Update articol:

Iancu Guda: “Cifrele financiare ale Nordis semnalau probleme grave; Îndatorare de aproape 100% în fiecare an în ultimii 5 ani, finanțare aproape exclusivă de la clienți; Cum să plătești în avans bani unor asemenea țepari?”

Cifrele financiare din ultimii cinci ani ale dezvoltatorului imobiliar Nordis semnalau probleme grave, a transmis analistul Iancu Guda, pe rețelele de socializare. El îndeamnă ca, dincolo de verificarea contractelor, clienții să verifice și indicatorii financiari ai dezvoltatorilor de unde cumpără apartamente.

Recent, Nordis a intrat în procedură de insolvență. De asemenea, Recorder a publicat o investigație din care rezultă că Nordis ar fi vândut apartamente de mai multe ori unor clienți diferiți.

Iancu Guda a analizat situația financiară a companiei Nordis Management: “îndatorare aproape de 100% în fiecare an din ultimii 5 ani!!! Finanțare aproape exclusivă de la clienți prin avansuri în contul comenzilor (zero finanțare de la bănci). Practic, acționarii au adus capitaluri proprii de numai 2 milioane de lei (2023), iar avansurile de la clienți totalizau circa 360 milioane lei. Stocurile de apartamente se finalizau și vindeau extrem de lent (mult peste media sectorială). Cum să plătești în avans bani unor asemenea țepari ??!!?? Oricine se uită la acești indicatori putea să evite o asemenea țeapă!”

Iancu Guda a precizat că media de îndatorare la dezvoltatorii imobiliari este în creștere, în ultimii ani, la 74%, dar în niciun caz aproape 100%: „Nordis are datorii pe termen scurt și termen lung la clienți care au plătit avansuri în contul comenzilor. Acestea sunt în creștere, din termen scurt sunt reeșalonate pe termen lung. La sfârșitul lui 2023, datoriile sunt de 360 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de cifra de afaceri, adică proprietățile efectiv finalizate și vândute în piață. Stocurile aveau o viteză extrem de mare de rotație, dura în medie până la 9 ani finalizarea acestor proiecte”.

Analistul a mai semnalat  profitabilitatea extrem de mică (un milion de lei în 2023), la o cifră de afaceri extrem de mică, având în vedere avansurile mari primite de la clienți.

Iancu Guda a mai transmis: „Este păcat că oamenii nu se uită la aceste cifre financiare, care pot semnala probleme grave, care să vă pună pe gânduri atunci când vreți să semnați un contract pentru un proiect în curs de execuție, la o companie supraîndatorată, care se finanțează exclusiv pe avansuri de la clienți, cu finanțare aproape zero de la instituții de credit. Capitalurile proprii aduse de acționari sunt aproape zero.

Nu se poate ca un dezvoltator imobiliar să se finanțeze un leu din capitaluri proprii, zero lei de la bănci, și 170 de lei prin avansuri în contul comenzilor de la clienți, în condițiile în care livrează extrem de lent aceste proiecte.”

Avocatul Adrian Cuculis a transmis, la rândul său, o serie de recomandări juridice către clienți, atunci când cumpără un imobil. Astfel, aceștia trebuie să fie atenți la clauzele contractuale și nu plătească avansuri foarte mari.

În replică, Nordis Group a transmis că nu a vândut unitățile de două ori.

Ieri, Laura Vicol a demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a doua zi după ce Nordis, firma soțului ei, a intrat în procedură de insolvență.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (08/11/2024)

Decizia CA cu privire la consolidarea valorii nominale a actiunilor Companiei

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/11/2024)

Structura actionariat la data de 31 octombrie 2024