Update articol:
MWC BARCELONA 2022

Huawei: ”150 milioane de tone de emisii de carbon pot fi economisite anual cu ajutorul tehnologiilor”

Huawei MWC Barcelona
  • Steve Moore, GSMA: ”Energia regenerabilă și economia circulară – două modalități prin care operatorii pot reduce emisiile de carbon pentru limitarea încălzirii globale”
  • Huawei s-a angajat să își eficientizeze produsele de 2,7 ori din punct de vedere energetic și să ajute, astfel, alte industrii să își reducă propriile amprente de carbon
  • Guo Ping, Huawei: ”În 2021, Huawei a alocat 17,46 miliarde USD pentru investiții în cercetare și dezvoltare”
  • Ryan Ding, Huawei: ”Economia digitală globală se dezvoltă rapid, iar peste 50% din PIB-ul global va fi digitalizat în 2022”

Huawei prezice că 1 YB (yottabyte) de date globale vor fi stocate în cloud până în 2030. Aceasta înseamnă că 150 de milioane de tone de emisii de carbon pot fi economisite în fiecare an dacă infrastructura actuală va fi echipată cu tehnologii de transmisie mai ecologice, optice integral. Aceste economii ar echivala cu plantarea a 200 de milioane de copaci – o pădure care ar acoperi toată Europa.

În perioada 28 februarie – 3 martie, în Barcelona, Spania, a avut loc cel mai mare târg de tehnologie MWC22 Barcelona (Mobile World Congress). Cu această ocazie, sub sloganul ”Lighting up the future”, Huawei a prezentat produsele și soluțiile sale în materie de digitalizare.

Standul Huawei a fost impresionant atât prin produsele și serviciile prezentate, cât și prin dimensiunile și designul futurist al locației.

În paralel, în cadrul W Hotel Barcelona, specialiștii Huawei, împreună cu operatori globali, profesioniști din industria de tehnologie și lideri de opinie au ținut prezentări despre subiecte precum tendințele industriei de tehnologie, ghid pentru viitor și dezvoltarea sustenabilă.

huawei mwc barcelona

  • Philip Song, Chief Marketing Officer al Huawei: 5 concepții greșite despre industria TIC care pot împiedica tranziția către o lume sustenabilă
•Dr. Philip Song, Chief Marketing Officer al Huawei
Dr. Philip Song, Chief Marketing Officer al Huawei

Dr. Philip Song, Chief Marketing Officer a declarat, în cadrul MWC 2022 Barcelona, Day 0 Forum “Lighting up the Future”, că “Dezvoltarea ecologiei reprezintă un trend actual. La fel ca mecanica lui Newton, sau teoria relativității lui Einstein, evoluția sa va fi marcată de drumul dintre informații false și adevăr. Trebuie să clarificăm aceste cinci concepții greșite cât mai curând posibil pentru a accelera dezvoltarea ecologică a industriei TIC.”

Concepția greșită 1: Industria TIC contribuie la creșterea emisiilor de carbon.

Potrivit raportului SMARTer2030 al GeSI, se preconizează că industria TIC va reprezenta doar 1,97 % din emisiile globale de carbon până în 2030. Mai important însă, se așteaptă ca alte industrii să își reducă propriile emisii de carbon cu 20 % prin implementarea tehnologiilor, o cantitate de 10 ori mai mare decât emisiile de carbon ale industriei TIC în sine. Aceste rezerve secundare se numesc amprenta de carbon. Dimensiunea acestei amprente manuale de carbon a făcut ca infrastructura TIC să devină din ce în ce mai importantă în multe strategii naționale. Huawei  prezice că 1 YB de date globale vor fi stocate în cloud până în 2030. Aceasta înseamnă că 150 de milioane de tone de emisii de carbon pot fi economisite în fiecare an dacă infrastructura actuală va fi echipată cu tehnologii de transmisie mai ecologice, optice integral. Aceste economii ar echivala cu plantarea a 200 de milioane de copaci – o pădure care ar acoperi toată Europa.

Concepția greșită 2: Se pune accentul excesiv pe emisiile din lanțul de aprovizionare considerate ca fiind cea mai mare cauză a emisiilor de carbon pentru echipamentele de rețea.

După cum a descris Dr. Song în prezentarea sa, analizând întregul ciclu de viață al echipamentelor de rețea, doar 2% din emisiile sale de carbon sunt generate în timpul fabricației, în timp ce 80-95% sunt generate în timpul utilizării. Dr. Song a propus, prin urmare, soluția pentru reducerea emisiilor de carbon din industria TIC și implementarea tehnologiilor inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența energetică.

Concepție greșită 3: Dezvoltarea ecologiei este doar despre energia verde.

Deși dezvoltarea energiei solare și eoliene este importantă pentru dezvoltarea ecologică a industriei TIC, se pot obține câștiguri uriașe prin îmbunătățirea sistematică a eficienței energetice a rețelelor de telecomunicații. În acest scop, Huawei a lansat o soluție verde în cadrul acestui summit care vine în ajutorul eficienței energiei prin 3 moduri “Green Site, Green Network și Green Operation”, ajutând transportatorii din telecomunicații să obțină “Mai mulți biți, mai puțini wați”.

Concepție greșită 4: Eficiența energetică a rețelei este egală cu volumul eficienței energetice a echipamentelor sale de telecomunicații.

Evaluarea eficienței energetice a unui singur echipament nu este suficientă pentru a lua decizii concrete, bazate pe scenarii de planificare și construcție. Huawei a recomandat instituirea unui sistem de indicatori unificat, standardizat (NCI) pentru a evalua și compune cu precizie politici de economisire a energiei pentru rețele întregi prin măsurarea indicatorilor de eficiență energetică ai principalelor echipamente de comunicații, echipamente auxiliare pentru stații de bază,  rețele de transport și centre de date.

Concepție greșită 5: Economisirea energiei nu ar trebui să influențeze niciun indicator de performanță a rețelei.

Adevărul este că există un compromis între caracteristicile de economisire a energiei și unii indicatori de rețea. Cu toate acestea, caracteristicile de economisire a energiei pot fi adoptate în detrimentul ratelor de vârf și al altor indicatori, dar fără a afecta experiența reală a utilizatorului. În Germania, o soluție inteligentă a fost implementată în mall-uri la miezul nopții. Reduce consumul de energie al spațiului cu 10%, fără a afecta experiența utilizatorului.

În timpul observațiilor de la sfârșitul discursului, Dr. Song a oferit cinci sugestii pentru dezvoltarea ecologică în industria TIC: “În primul rând, ar trebui să dezvoltăm continuu industria de telecomunicații pentru a permite dezvoltarea ecologică în alte industrii. În al doilea rând, trebuie să acordăm mai multă atenție emisiilor de carbon ale infrastructurii TIC în timpul utilizării, mai degrabă decât doar în timpul producției. În al treilea rând, soluția sistematică “Green Site, Green Network și Green Operation” va ajuta transportatorii să îmbunătățească continuu capacitatea rețelei și să reducă consumul de energie pe bit, obținând “Mai mulți biți, mai puțini wați”. În al patrulea rând, trebuie să definim un sistem unificat de indicatori de eficiență energetică pentru a stabili principalele probleme ale consumului de energie. În al cincilea rând, consumul de wați depinde de experiența utilizatorului.”

  • Steve Moore, Head of Climate Action, GSMA:  Energia regenerabilă și economia circulară – două modalități prin care operatorii pot reduce emisiile de carbon pentru limitarea încălzirii globale
Steve Moore, Head of Climate Action, GSMA
Steve Moore, Head of Climate Action, GSMA

Steve Moore, Head of Climate Action, GSMA (asociația industriei pentru operatorii de rețele mobile și companii din ecosistemul comunicațiilor) a vorbit, în cadrul evenimentului Huawey Day 0 Forum de la MWC Barcelona 2022, despre două modalități prin care operatorii pot reduce emisiile de carbon pentru limitarea încălzirii globale: energia regenerabilă și economia circulară (reciclarea).

Acesta a amintit că anul trecut a fost un an important pentru acțiunea climatică, țările luându-și angajamentul, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice din 2021, de a limita încălzirea globală, dar măsurile nu au fost suficiente pentru a limita creșterea temperaturii de 1,5 grade. Potrivit oamenilor de știință acesta este nivelul care va limita schimbările climatice catastrofale și este, de asemenea, nivelul setat de sectorul mobil. În 2019, consiliul de administrație al GSMA a stabilit ca industria să fie net 0 până în 2050 cel târziu. Astăzi, aproape 50 de operatori s-au angajat să-și reducă emisiile rapid în următorul deceniu și aproximativ jumătate dintre ei au mers și mai departe, angajându-se să fie net 0 până în 2050 sau chiar înainte.

Energia regenerabilă va fi una dintre modalitățile majore prin care operatorii își pot reduce emisiile în următorul deceniu.

Steve Moore a spus că este o veste bună pentru unii operatori, dar și o mare provocare pentru alții deoarece în America Latină, în Africa, în Asia, poate fi dificil să accesezi surse regenerabile pe piețele principale. Energiile regenerabile pot fi, de asemenea, mai scumpe, din cauza înlocuitorilor de combustibili fosili, iar în unele țări pur și simplu nu este posibil să cumperi energie electrică regenerabilă.

GSMA a început recent un nou proiect pentru a analiza acest aspect, a spus Moore, și, în cursul acestui an, va publica un document despre cum operatorii pot colabora cu guvernele pentru a îmbunătăți accesul la energie regenerabilă. Acesta speră să înceapă un dialog cu factorii de decizie politică pentru a ajuta la realizarea schimbării necesare în următorii ani.

Economia circulară înseamnă că trebuie să facem mai multă reutilizare, mai multă recondiționare, mai multă reciclare, mai multă refabricare, a mai declarat Steve Moore, adăugând: ”Trebuie să ne îndepărtăm de economia liniară în care luăm din pământ, facem și apoi aruncăm. Acest lucru va fi cu adevărat important pentru a reduce atât emisiile din lanțul de distribuție, dar și pentru a atinge obiectivul nostru net 0. Economia circulară se aplică atât echipamentelor de rețea, cât și dispozitivelor clienților. Săptămâna aceasta vom publica un nou document de strategie care privește în mod specific economia circulară la echipamentele de rețea. Aceasta va explica unele dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent și cum le putem aborda pentru a îmbunătăți reutilizarea și remanufacturarea în industrie.”

  • Guo Ping, Președintele rotativ Huawei: Huawei își va continua strategia de globalizare și se angajează să ajute clienții care o aleg să obțină cel mai mare succes în afaceri
Guo Ping, Președintele rotativ Huawei
Guo Ping, Președintele rotativ Huawei

Președintele rotativ Huawei, Guo Ping, a vorbit, în cadrul MWC Barcelona 2022, despre planul companiei de a continua strategia de globalizare și de a spori investițiile în tehnologii fundamentale. Prin această investiție, Huawei speră să remodeleze teoriile elementare, arhitectura și software-ul care stau la baza industriei sale, să-și sporească competitivitatea pe o perioadă mai lungă de timp și să asigure sustenabilitatea de durată a industriei TIC.

Guo a subliniat două surse esențiale, care atrag după sine atât provocări, cât și oportunități: digitalizarea și neutralitatea emisiilor de carbon.

Guo a explicat că, pe măsură ce teorema lui Shannon și arhitectura von Neumann continuă să producă blocaje, industria trebuie să exploreze noi teorii și arhitecturi pentru a remodela paradigma tehnologică și a atinge sustenabilitatea digitală.

În ceea ce privește neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, Guo a declarat că: “Densitatea conectivității și puterea de calcul determină puterea economiei digitale, dar ar trebui, de asemenea, să mențină vitalitatea pe termen lung. Deci, trebuie să luăm în considerare o nouă metodă, reducerea emisiilor de carbon.”

Huawei aderă în prezent la o strategie “More Bits, Less Watts” în acest domeniu. Pe lângă îmbunătățirea capacităților sale digitale fundamentale, Huawei s-a angajat să își eficientizeze produsele de 2,7 ori din punct de vedere energetic, făcând progrese în arii precum teorii, materiale și algoritmi. Prin această evoluție, industria TIC este capabilă să ajute alte industrii să își reducă propriile amprente de carbon. De fapt, această reducere va fi de 10 ori mai mare decât amprenta de carbon a industriei TIC în sine, spune oficialul companiei.

Guo a declarat și faptul că Huawei crește semnificativ investițiile strategice în tehnologii fundamentale și colaborează cu partenerii săi pentru a remodela paradigma tehnologică în trei domenii: teorii fundamentale, arhitectură și software. Această investiție se va reflecta treptat în competitivitatea produselor companiei, care speră că va sprijini dezvoltarea durabilă și pe termen lung atât a companiei, cât și a industriei TIC în general.

Președintele rotativ al companiei a arătat că Huawei a alocat 17,46 miliarde USD pentru investiții în cercetare dezvoltare, ocupând locul al doilea pe tabloul de bord al investițiilor în R&D (Research&Development) din 2021 din UE.

Prin explorarea de noi teorii și tehnologii, cum ar fi inovația de ultimă generație MIMO și AI wireless, Huawei este capabilă să-și împingă tehnologiile tot mai aproape de limita lui Shannon. În același timp, cercetarea Huawei cu privire la noi teorii, cum ar fi comunicațiile semantice, va oferi industriei direcții către noile teorii fundamentale.

