Update articol:

Huawei la MWC Shanghai 2021: 5.5G va deveni motorul digitalizării în toate industriile

Huawei anticipează că 97% din companiile mari vor folosi IA până în 2025.

* Dr. Tong Wen: Evoluţie 5G continuă pentru construirea unui motor de digitalizare pentru toate industriile.

*  Alte estimări pentru 2025 arată că 55% din PIB-ul total al Chinei va fi generat de economia digitală, iar 60% din venitul operatorilor la nivel global va fi generat de clienţi industriali.

* Huawei a lansat soluţia RuralStar Pro.

* Huawei şi partenerii din industrie au lansat împreună raportul infrastructurii 5GDN

 

Tehnologia 5G trebuie să evolueze constant şi să devină un motor de digitalizare pentru toate industriile, pentru a putea ţine pasul cu conexiunile tot mai numeroase ale consumatorilor şi cu aplicaţiile industriale tot mai variate, a declarat Dr. Tong Wen, Huawei Fellow şi CTO al departamentului Huawei Wireless, în  discursul inaugural cu titlul „Evoluţie 5G continuă pentru construirea unui motor de digitalizare pentru toate industriile“, de la conferinţa 5G Advanced Summit, găzduită de Global System for Mobile Communications Association (GSMA) în cadrul evenimentului MWC Shanghai 2021.

Tehnologia 5G se dezvoltă rapid şi reţelele 5G vor contribui la îmbunătăţirea performanţei

În general, o tehnologie de comunicare nouă domină piaţa timp de 10 ani, evoluând şi oferind capacităţi tot mai extinse înainte de a fi depăşită de generaţia următoare. În ultimul an, tehnologia 5G a evoluat într-un ritm rapid, demonstrându-şi potenţialul vast. Îmbunătăţirea constantă a conexiunilor pentru clienţi şi optimizarea serviciilor de IoT au determinat creşterea cerinţelor pentru capacităţile de conectare. „Cererea tot mai mare de conexiuni wireless este motivaţia principală pentru dezvoltarea continuă a tehnologiilor mobile”, a spus Dr. Tong.

Aşadar, tehnologia 5G trebuie să se îmbunătăţească încontinuu. Serviciile eMBB determină creşterea semnificativă a cererii de date, solicitând creşterea capacităţii reţelelor 5G pentru a garanta calitatea. Odată cu introducerea capacităţii reduse (REDCAP), serviciile mMTC vor fi disponibile pe mai multe terminale pentru a răspunde cerinţei masive de IoT din toate domeniile. Serviciile URLLC au nevoie de reţele pentru a reduce latenţa transmisiei şi pentru a oferi servicii de conexiune cu latenţă garantată pentru a îndeplini cerinţele de conexiune de calitate înaltă pentru comanda de la distanţă a controlerului logic programabil.

Tehnologia 5G trebuie să îşi extindă capacităţile pentru a deschide o nouă piaţă

Pe piaţă apar din ce în ce mai multe aplicaţii, iar cele trei scenarii de utilizare definite iniţial de domeniul 5G au nevoie de îmbunătăţiri pentru a răspunde cerinţelor de servicii IoT din diverse domenii. Tehnologia 5G trebuie să îşi extindă capacităţile pentru a deschide o nouă piaţă.

Serviciile de interacţiune prin imersiune se dezvoltă rapid. RA/RV cu 5G oferă acum o experienţă virtuală superioară. Pe măsură ce dispozitivele XR uşoare devin tot mai populare, 5G XR va deveni o realitate. Pentru aceasta, este nevoie de o tehnologie 5G îmbunătăţită care să ofere experienţe premium prin imersiune. Reţelele 5G vor trebui să crească viteza medie de la 120 Mbps la 2 Gbps deoarece se va trece de la high definition 4K la high definition 16K. Pentru a asigura interacţiune în timp real în lumea virtuală, tehnologia

