Update articol:

Guvern: În perioada curentă, Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova

guvern Sursa foto: facebook.com

Guvernul a anunţat că, în perioada curentă, Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, de echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză. Executivul va lua o decizie după finalizarea acestei analize.

Potrivit Guvernului, Ministerul Apărării Naționale face aceste precizări în contextul în care o publicație de limba rusă a publicat informații false potrivit cărora ”România intenționează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova, menționând că deja pe teritoriul Republicii Moldova au fost dislocați militari români”.

“Nu există nicio decizie și nu este analizată ipoteza constituirii în România a unor tabere de instrucție pentru militarii ucraineni”, spune Guvernul.

De asemenea, decizia MApN de a consemna la sol avioanele MiG ale Armatei Române face parte dint-un proces de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21, mai spune Guvernul, precizând: “Decizia nu are nici o legătură și nu poate fi corelată cu știrea potrivit căreia Forțele Aeriene Ucrainene au mai multe aparate de zbor. Aeronavele nu au fost scoase din uz. Se dorește o analiză care să fundamenteze decizia pe baze tehnice, astfel încât să fie garantată siguranța zborului”.

În ceea ce privește proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, de echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză. Guvernul va lua o decizie după finalizarea acestei analize.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a clarificat aceste subiecte în data de 20 aprilie 2022, răspunzând unor întrebări ale mass-media. Întrebat dacă vor exista și în România tabere de instrucție, premierul a răspuns: ”Nu există acest lucru. Nu am luat în analiză acest subiect”.

Referitor la o posibilă legătură între consemnarea la sol a avioanelor MiG ale Armatei Române și informația potrivit căreia Forțele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe aparate de zbor decât aveau la începutul războiului, prim-ministrul a declarat:

”Nu! Absolut deloc. Am primit informarea de la Ministerul Apărării Naționale pe marginea acestei decizii, este vorba de continuarea elementelor de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Ele nu au fost scoase din uz, se dorește să se finalizeze și să existe o decizie pe baze tehnice foarte bine fundamentate, astfel încât să asigurăm pe deplin siguranța zborului”.

În legătură cu posibilitatea modificării legislației în sensul trimiterii de arme sau tehnică militară către Ucraina, premierul a afirmat: ”În acest moment, legea este în analiză. În momentul în care ea se va finaliza vom lua și decizie concretă în acest sens”.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%