Huawei dezvoltă, de asemenea, noi arhitecturi. Aceasta integrează în prezent tehnologii fotonice și electronice și proiectează arhitecturi peer-to-peer pentru a rezolva provocările tehnologice sau blocajele tehnice.

În ceea ce privește software-ul, Huawei construiește un software bazat pe AI, cu un stack complet și un nou ecosistem software pentru a satisface cererea în creștere de capacitate de calcul provocată de dezvoltarea explozivă a AI.

Guo a explicat în cele din urmă că o experiență excelentă a utilizatorului provine din sinergii software-hardware. El a folosit două exemple pentru a arăta modul în care Huawei aplică acest concept la dezvoltarea de produse TIC și la inovația tehnologică pentru evoluția rețelei. În primul rând, algoritmii optimizați pentru AHR Turbos ajută MetaAAUs să consume mai puțină energie și să îmbunătățească performanța. În al doilea rând, descoperirile algoritmului în optica holografică au permis OXC-urilor să realizeze conexiuni one-hop.

În ultimii 10 ani, evoluția rețelei a fost un proces de introducere a celor mai recente practici IT la CT, de la IP, la cloud și AI. În calitate de companie cu cel mai complex set de capabilități TIC din industria digitală, Guo a mărturisit că Huawei este încrezătoare că va putea începe evoluția către viitoarele rețele native AI. 

  • Ryan Ding, Executive Director and President of the Carrier BG, Huawei: Economia digitală globală se dezvoltă rapid, iar peste 50% din PIB-ul global va fi digitalizat în 2022.
Ryan Ding, Executive Director and President of the Carrier BG, Huawei
Ryan Ding, Executive Director and President of the Carrier BG, Huawei

Ryan Ding, Executive Director and President of the Carrier BG, Huawei, a susținut în cadrul Huawei Day0 Forum, MWC22 Barcelona, că operatorii pot lucra asupra trei factori: densitatea conexiunilor, diversitatea de calcul și intensitatea de reducere a emisiilor de carbon. Astfel, el a făcut apel către operatori să se alăture Huawei în planul de afaceri numit GHIDUL pentru o economie digitală mai bună.

Economia digitală globală se dezvoltă rapid, iar peste 50% din PIB-ul global va fi digitalizat în 2022. Multe țări și regiuni, precum China, Coreea de Sud și UE, au anunțat deja planuri uriașe de investiții în economia digitală. În calitate de furnizori de infrastructură TIC, operatorii vor juca un rol din ce în ce mai important în coordonarea dezvoltării viitoarei economii digitale.

Prin creșterea densității conexiunii, operatorii își pot dezvolta baza de utilizatori 5G și își pot extinde domeniul de activitate. Prin diversificarea resurselor de calcul, operatorii pot crea sinergii între conectivitate și IT pentru a stimula digitalizarea întreprinderilor pentru o nouă direcție de dezvoltare. În ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon, noile soluții TIC ecologice, precum cele oferite de Huawei, vor amplifica capacitatea rețelei și vor reduce consumul de energie pe bit pentru o dezvoltare mai ecologică.

Așa cum mărturisește Ding, pe măsură ce tot mai multe industrii se digitalizează, infrastructura IT va trebui reconstruită pentru a conduce operațiuni mai eficiente. Prin crearea de sinergii între IT și CT, cloud și edge și cloud și rețele, Huawei speră să ajute operatorii să devină digitali.

Tehnologia informației si comunicațiilor ecologică este esențială pentru creșterea sustenabilă a economiei digitale. Industria TIC oferă noi tehnologii pentru a ajuta alte industrii să își reducă amprenta de carbon. De fapt, se preconizează că aceste economii vor ajunge de zece ori mai mari decât amprenta proprie a industriei TIC.

La sfârșitul discursului său, Ding a propus planul de afaceri GHID pentru o economie digitală mai bună, care își propune să ajute operatorii să își dezvolte cele cinci capabilități esențiale necesare pentru succesul afacerilor: extinderea serviciilor, inovarea eficientă, mobilizarea resurselor, concurența pe valoare și contribuția la societate.

MWC Barcelona este cel mai influent eveniment din lume pentru industria conectivității. Acesta este locul în care companiile de top la nivel mondial împărtășesc cele mai noi idei despre progresul și viitorul conectivității.

La MWC Barcelona au participat operatori mondiali de telefonie mobilă, producători de dispozitive, furnizori de tehnologie, furnizori și proprietari de conținut.

Huawei a lansat soluțiile FTTR pentru îmbunătațirea experienței de conectivitate a locuințelor și IMM-urilor

Huawei a lansat o soluție IT inteligentă pentru operatori, în cadrul Mobile World Congress 2022