Update articol:
Piața de capital privat și capital de risc din România

Horia Manda, Președinte SEEPEA: „În ciuda tulburărilor provocate de COVID, România este încă într-o poziție bună pentru investitorii pe termen lung”

Credem că economia își va reveni înainte de sfârșitul pandemiei. Adevărată schimbare de paradigmă în industrie, această nouă realitate a adus noi modele și va continua să modeleze atât viața cât și afacerile noastre. În ciuda tulburărilor provocate de COVID, România este încă într-o poziție bună pentru investitorii pe termen lung, a declarat Horia Manda, președintele South Eastern Europe’s Private Equity Association (SEEPEA), într-o întâlnire cu investitorii.

Al treilea eveniment „Investiție în Europa Centrală și de Est” al How to Web, organizat cu FEI (Fondul European de Investiții) și SEEPEA, a reunit administratori de fonduri, investitori instituționali și „business angels” pentru a împărtăși perspectivele pe piețe de capital privat și capital de risc din România și din regiune.

Proiecțiile pozitive ale președintelui SEEPEA sunt în ton cu cele ale FEI, principalii manageri de active din Europa care angajează resurse în numele unor terțe părți – instituția europeană și statele membre – care au modelat ecosistemul investițional din România și regiune.

FEI este optimist în ceea ce privește reziliența industriei, datorită abordării pe termen lung a acestei clase de active, care îi permite să treacă mult mai bine prin criză. De asemenea, suntem încrezători în capacitățile, experiența și know-how-ul administratorilor de fonduri care pot privi criza și găsi oportunități în aceasta. FEI abordează în prezent statele membre pentru ca resursele din fondurile pentru recuperare negociate recent să fie furnizate și programelor de capital privat. Pe lângă aceasta, a fost creat recent Fondul European de Garantare, un fond de fonduri de aproape 24 de miliarde EUR, atât pentru datorii, cât și pentru capitalul privat, cu scopul de a aloca aproape 4 miliarde EUR programelor de capital privat din Europa pentru următoarele 16-18 luni ”, a adăugat Pablo Millan, director de divizie la FEI.

Perspectivele FEI și SEEPEA vin într-un moment în care așteptările investitorilor s-au deteriorat substanțial. În mai multe sondaje pan-europene efectuate de FEI la începutul pandemiei, investitorii de capital privat și-au exprimat îngrijorările mult mai mult în comparație cu investitorii de capital de risc. În martie, doar 10% dintre administratorii de fonduri de capital de risc se așteptau la o deteriorare a afacerilor, în timp ce 47% dintre operatorii de capital privat au văzut o agravare a afacerilor. Perspectivele pesimiste pentru atragerea de fonduri sunt prognozate de 37% dintre managerii capitalurilor de risc și de 67% dintre managerii de capital de risc. Întrucât capitalul de risc este extrem de concentrat pe companiile de informații și tehnologii, investitorii văd noi oportunități de dezvoltare pentru acest segment: „Performăm bine în criză. Tehnologia este mult mai pregătită să facă față condițiilor economice dificile datorită abordării agile și flexibile care a fost preluată de la produse și adaptată la întregul proces de afaceri. Acest lucru permite tehnologiei să planeze peste incertitudini”, a declarat Florin Talpeș, CEO Bitdefender.

Referindu-se în mod special la piața românească de capital privat și capital de risc, Jose Cabrita, Senior Manager de investiții al FEI în regiune, a subliniat că România este mai bine pregătită pentru crizele actuale din perspectiva PIB-ului, convergenței și pieței investițiilor. „După criza din 2008 administratorii de fonduri captivi mai mari au plecat în alte țări pentru oportunități care au lăsat piața locală fragmentată cu fonduri și manageri mai mici și mai noi. Acest lucru face ca actualii jucători de pe piață să fie mai puțin vulnerabili la deciziile conducerii centrale și ale terților, dar și ca investitorii să fie mai dispuși să investească la nivel local. Și, cu toate că oferta locală este relativ redusă pentru investitori, este de așteptat ca o concurență mai scăzută să asigure randamente mai mari. Prin urmare, România va continua să fie atractivă și să-și dezvolte piața de capital prival și de risc în beneficiul companiilor în creștere și al start-up-urilor.

Irina Anghel-Enescu, Director General SEEPEA, a menționat contribuțiile sistemice care ajută la dezvoltarea pieței: „Am dori să salutăm inițiativele legislative din regiune, care susțin intrarea de noi investitori. Este cazul României și al legilor sale recent adoptate, care, sperăm, vor consolida prezența fondurilor de pensii precum partenerii comanditari în ecosistem. Și, deși prezentul ar putea părea disruptiv și șocant, credem că atât capitalul privat, cât și cel de risc își vor ascuți creioanele care vor scrie o poveste de succes  pentru regiune”. Importanța unei astfel de schimbări în condițiile cadrului de reglementare este confirmată de un recent sondaj FEI, în care managerii europeni de fonduri de capital de risc percepeau implicarea fondurilor de pensii ca investitori ca fiind cel mai important element al ecosistemului capitalului de risc care este subdezvoltat.

 

 

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/02/2024)

Rezultate financiare preliminare, consolidate, neauditate 2023

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/02/2024)

Inchiderea ofertei publice de vanzare de obligatiuni IMP27E

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR (IMP27E) (23/02/2024)

Notificare Tradeville SA - Indice de alocare si dobanda finala pentru oferta publica de vanzare de obligatiuni emise de IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR

BRK Dow Turbo Short 38050 (BKDOWTSC9) (23/02/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Februarie 2024

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/02/2024)

Incepere proiect de extindere a capacitatilor energetice pe platforma A6 Dej