Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Prețul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă; Transa de retail – 15%
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat prospectul IPO-ului Hidroelectrica, derulat de Fondurl Proprietatea, conform unui comunicat si unui raport transmis BVB.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica – societatea emitentă, arata un comunicat ASF.
Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 94 RON și 112 RON pe Acțiune Oferită (“Intervalul Prețului de Ofertă”), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,3 miliarde de RON până la 50,4 miliarde de RON (de la 8,5 miliarde de EUR până la 10,2 miliarde de EUR).
Astfel oferta este estimata intre 1,46 si 1,74 miliarde de euro.
Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.
Trei grupuri de investitori instituționali români (“Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei și au încheiat un acord de investiții cu Societatea și Acționarul Vânzător. Investitorii Principali s-au angajat să achiziționeze în total 2,24 miliarde RON în acțiuni la Prețul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.
Se preconizează ca Perioada de Ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 și este de așteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală).
Oferta este împărțită în două tranșe („Tranșele Ofertei”) după cum urmează: (1) o Tranșă a Ofertei constând într-un număr inițial de 11.701.067 Acțiuni Oferite (reprezentând 15% din numărul inițial de Acțiuni Oferite) adresată Investitorilor de Retail prin intermediul unei oferte publice în România („Tranșa Investitorilor de Retail”); și (2) o Tranșă a Ofertei constând într-un număr inițial de 66.306.043 Acțiuni Oferite (reprezentând 85% din numărul inițial de Acțiuni Oferite) adresată (i) Investitorilor Instituționali din afara Statelor Unite în baza Regulamentului S din Legea Valorilor Mobiliare; și (ii) în Statele Unite, exclusiv persoanelor care sunt considerate în mod rezonabil a fi QIB conform definiției din Regula 144A sau în baza unei alte derogări acordate de la cerințele de înregistrare din Legea Valorilor Mobiliare sau printr-o tranzacție care nu face obiectul acestor cerințe („Tranșa Investitorilor Instituționali”).
Prețul de Ofertă și numărul exact de Acțiuni Oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul Perioadei de Ofertă și se estimează să fie anunțate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023. Se estimează ca decontarea să aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.
Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Prețul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Acțiunile Oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranșei de retail începând cu a șasea zi lucrătoare a Perioadei de Ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la Prețul de Ofertă.
La recomandarea Coordonatorilor Globali Comuni, Societatea și Acționarul Vânzător pot decide în comun să realoce Acțiunile Oferite dintr-o Tranșă a Ofertei în cealaltă Tranșă a Ofertei– ceea ce poate face ca, pentru evitarea oricărei neclarități, Tranșa Investitorilor de Retail să reprezinte (1) mai mult de 15% dar nu mai mult de 20% din Acțiunile Oferite vândute sau, dimpotrivă (2) mai puțin de 15% din Acțiunile Oferite vândute (însă o asemenea realocare din Tranșa Investitorilor de Retail în Tranșa Investitorilor Instituționali va avea loc doar în cazul în care nivelul de subscriere în Tranșa Investitorilor de Retail este sub 100%).
Investitorii de retail pot subscrie în unitățile Băncii Comerciale Române S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. și ale Banca Transilvania, Swiss Capital S.A. și ale participanților eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menționate.
Imediat după Admitere, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB.
Acționarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de SupraAlocare”), reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.
Societatea și Fondul vor fi supuși unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 12 luni de la data Admiterii, sub rezerva anumitor excepții prevăzute în Prospect.
Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica: „Suntem încântați de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor și de feedback-ul pozitiv din partea acestora față de evoluția companiei. În calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% de energie regenerabilă, un istoric solid de creștere și o strategie clară axată pe eficiență operațională, diversificarea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, considerăm că Hidroelectrica reprezintă o ofertă foarte atractivă atât pentru investitorii români, cât și pentru cei internaționali. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, în perioada următoare, cu potențialii investitori, și să le împărtășim planurile de valorificare a oportunităților deosebite pe care le întrezărim pe piața locală, pe măsură ce România continuă procesul de tranziție energetică.”
Priorități strategice:
Hidroelectrica intenționează să își mențină poziția de lider în România ca o Societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul UE privind tranziția către producție de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050. Strategia Societății se bazează pe următorii piloni cheie axați pe mentenanța activelor actuale, eficiență operațională, extinderea portofoliului și creșterea cotei sale pe piața de furnizare: Eficiență operațională (optimizarea activelor hidroelectrice existente) • Planul de retehnologizare și modernizare al bazei de active existente al Societății se concentrează pe îmbunătățirea capacității activelor și retehnologizare care să ducă la performanțe operaționale, concomitent cu creșterea duratei de viață a acestora și îmbunătățirea capacității activelor. • Aproximativ 1,1 GW din capacitatea activelor Grupului sunt avuți in vedere pentru retehnologizare sau modernizare până în 2030, printre altele, cu scopul, de a menține rata de disponibilitate ridicată a bazei de active existente și a debloca potențialului hidrocentralelor actuale. După finalizarea programului de retehnologizare și modernizare, se estimează ca Societatea să deblocheze până la 230 MW din capacitatea instalată, precum și o prelungire medie a ciclului de viață de 30 de ani pentru fiecare hidrocentrală (în cazul retehnologizării) sau de 20 de ani (în cazul modernizării). Urmărirea unei extinderi semnificative a portofoliului către mai multe tehnologii de energie regenerabilă • Societatea vizează extinderea către mai multe tehnologii de energie regenerabilă prin finalizarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuție, dezvoltându-se organic prin noi capacități de producție din alte surse regenerabile, în același timp explorând creșterea neorganică prin oportunități de fuziuni și achiziții.
Creșterea cotei pe piața de furnizare a energiei din România • Societatea urmărește să diversifice capacitățile de vânzare a energiei prin accelerarea dezvoltării activităților sale de furnizare și creșterea cotei sale pe piața de furnizare. În plus, Societatea vizează dezvoltarea de capacități de producere a hidrogenului verde, precum și achiziționarea altor capacități e-Res de producție din piață, fie aflate în exploatare, fie în diferite stadii de realizare
Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes, conform datelor din site-ul operatorului de piață.
Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost suspendate de la tranzacționare, azi dimineață, potrivit unui anunț transmis Bursei de Valori București.
Suspendarea a venit la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară.
Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de administratorul american de active Franklin Templeton.
Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro (2,35 miliarde de dolari) în luna aprilie 2023.
Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.
În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.
Cum subscriu la oferta Hidroelectrica (informații pentru micii investitori)