Reţelele uplink accelerează digitalizarea industrială. În prezent aplicaţiile 5G se dezvoltă într-un ritm incredibil, iar nevoia de viteze de uplink mai mari este în creştere. Unii utilizatori de servicii RA/RX solicită transmiterea imaginilor şi filmărilor de înaltă definiţie din dispozitivele locale în spaţii de stocare în cloud pentru editare ulterioară. De asemenea, pentru comandă de la distanţă şi vizualizare cu ajutorul echipamentelor în aplicaţii industriale este nevoie de transfer în timp real de filmări 4K şi 8K. Acest lucru va duce la creşterea ponderii traficului uplink la peste 40% prin reţelele 5G. Pentru a face faţă traficului crescut, capacităţile de uplink 5G trebuie să fie cel puţin de 10 ori mai bune.

În plus, tehnologia 5G trebuie să ofere funcţii de citire care să faciliteze comanda de la distanţă, sinergia vehiculelor în mişcare, transportul neasistat şi servicii de logistică inteligente. De exemplu, prin introducerea tehnologiei celulare Massive MIMO cu beam sweeping în tehnologiile de detectare, pot fi implementate atât servicii de detectare şi comunicare, cât şi servicii de poziţionare internă de mare precizie cu ajutorul tehnologiilor wireless.

5.5G va deveni motorul digitalizării în toate industriile

Pe baza numeroaselor practici dezvoltate în perioada de identificare a oportunităţilor în industria mobilă, propunerea Huawei este utilizarea tehnologiei 5.5G pentru a explora aplicaţii noi, inclusiv uplink centric broadband communication (UCBC), real-time broadband communication (RTBC) şi harmonized communication and sensing (HCS), cu scopul de a construi un motor pentru digitalizare în toate industriile.

„Ambele tehnologii şi domenii sunt esenţiale pentru stimularea şi încurajarea dezvoltării unei industrii. Industria mobilă, cea mai mare piaţă de conectare wireless din lume, atinge anual o cifră de afaceri de trilioane de dolari“, a afirmat Dr Tong. „Accelerarea integrării tehnologiei 5G în diverse industrii va crea o nouă piaţă cu o valoare de peste 10 trilioane de USD.“ Din cauza lipsei de coordonare dintre tehnologiile de conectare din serviciile industriale, numărul aplicaţiilor este deseori foarte limitat şi impactul lor nu este unul puternic. Drept rezultat, această piaţă valoarează doar câteva de miliarde de USD. Evoluţia continuă a tehnologiei 5G va duce la îmbunătăţirea capacităţilor de reţea şi la extinderea scenariilor de servicii, oferind mai mult suport pentru integrare şi reducând costul conectărilor. Toate acestea vor debloca oportunităţi comerciale de peste 100 de miliarde de USD în industria IoT.

„Inovarea tehnologiilor şi a aplicaţiilor va oferi posibilităţi infinite pentru evoluţia tehnologiei 5G în următoarea decadă“, a concluzionat Dr. Tong „Industria de comunicaţii wireless nu poate avea succes fără standarde unificate şi colaborare industrială. Împreună, trebuie să definim evoluţia tehnologiei 5G şi să susţinem colaborarea industrială pentru a accelera procesul de maturizare a tehnologiei şi pentru a construi un viitor sustenabil cu ajutorul tehnologiei 5G.“

Huawei: COVID-19 a închis multe uşi, dar inovaţia ne oferă o fereastră de speranţă

La ceremonia de deschidere a evenimentului Mobile World Congress Shanghai 2021, Ken Hu, vicepreşedintele Huawei, a vorbit despre impactul uriaş pe care virusul COVID-19 l-a avut asupra statelor, companiilor şi oamenilor din toată lumea şi despre rolul tehnologiei în combaterea pandemiei.

„Inovaţia nu înseamnă să rezolvăm doar problemele cu care ne confruntăm astăzi”, a afirmat dl Hu. „Inovaţia înseamnă să putem oferi o soluţie pentru ziua de mâine. Când vom ajunge să ţinem pandemia sub control, trebuie să ne gândim atent la inovaţii care pot îmbunătăţi calitatea vieţii, care pot oferi un mediu de afaceri mai inteligent şi care pot contribui la crearea unei lumi mai incluzive.” În continuare, Dl Hu explică cum accesul inegal la tehnologia digitală şi la aptitudini digitale a adâncit aceste diferenţe, iar pandemia a înrăutăţit şi mai mult situaţia. „Inovaţia trebuie să se concentreze pe eliminarea acestor diferenţe şi pe crearea de oportunităţi de includere digitală.”

COVID-19 a creat multe nevoi noi pentru infrastructura digitală. În ultimul an, Huawei a lucrat alături de operatori pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a peste 300 de reţele din 170 de ţări. În Indonezia, Huawei a folosit o nouă tehnologie de servicii digitale pentru implementarea rapidă a peste 50.000 de staţii de bază. În Ningxia, China, routerele Huawei integrate oferă acces multi-cloud pentru utilizatorii comerciali, ajutându-i să se mute în cloud mult mai rapid şi la costuri mici. „Pe măsură ce lumea revine la normal”, a afirmat dl Hu, „trebuie să ne asigurăm că inovaţia nu este doar despre ziua de azi. Inovaţia înseamnă să putem oferi o soluţie pentru ziua de mâine și să creștem valoarea societății noastre.”

Inovaţie pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii

În cadrul discursului inaugural, dl Hu a prezentat publicului aplicaţia Huawei Cyberverse, o aplicaţie cu AR avansată care demonstrează modul în care reţelele 5G, dispozitivele 5G şi tehnologia se pot unifica pentru a crea o experienţă virtuală integrată, fie că decorul este o pădure sau simularea spaţiului cosmic. Noua aplicaţie permite integrarea perfectă a realităţii virtuale şi fizice cu funcţii de poziţionare extrem de precise, putere de procesare masivă şi transmisie în bandă largă pe frecvenţa 5G. Huawei se aşteaptă ca Cyberverse să creeze multe oportunităţi noi de creştere în mai multe sectoare, inclusiv în educaţie, divertisment, turism, transporturi și navigație.

Inovaţie pentru un mediu de afaceri mai inteligent

În ultimii ani, tehnologii precum 5G, cloud şi IA au început să aibă un rol important în producţie, accelerând trecerea către operaţiuni mai inteligente şi mai flexibile. Dl Hu a explicat cum Huawei foloseşte la fabrica sa din Dongguan reţele 5G cu aplicaţii IA bazate în cloud pentru liniile de producţie de telefoane inteligente 5G, pentru a obţine o productivitate mult mai mare.

Spaţiul de transformare digitală este plin de oportunităţi. Huawei anticipează că 97% din companiile mari vor folosi IA până în 2025. Alte estimări pentru 2025 arată că 55% din PIB-ul total al Chinei va fi generat de economia digitală, iar 60% din venitul operatorilor la nivel global va fi generat de clienţi industriali.  Dl Hu a subliniat că, pentru a atinge aceste estimări, „toate industriile trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea capacităţilor, pe construirea ecosistemului şi pe crearea de valoare asociată tehnologiei digitale.”

În calitate de furnizor de infrastructură ICT, Huawei s-a concentrat pe inovarea 5G pentru a contribui la transformarea digitală în toate industriile. Dl Hu a precizat că inovaţia Huawei se axează pe trei domenii: tehnologie, produse și aplicații.

  • Tehnologie: Noua soluţie Huawei 5G Super Uplink oferă viteze de conectare superioare, ajutând companiile să depăşească obstacolul major cu care se confruntă în internetul industrial.
  • Produse: Produsele informatice Huawei complet compatibile 5G de ultimă generaţie au favorizat implementarea site-urilor informatice de ultimă generaţie de 10 ori mai repede.
  • Aplicaţii: Laboratoarele Huawei Wireless X dezvoltă aplicaţii 5G alături de parteneri din mai multe domenii precum producţie, sănătate, finanţe şi transporturi. Împreună cu aceşti parteneri, Huawei analizează modurile în care tehnologia 5G poate ajuta diverse industrii să parcurgă transformarea digitală mai eficient.

De asemenea, Huawei colaborează cu clienţii şi cu partenerii săi pentru a inova folosind tehnologia 5G. În prezent, compania lucrează cu partenerii de ecosistem pentru a dezvolta dispozitive speciale pentru a îndeplini nevoi industriale specifice. Prin colaborarea inovatoare şi parteneriatele strategice cu clienţii săi, Huawei doreşte să extindă cât mai mult aplicaţiile 5G pentru companii. De asemenea, compania lucrează la armonizarea standardelor de comunicare 5G cu standardele comerciale pentru a accelera implementarea aplicațiilor 5GtoB.

Dl Hu a anunţat că, în colaborare cu partenerii şi operatorii regionali, Huawei a semnat peste 1.000 de contracte pentru aplicaţii industriale 5G în peste 20 de industrii.

Inovare pentru o lume mai incluzivă

Dl Hu a avertizat că, deşi acum se fac eforturi pentru a face faţă pandemiei, economia riscă să sufere o revenire în K după controlarea pandemiei. El se așteaptă la o diferenţă tot mai mare între companiile şi oamenii care beneficiază în mod activ de tehnologia digitală faţă de cei care nu beneficiază de acest avantaj. Pentru a evita dezvoltarea dezechilibrată, pentru a elimina diferenţele digitale şi a promova creşterea cu caracter incluziv, dl Hu a subliniat că scopul inovaţiei trebuie să fie acum generarea de mai multă valoare pentru societate.

În baza unui parteneriat cu operatorii din Ghana privind un proiect de infrastructură pentru reţeaua rurală, Huawei intenţionează să implementeze peste 2.000 de staţii de bază RuralStar care să acopere regiunile îndepărtate ale ţării. Aceasta va contribui la creşterea acoperirii mobile de la 83% la 95% pe teritoriul Ghanei şi pentru prima dată va conecta online comunităţile care nu au avut această posibilitate.

În mod similar, noile servicii IA implementate în HUAWEI CLOUD sunt folosite pentru a ajuta o companie mică din Malaysia să îşi dubleze capacitatea de producție fără a crește numărul de angajați în timpul pandemiei.

De asemenea, Dl Hu a vorbit despre cum au fost folosite reţelele 5G la efectuarea de ecografii şi tomografii computerizate la distanţă, compensând astfel distribuirea inegală sau lipsa resurselor medicale.

Huawei va continua să încheie parteneriate deschise cu clienţii şi cu partenerii săi pentru a ajuta industriile să înceapă transformarea digitală, cu scopul unei vieţi mai bune, al unui mediu de afaceri mai inteligent şi al unei lumi mai incluzive.

Huawei a lansat soluţia RuralStar Pro

Huawei a anunţat la MWC Shanghai 2021 că soluţia inovatoare RuralStar Pro a fost implemetată în Guizhou, China. Această soluţie a fost concepută conform modelului pentru acces integrat şi „backhaul“ (IAB), ce promite să reducă semnificativ costurile de implementare asociate cu furnizarea de servicii de voce şi servicii mobile în bandă largă pentru satele izolate.

David Guo, preşedintele liniei de producţie Huawei Wireless Network, a prezentat în detaliu soluţia RuralStar Pro în cadrul evenimentului. Guo a menţionat că, la nivel mondial, există 600 de milioane de oameni care nu au acces la conectivitate mobilă, iar soluţia RuralStar Pro ar putea asigura conectarea acestor zone neacoperite, la cele mai bune costuri şi cu viteză mare. Soluţia integrează o unitate de bandă de bază (BBU), o unitate radio „remote“ (RRU) şi un releu într-un singur modul şi permite implementarea unui modul pe locaţie. Consumul de energie pentru fiecare locaţie este sub 120 W. Edilul unui sat îl poate implementa separat, iar un inginer îl poate configura de la distanţă. Guo spune că acest lucru reduce semnificativ costul de implementare şi investiţia poate fi recuperată în aproximativ trei ani.

