Update articol:

Hidroelectrica – cel mai mare IPO din Europa de până acum, în 2023 (analiză Goldring)

*Hidroelectrica – raport al PER mai redus decât mediana societăților similare selectate

Când vorbim despre Hidroelectrica (H2O) vorbim despre cel mai mare producător de energie electrică din România, sector care s-a confruntat cu o volatilitate intensă odată cu debutul războiului din țara vecină, arata o analiza Goldring. În anul 2022, producția grupului a reprezentat echivalentul a peste 25% din energia electrică produsă în țară, conform datelor preluate de pe ANRE. În același timp, compania a câștigat rapid o cotă importantă și în piața furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali, având în anul 2022 o cotă de 8% din această piață după ce, în urmă cu un an, procentul se ridica la puțin peste 2%.

Oferta de vânzare de acțiuni Hidroelectrica a început vineri, după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica – societatea emitentă.

Evaluarea

Potrivit Goldring, Hidroelectrica, calculat la prețul maxim al ofertei de 112 lei/acțiune (aproximativ 50,4 mld. lei) și pe baza rezultatelor aferente primului trimestru al anului 2023, prezintă un raport al PER mai redus decât mediana societăților selectate, societăți cu o pondere ridicată a producției de energie regenerabilă și implicit producție a energiei pe baza apei, sau care produc o cantitate semnificativă de energie hidraulică.

În schimb, raportul EV/EBITDA se prezintă ușor mai ridicat decât mediana eșantionului. Hidroelectrica se remarcă în schimb prin marja operațională a ultimelor 12 luni raportate, dar și prin ponderea foarte ridicată a energiei regenerabile produse, fiind un jucător important în această piață a producătorilor de energie regenerabilă. Acești producători se bucură și ar putea să beneficieze în continuare de o primă oferită în valoarea de piață a acestora dată de către piață, având în vedere că susțin tranziția energetică verde, mult dorită de către reprezentanții statelor.

Dividende

Recent, compania a avut o politică de dividende generoasă cu investitorii, distribuind în ultimii ani 12,5 mld. de lei investitorilor, adică statului și Fondului Proprietatea. Pentru viitor, compania plănuiește să mențină o rată de plată a dividendelor din profiturile nete de cel puțin 90%, proiectele de investiții urmând a fi finanțate din surse externe.

Dacă am lua în calcul profitul bugetat de companie pentru anul 2023, în anul 2024 compania ar putea plăti, pe baza ratei de distribuție amintite mai sus, dividende în valoare de 3,3 mld. lei. De asemenea, în completarea dividendului aferent profiturilor exercițiilor financiare, compania ar putea plăti și dividende din rezervele acesteia, pe modelul ultimilor ani.

La finalul primului trimestru al anului 2023, Hidroelectrica dispunea de rezerve din reevaluare și alte rezerve de aproximativ 11,9 miliarde de lei, în timp ce, pe partea de activ, investițiile în depozite, numerarul și echivalentele în numerar însumau 4,9 miliarde de lei, fiind de menționat că aceste date reprezintă situația companiei de dinaintea stabilirii valorii dividendelor din luna aprilie, respectiv a plății lor ulterioare.

PERSPECTIVELE ȘI PROIECTELE COMPANIEI

Pentru anul 2023, Hidroelectrica se așteaptă la un profit net de 3,6 mld. lei, respectiv la venituri de 11,6 mld. lei, mai exact la venituri mai mari, dar și la o marjă a profitului net în scădere față de anul 2022. Nivelul cheltuielilor cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate estimate se ridică la 1,73 mld. lei.

Conform unui comunicat al companiei, aproximativ 1,1 GW din activele societății sunt în plan a fi renovate sau modernizate până în 2030.

După finalizarea programului de retehnologizare și modernizare, Hidroelectrica se așteaptă să deblocheze aproximativ 240 MW și să extindă ciclul de viață al hidrocentralelor, în medie, cu 20 de ani (modernizare) și 30 de ani (retehnologizare).

În perspectivă, Hidroelectrica urmărește punerea în funcțiune a unor proiecte de investiții nefinalizate din patrimoniul societății, care va aduce o producție suplimentară de energie verde de aproximativ 1 TWh pe an, care ar putea acoperi necesarul a peste 350 de mii de locuințe, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu circa 800 de mii de tone anual.

