitru Sorin Manțu precum și a altor persoane cu simțul datoriei din cadrul autorității, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor 2 procese-verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al GCCC.

Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC)  spune: “Totodată, pe bază de documente, comisarul Manțu acuză conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. În același timp, dorim să marcăm faptul că au trecut 4 ani de la momentul zero – 15 ianuarie 2015 – când cursul de schimb leu-franc elvețian a crescut peste noapte cu cca. 20%, ratele împrumutaților fiind cel puțin duble față de momentul acordării împrumuturilor”.

PROGRAMUL MANIFESTAȚIEI
12:00-12:45: Manifestație în fața sediului central al ANPC pentru susținerea comisarului Dumitru Sorin Manțu
12:45-13:15: Deplasarea participanților către sediul central al OTP Bank din str. Buzești nr. 66-68
13:15-13:45: Manifestație în fața sediului central al OTP Bank, ca modalitate de transmitere a unui mesaj către întregul sistem bancar din România.
13:45-14:20: Deplasarea participanților către sediul Băncii Naționale a României din str. Lipscani nr. 25
14:20-15:00: Manifestație în fața sediului Băncii Naționale a României, scopul fiind acela a ridica întrebări pertinente asupra modalității în care BNR a supravegheat băncile din România, în contextul cesiunilor de credite performante realizate de către instituțiile de credit din țara noastră.

 

Grupul pregăteşte şi un cadou simbolic pentru domnul guvernator Mugur Isarescu, în speranța că domnia sa va dori să îl utilizeze în activitatea curentă.

Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) precizează:  
“Au trecut exact patru ani de la momentul formării Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) pe platforma de socializare Facebook. Patru ani în care am încercat să informăm şi să îndrumăm, în mod constant, cei 22.000 de membri ai grupului. Patru ani în care am organizat nenumărate forme de protest în încercarea de a determina adoptarea unor legi ori îmbunătăţirea legislaţiei în materie de protecţia consumatorilor, fără a ne raporta strict la împrumutaţii în franci elveţieni. Încă de la început eram conştienţi că ne-am angrenat într-o luptă de durată şi inegală, din mai multe puncte de vedere. De aceea, de curând am fondat şi CREDERE, o asociaţie de protecţia consumatorilor de servicii financiar-bancare.
Am sprijinit adoptarea Legii dării în plată, o lege funcțională care (în ciuda practicii neunitare) a ajutat câteva mii de români să scape de povara ratelor la bancă. Am sesizat cele mai importante instituții ale statului după scurgerea în spațiul public a unor documente interne aparținând Raiffeisen Bank, moment la care ANPC a emis un Ordin istoric prin care obliga Banca să modifice zeci de mii de contracte, în sensul revenirii la dobânda de la momentul acordării împrumuturilor, indiferent de moneda creditului. Am sesizat ANPC în privința cesiunilor de credite performante realizate de către OTP Bank și Bancpost, autoritatea dispunând restituirea către consumatori a sumei de 500 milioane euro. Cu sprijinul membrilor grupului am reușit să edităm chiar și o carte, în care am prezentat poveștile de viață a 100 de împrumutați în franci elvețieni. Am avut și dezamăgiri, în contextul în care legea de conversie a creditelor a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Cu toate acestea, chiar dacă situaţia persoanelor care au luat un credit înainte de 2010 nu este nici pe departe rezolvată, putem spune că, pentru generaţiile viitoare, legislaţia actuală conferă o protecţie sporită şi îndrăznim să spunem că lupta noastră din ultimii patru ani a pus măcar o cărămidă la această evoluţie pro-consumator a legislaţiei. După cum am arătat anterior, manifestația din data de 19 ianuarie este realizată pentru susținerea angajaților cu simțul datoriei din Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Oameni precum comisarul Dumitru Sorin Manțu ne pot reda încrederea în instituțiile statului. În momentul în care această reîncredere va fi restabilită, atunci înseamnă că România va fi un loc mai bun pentru fiecare dintre noi. Fiecare cetățean are datoria morală de a se implica și de acționa pentru a atinge acest ideal. Tocmai de aceea, la solicitarea membrilor grupului, am decis să înființăm CREDERE, ca asociație de protecția consumatorilor, în speranța că ne putem aduce contribuția pentru o schimbare în bine a situației consumatorilor de servicii financiar-bancare”.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING