Update articol:

Han Chunlin, ambasadorul Chinei în România: “Nu mai putem permite ca niște state să stea la o masă servind mâncăruri, iar numele altor state să fie în meniu”

china Yuanul chinez
  • China aspiră la o lume multipolară caracterizată de egalitate și ordine și o globalizarea economică universal benefică și incluzivă.

Susținerea realizării multipolarității mondiale egale și ordonate și a globalizării economice universal benefice și incluzive sunt cele două propuneri majore ale Chinei pentru politica externă, a declarat Excelenţa Sa, domnul Han Chunlin, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, la briefingul de presă despre Ședința Centrală de Lucru pentru Afaceri Externe. 

Domnia sa a explicat: “Multipolaritatea egală reflectă egalitatea puterilor și oportunităților deținute de state. Regulile sunt aceleași pentru toți cei implicați și astfel nu se mai poate permite ca un anumit stat sau un mic grup de state puternice să dețină monopolul asupra modului în care decurg afacerile internaționale. Nu se mai poate permite ca țările să fie clasificate în categorii diferite pe baza a ceea ce consideră unii că înseamnă puterea și statutul. Nu se mai poate permite ca cel care ridică glasul să aibă ultimul cuvânt. Nu mai putem permite ca niște state să stea la o masă servind mâncăruri, iar numele altor state să fie în meniu. Trebuie să ne asigurăm că fiecare țară, mare sau mică, puternică sau vulnerabilă, poate participa pe procesul de multipolarizare, se poate bucura de egalitate și drepturile cuvenite și poate să contribuie în felul propriu.

Multipolarizarea caracterizată prin ordine înseamnă că fiecare țară trebuie să respecte scopurile și principiile stipulate în Carta Organizației Națiunilor Unite și să practice normele de conduită universale în relațiile internaționale. Multipolaritatea nu înseamnă confruntare, nici fragmentare sau dezordine. Toate țările trebuie să acționeze în spiritul sistemului internațional bazat pe principiile Organizației Națiunilor Unite, guvernarea globală realizându-se astfel prin cooperare.

Globalizarea economică universal benefică presupune ca diferite țări, grupuri sociale, oameni din toate categoriile să beneficieze în mod egal de “roadele” progresului economic și social, rezolvând în mod corespunzător problema dezechilibrelor de dezvoltare dintre diferite țări, dar și din interiorul acestora și dobândind dezvoltarea și prosperitatea comună.

Globalizarea economică incluzivă înseamnă sprijinirea țărilor în găsirea unor căi de dezvoltare care să se potrivească propriilor condiții, respingerea unilateralismului și a protecționismului care caută doar beneficiile proprii, menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare globale și menținerea vitalității și a forței de dezvoltare economică la nivel global.

China este dispusă să lucreze împreună cu celelalte țări în scopul promovării multipolarității și globalizării economice spre direcția la care popoarele fiecărei țări se așteaptă și, de asemenea, în scopul promovării guvernării într-o direcție corespunzătoare, a egalității”.

Președintele Chinei Xi Jinping a subliniat de multe ori că oamenii trăiesc în aceeași “sat global”, stau în aceeași barcă.

În fața diverselor provocări globale care vin asupra noastră, toate țările ar trebui să pună la o parte diferențele de natură istorică, culturală, geografică și instituțională și să lucreze împreună pentru a proteja și a face din singura planetă locuibilă o lume mai bună, a mai spus Han Chunlin, precizând: “Au trecut zece ani de când președintele Xi Jinping a propus conceptul de comunitate cu un viitor împărtășit pentru omenire. Acesta s-a dezvoltat de la o idee la un întreg sistem științific, de la o inițiativă a Chinei la un consens internațional, de la o viziune frumoasă la rezultate practice, dând dovadă de vitalitate din plin. De la bilateral la multilateral, de la regional la global, de la domeniul sanitar până la rețele de telecomunicații și domeniul maritim, China a construit diferite forme de comunități cu un viitor împărtășit acoperind zeci de țări și regiuni din multiple domenii. Comunitatea cu un viitor împărtășit a fost înscrisă de multe ori în rezoluțiile Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și în rezoluțiile și declarațiile Organizației de Cooperare din Shanghai și BRICS. Din ce în ce mai multe țări și popoare și-au dat seama că destinul omenirii ar trebui să fie determinat de toate țările, iar viitorul lumii are nevoie să fie creat de toată lumea”.

Han Chunlin, ambasadorul Chinei la Bucureşti: Anul trecut, economia chineză a contribuit la creșterea economiei globale cu o treime și a avut o rată de creștere de 5,2%

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA