Update articol:
COMUNICAT DE PRESĂ

Huawei: Simplificarea 5G și convergența permit succesul în afaceri cu servicii complete pentru operatori

Huawei

În cadrul Summit-ului Huawei pentru Analiști Globali 2020 (HAS 2020), Gan Bin, vicepreședintele gamei de produse pentru rețele wireless din cadrul Huawei, a susținut un discurs cu tema “Simplificarea și convergența sprijină succesul în afacerile 5G”. Dl Gan a detaliat importanța rețelelor 5G simplificate și convergente în răspunsul la cele trei tendințe dominante ale industriei 5G, potrivit unui comunicat de presă.

Huawei a mai trasmis, în comunicat, următoarele:

Tendința 1: de la implementare scalată, pe baza TDD, la implementare coordonată TDD+FDD

În primul val al lansării 5G la nivel global a devenit standard utilizarea Massive MIMO folosind predominant spectrele TDD. Doar în China s-au construit 200.000 de asemenea situri, iar numărul lor este estimat a ajunge la 800.000, în peste 340 de orașe, până la finele anului 2020. Speedtest a raportat o îmbunătățire de zece ori a transferului de date prin rețelele 5G față de cele 4G. În plus, Massive MIMO cu TDD 3.5 GHz împart siturile cu rețelele 4G legacy, pentru a asigura o acoperire satisfăcătoare atât în zonele de exterior, cât și în zonele de interior ușor de acoperit.
În timp ce TDD este limitat intrinsec de uplink la nivel de acoperire și experiență, FDD asigură în mod natural o transmisie echilibrată între uplink și downlink. FDD oferă o acoperire mai bună la interiorul clădirilor și permite operatorilor să implementeze rapid 5G, folosind resursele deja existente. Pentru unele țări europene, în care 5G este obligatoriu, convergența TDD cu FDD poate oferi o experiență și o acoperire mai bune, mai ales pentru uplink. Această convergență va răspunde și cerințelor mai crescute de lățime de bandă pentru uplink în cazul aplicațiilor B2B.

Tendința 2: de la dezvoltarea doar pentru B2C și B2H la cea universală pentru B2C, B2H și B2B

Rețelele 5G comerciale din prezent sunt concepute în principal în jurul serviciilor B2C și B2H – departe de a îndeplini scopul aplicațiilor B2B care necesită o digitalizare la nivelul întregii industrii. Rețelele 5G din prezent sunt suficiente pentru a asigura funcționarea aplicațiilor industriale de mare viteză pentru broadband mobil îmbunătățit (enhanced Mobile Broadband – eMBB). De exemplu, în domeniul serviciilor inteligente de sănătate, spitalul China-Japan Friendship Hospital oferă teleconsultații video, spitalul West China Second University Hospital a implementat vizitele la terapie intensivă prin 5G și verificarea prin mobil a secțiilor, iar acoperirea 5G a fost asigurată în peste 300 de spitale din China.
Aplicațiile industriale ce necesită latențe scăzute și fiabilitate înaltă, bazate pe comunicații ultra-fiabile cu latență scăzută (ultra-reliable low-latency communication – URLLC), precum cele portuare, de producție, de tip „de la vehicul la orice” (vehicle-to-everything – V2X), și rețelele de distribuție electrică sunt și ele explorate, fiind în curs de dezbatere și implementare standarde, verificări tehnice și incubația industrială. Asemenea aplicații vor fi adoptate la nivel comercial pe măsură ce capabilitățile rețelelor 5G vor suporta tot mai mult URLLC.

Tendința 3: descreșterea OPEX stimulează succesul 5G în afaceri

În era 5G, costurile de operare trebuie reduse holistic, din moment ce este inevitabilă existența multiplelor RATs și frecvențe de bandă. În primul rând, scoaterea din uz a 2G și 3G (cu 17 rețele deja abandonate la nivel mondial și urmând încă 12) va ajuta în mod esențial operatorii să scape de OPEX. În al doilea rând, implementarea simplificată scade costurile de implementare a siturilor pentru operatori. În plus, coordonarea multi-RAT și multi-bandă îmbunătățește O&M și eficiența energetică de rețea. 

Pentru a se alinia acestor tendințe, cum va ajuta Huawei operatorii să obțină succesul în afacerile 5G, în orice scenariu, construind rețele 5G simplificate ce oferă o coordonare multi-bandă și o experiență superioară, reducând în același timp costurile de operare? Dl Gan este aici pentru a ne explica.

Convergența permite implementarea simplificată a 5G și o experiență 5G premium continuă

Construcția rețelelor 5G trebuie să ia în calcul de la început atât capacitatea, cât și acoperirea, pentru a asigura o experiență constantă a utilizatorilor. Stațiile de bază macro stau la baza experienței și acoperirii rețelelor 5G. Siturile cu stâlpi completează golurile de acoperire în zonele în care este dificilă implementarea siturilor. Stațiile de bază micro de interior oferă o experiență optimă pentru utilizatori în zonele de mare valoare. 

Numărul în continuă creștere al tehnologiilor de acces, al benzilor și modulelor îi confruntă pe operatorii globali cu provocări tot mai mari în privința spațiului necesar pentru instalarea antenelor. Pentru siturile macro, Huawei Blade AAU permite un nivel înalt de integrare între TDD Massive MIMO AAU și antenele FDD pasive, într-o singură cutie. Acest lucru permite o implementare simplificată TDD+FDD, folosind stâlpii deja existenți și scurtând timpul de implementare cu 85%. Pentru siturile cu stâlpi, Huawei oferă convergența TDD+FDD prin Easy Macro 3.0 și Book RRU 3.0, astfel încât o singură implementare va umple golurile de acoperire 4G și 5G, permițând totodată benzilor FDD să ofere ancorare TDD în arhitectura NSA. Acest lucru ușurează evoluția către 5G pe benzi FDD, prin actualizări software. În privința stațiilor de bază micro de interior, LampSite suportă de asemenea convergența TDD+FDD, permițându-le operatorilor să îmbunătățească semnificativ experiența de utilizare 4G și 5G în zonele de interior de mare valoare cu o singură implementare de rețea. 

Colaborarea multi-bandă sporește capabilitățile de aplicare industrială a 5G, printr-o experiență de uplink și o acoperire mult îmbunătățite

Pe lângă benzile TDD uzuale, benzile FDD sub 3 GHz permit rețelelor 5G să obțină rapid acoperire în unele țări. Implementarea 5G pe un nou spectru FDD oferă o abordare eficientă de îmbunătățire masivă a eficienței spectrale și a experienței de utilizare. Pentru rețelele 5G din spectrul FDD legacy, folosirea dynamic spectrum sharing (DSS) permite alocarea dinamică, la nivel de milisecundă, a resurselor de spectru între serviciile LTE și 5G, maximizând eficiența spectrală. Soluția Huawei de partajare dinamică a spectrului (dynamic spectrum sharing – DSS) fusese deja verificată și implementată comercial în Europa în noiembrie 2019. 

Super Uplink permite spectrelor FDD de uplink să suplinească benzile TDD. Acest lucru permite coordonarea spectrală între TDD și FDD, îmbunătățind capacitatea de uplink și reducând latența de transmisie. De asemenea, pentru îmbunătățirea și mai mare a performanței uplink, se poate implementa și un sistem uplink-only. În rețelele comerciale, în care TDD se suplinește prin spectrele de uplink FDD, Super Uplink permite o îmbunătățire maximă a experienței de uplink, de până la patru ori. Lanțul industriei Super Uplink se maturizează tot mai mult, de la cipuri și module până la terminale, accelerând maturizarea rețelei E2E. 

Confruntându-se cu aplicații industriale tot mai diverse și cerințe tot mai mari în privința experienței de uplink, jucătorii din industrie explorează și verifică implementarea de tip uplink-only pe spectrele de bandă cu lățime mare, precum cea de 100 MHz. Cum spectrul de lățime mare de bandă full-uplink suplimentează și mai mult TDD în uplink, 5G va ajunge la o rată maximă de uplink de peste 1 Gbps, suportând explorarea și adoptarea comercială a aplicațiilor industriale ale viitorului.

Arhitectura convergentă susține implementarea full-service și succesul de afaceri 5G full-service 

SA este privită în mod curent ca fiind arhitectura-țintă a rețelelor 5G. Dual-stack-ul E2E NSA și SA facilitează accesul simultan la terminalele NSA și SA, permițând operatorilor să dezvolte, cu minimum de costuri, capabilități full-service ce acoperă scenariile B2C, B2H și B2B. Pentru serviciile B2C și B2H, accesul preferențial la rețelele NSA va oferi mai ușor utilizatorilor o experiență 5G premium. Conectivitatea duală NSA asigură o prezență ubicuă a acestor experiențe 5G premium. Pentru serviciile B2B, accesul preferențial la rețelele SA permite industriilor să exploreze și să implementeze la nivel comercial aplicațiile industriale. 

SA este esențială și pentru network slicing în 5G. Slicing-ul E2E încorporează rețelele cu acces radio, rețelele esențiale, rețelele de transport și terminalele. Acestea suportă generarea, managementul și operarea automată a slice-urilor de rețea, permițând operatorilor să răspundă pe aceeași arhitectură cerințelor industriale diferențiate. Drept rezultat, dezvoltarea tuturor aplicațiilor B2C, B2H și B2B se poate face printr-o singură rețea 5G, pentru a deservi mai bine digitalizarea industriei. 

Pe măsură ce continuă să se îmbunătățească capabilitățile de rețea, network slicing-ul își va atinge potențialul deplin. În prezent, rețelele wireless oferă deja slice-uri eMBB pentru servicii video HD și UHD, oferind o experiență eMBB optimă. Slice-urile URLLC ar trebui să devină disponibile până în 2021 pentru a susține porturile inteligente, producția inteligentă și rețelele inteligente. Pe măsură ce rețelele wireless își îmbunătățesc latențele scăzute și fiabilitatea înaltă, vor fi suportate slices și pentru Internet of Vehicles (IoV).

Rețelele inteligente bazate pe AI îmbunătățesc continuu eficiența și reduc OPEX
Pe lângă inovația tehnologiilor și produselor, coordonarea de rețea prin intermediul AI pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea costurilor de O&M oferă o altă cale de scădere exhaustivă a costurilor de operare.

Procesarea inovatoare și algoritmii, alături de materialele avansate pentru hardware și tehnologiile avansate de disipare a căldurii, au permis rețelelor 5G să obțină o eficiență energetică de 50 de ori mai mare decât 4G. Economia energetică coordonată de AI are diferite cerințe de service, în funcție de scenariu. Folosește tehnologii coordonate de închidere la nivel de simboluri, canale și operatori, între multiple benzi și RATs, pentru a îmbunătăți economiile energetice la nivel de rețea, fără compromisuri în privința KPI-urilor de rețea. În cele din urmă, 5G va fi de 100 de ori mai eficientă energetic decât 4G.

Gan a conchis: “Doar rețelele convergente și simplificate pot oferi succesul afacerilor full-service în era 5G. Huawei lucrează alături de partenerii săi pentru a transpune acest lucru în realitate.”

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023