Soluţia a fost implementată în satul Maopo din provincia Guizhou, avansând semnificativ procesul de digitalizare a satului. Valea în care este aşezat satul Maopo este adeseori acoperită de ceaţă şi de aceea aici nu se pot folosi soluţii cu microunde, iar costul de instalare a fibrei optice pe un munte cu vânt predominant este prea mare. Cu RuralStar Pro, instalarea unei staţii de bază şi furnizarea serviciilor LTE şi VoLTE se poate realiza în două ore. Rata de acoperire din sat este acum de 85% şi vitezele de descărcare ating 30 Mbps.

La evenimentul de la Shanghai a participat şi Abraham Kofi Asante, CEO al Ghana Investment Fund for Electronic Communications (GIFEC), care  a vorbit despre planul de implementare de reţele în mediul rural. GIFEC intenţionează să colaboreze cu Huawei pentru a implementa peste 2.000 de locaţii RuralStar. Se estimează că 3,4 milioane de oameni din 172 de zone rurale vor beneficia de acest plan, iar rata de acoperire mobilă a statului Ghana va creşte de la 83% la 95%. Acest lucru va oferi un avânt semnificativ economiei locale, spune Asante. În cadrul proiectului, GIFEC va asigura construcţia şi operatorii locali vor gestiona serviciul. Profitul va fi împărţit între GIFEC şi operatori. Proiectul decurge fără probleme în acest moment, cu peste 400 de locaţii RuralStar care generează deja venituri şi se estimează că investiţia va fi recuperată în mai puţin de trei ani.

De asemenea, Fatogoma Aristide Sanon, director general adjunct al Orange Guinea a vorbit despre strategia de digitalizare din ţara sa. El a observat că, în timpul pandemiei, digitalizarea a fost esenţială pentru toate aspectele vieţii, inclusiv pentru economie, educaţie şi sănătate. Orange şi-a luat angajamentul unei incluziuni digitale pentru toţi cetăţenii statului Guinea.

Huawei şi partenerii din industrie au lansat împreună raportul infrastructurii 5GDN

În cadrul evenimentului MWC Shanghai 2021, a avut loc o conferinţă despre Reţeaua Deterministă 5G (5GDN) cu tema „Reţelele deterministe 5G ca element-cheie în transformarea digitală industrială”. În cadrul acestei conferinţe, China Academy of Information and Communications Technology (CAICT), China Mobile Research Institute, China Unicom, China Telecom şi Huawei au lansat împreună raportul infrastructurii 5GDN.

Colaboratorii au avut ocazia să prezinte în premieră infrastructura 5GDN – o soluţie ce poate garanta conformitatea cu acordul privind nivelul serviciilor E2E – precum şi capacităţile specifice infrastructurii 5GDN şi tehnologiile cheie incluse în raport. Se preconizează utilizarea reţelelor deterministe care pot fi adaptate fiecărui domeniul comercial, în funcţie de dezvoltarea specificaţiilor 3GPP, de implementarea reţelelor şi de scenariile specifice, iar acest document oferă informaţii importante clienţilor din industrie care intenţionează să folosească aceste servicii deterministe.

La ceremonia de lansare au participat Duan Xiaodong (director adjunct la China Mobile Research Institute), Tang Xiongyan (Cercetător-şef la China Unicom Research Institute), Yang Fengyi (Expert, China Telecom Research Institute) şi Dai Jisheng (Preşedintele departamentului de strategie şi dezvoltare comercială al Huawei Cloud Core Network şi preşedinte al Alianţei pentru reţelistică deterministă 5G).

La începutul anului 2020, Alianţa pentru reţelistică deterministă 5G (5GDNA) a lansat raportul infrastructurii 5GDN care menţionează că 5GDN intenţionează să folosească resursele reţelei 5G pentru a construi reţele private mobile predictibile, uşor de planificat, de verificat şi deterministe, capabile să ofere servicii diferenţiate. În acest document, 5GDN prezintă trei dimensiuni specifice: reţelele diferenţiate, reţelele dedicate şi reţelele de servicii proprii (DIY). Datorită implementării la scară largă în 2020, tehnologia 5G a fost integrată rapid în numeroase industrii. Importanţa reţelelor deterministe a fost recunoscută la nivel global, iar acestea devin treptat baza tehnică şi forţa care determină îmbunătăţirea şi dezvoltarea unor industrii precum Internetul industrial, IoT în sectorul energetic şi Internet of Vehicles (IoV). Totuşi, pe măsură ce tehnologia 5G se dezvoltă este tot mai greu de asigurat o experienţă deterministă, având în vedere noile cerinţe referitoare la infrastructura reţelelor deterministe şi la suportul pentru tehnologia principală.

Raportul infrastructurii 5GDN îşi doreşte să ofere o rezolvare pentru deficienţele tehnice anterioare, să îmbunătăţească infrastructura reţelelor deterministe şi capacităţile reţelelor deterministe şi să ofere soluţii pentru scenarii de servicii suplimentare. Conform documentului, infrastructura de reţele 5GDN trebuie să garanteze respectarea acordului privind nivelul serviciilor E2E, să sprijine implementarea independentă a reţelelor deterministe şi să coordoneze diverse tehnologii deterministe cu scopul îmbunătăţirii capacităţilor în acest domeniu.

În plus, documentul menţionează că este fezabilă construcţia unei infrastructuri 5GDN complete bazată pe infrastructura 5G curentă. Acest lucru este posibil dacă vor fi respectate următoarele aspecte: gestionarea service-ului pentru reţelele deterministe, crearea unui centru de programare şi control pentru 5GDN şi monitorizarea implementării şi respectării acordului privind nivelul serviciilor. Astfel, operatorii pot programa şi controla de la centru capacităţile deterministe, pot îmbunătăţi practicile de aplicare şi pot coordona programarea reţelelor cu acces prin unde radio, a reţelelor principale, a reţelelor de transport şi a aplicaţiilor. În plus, pot utiliza şi pot îmbunătăţi tehnologiile existente pentru a maximiza capacităţile deterministe ale întregii reţele.

Pentru infrastructura 5GDN sunt disponibile mai multe tehnologii de asigurare a reţelelor deterministe, precum: network slicing, multi-access edge computing (MEC), informare şi colaborare pentru service de reţele 5G, asigurarea programărilor de colaborare între departamentele 5G, măsurarea performanţei exacte în timp real şi interconectarea şi integrarea între reţelele 5G şi reţelele industriale. Deşi clienţii din industrie pot opta pentru aceste tehnologii şi capabilităţi la cerere, se recomandă optimizarea şi îmbunătăţirea acestora conform standardelor 3GPP pentru a putea construi o infrastructură 5GDN şi pentru a îmbunătăţi capacitatea reţelei deterministe.

Chiar dacă 5GDN este un element esenţial pentru evoluţia continuă a reţelelor 5G, îmbunătăţirea şi implementarea reţelelor deterministe rămâne un proces de lungă durată. Huawei va continua să lucreze alături de partenerii din industrie şi de 5GDNA pentru a promova şi a îmbunătăţi infrastructura 5GDN şi tehnologiile sale principale, pentru a găsi soluţii la problemele de service şi pentru a accelera transformarea digitală a industriei.

Evenimentul MWC Shanghai 2021 are loc în perioada 23 – 25 februarie în Shanghai, China. Huawei îşi expune produsele şi soluţiile la standurile E10, E50, şi E90 în Hall N1 în Shanghai New International Expo Centre (SNIEC).

 

 

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014