Compania urmărește valorificarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuție. Mai mult, se urmărește dezvoltarea de noi capacități de producție și prin alte modalități de producție sustenabile, în principiu eoliene și solare. La această strategie de dezvoltare se adaugă și creșterea activității cu ajutorul operațiunilor de fuziuni și achiziții. Hidroelectrica mai vizează dezvoltarea capacității de producere a hidrogenului verde, precum și achiziția altor capacități de producție din piață. Compania urmărește pentru viitor dezvoltarea de noi proiecte cu o putere de aproximativ 2.000 MW în domeniul panourilor solare, capacități eoliene cu o putere de aproximativ 1.000 MW și capacități hidroenergetice cu o putere de peste 300 MW. Investițiile companiei se îndreaptă în proporție de 100% asupra producției de energie regenerabilă, strategie favorizată de către politicile statelor europene. Hidroelectrica va fi inclusă în componența indicelui BET începând cu prima zi de tranzacționare a companiei la bursă, conform deciziei Comisiei Indicilor Bursei de Valori București.

Conform unui comunicat de presă emis de operatorul bursei locale, listarea companiei promovează piața de capital locală la o scară largă în rândul investitorilor instituționali și individuali din România, dar creează și oportunitatea ca aceasta să fie clasificată de către MSCI ca Piață Emergentă. În 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell.

Promovarea României la statutul de piață emergentă crește vizibilitatea pieței de capital locale în rândul investitorilor internaționali și asigură un acces mai facil la noi surse de capital, cu un impact pozitiv asupra lichidității.

REZULTATE FINANCIARE ANUALE

Toate veniturile Hidroelectrica sunt realizate în România. Veniturile segmentului de producere a energiei electrice au cea mai ridicată pondere din cadrul veniturilor consolidate. Vânzarea de energie electrică angro s-a ridicat la 6,96 mil. lei, cu o pondere de aproximativ 74%, pondere aflată în ușoară scădere, ca urmare a creșterii veniturilor din furnizarea de energie electrică către consumatorii finali (vânzarea cu amănuntul).

Așa cum am amintit mai sus, deși producția de energie a fost mai redusă în anul 2022, dinamica prețurilor a compensat această dinamică. În plus, Hidroelectrica a continuat să crească puternic în privința cotei de piață a furnizorilor de energie, acesta fiind și motivul dinamicii acestor venituri. În ceea ce privește veniturile totale, principalii clienți (care înregistrau la perioada de raportare peste 10% din veniturile Grupului sunt: Transelectrica (operatorul sistemului de energie electrică, cu 22%), OPCOM (operatorul pieței, cu 13%) și Electrica Furnizare (13%).

În completarea nivelului veniturilor explicate mai sus, categoria „alte venituri” cuprinde în principal venituri din despăgubiri, amenzi și penalități de la furnizori, dar și câștiguri realizate în urma unor achiziții avantajoase a Crucea Wine Farm S.A. și Hidroelectrica Wind Services S.R.L. din anul 2021. Așa cum am menționat anterior, costurile producției de energie electrică cu ajutorul hidrocentralelor este mai redus în comparație cu alte metode. Astfel, principalele costuri la nivel consolidat se rezumă la cheltuielile cu apa uzinată (4,8%), cu angajații (6,7%), cu transportul și cu distribuția de energie (5,3%), cu energia electrică achiziționată (7,4%), cu amortizarea (8,2%), dar și la cele cu taxele pentru producătorii de energie (7,1%) resimțite în ultima perioadă – pe măsură ce prețurile energiei au devenit din ce în ce mai greu de suportat de către populație și mediul de afaceri. În 2022, Hidroelectrica a plătit 1,23 lei/metru cub de apă utilizată de hidrocentralele companiei pentru a produce energie electrică, taxă majorată atât în 2022, cât și în 2021 cu câte 0,05 lei.

În ceea ce privește energia electrică achiziționată, aceasta se realizează doar în vederea echilibrării deficitului dintre energia electrică contractată pentru vânzări și energia electrică produsă. Cheltuielile cu transportul și distribuția au crescut semnificativ în 2022, pe măsură ce acestea reprezintă în cea mai mare parte cheltuieli cu distribuția și cu transportul energiei electrice furnizate, activitate intensificată de către grup.

Ca rezultat al domeniului de activitate, dar și al contextului din piața energiei, rezultatul net al Hidroelectrica a atins un nivel-record în anul 2022.

ASF a aprobat prospectul IPO-ului Hidroelectrica; Intervalul de preț între 94 RON și 112 RON pe acțiune – VEZI PROSPECTUL

IPO Hidroelectrica – Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica și Johan Meyer, Directorul General al Franklin Templeton Romania susțin o conferință de presă – LIVE VIDEO

 

Bogdan Badea, Hidroelectrica: Am voie să particip la IPO; Voi decide în următoarele zile dacă subscriu

 

Nicu Marcu, ASF: Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească

IPO – Hidroelectrica intenționează să distribuie, cu titlu de dividende ordinare, minimum 90% din profitul net anual – prospect

Cum subscriu la oferta Hidroelectrica (informații pentru micii investitori)

Badea (Hidroelectrica): Tranşa de retail este una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024