Update articol:

India a confiscat 725 de milioane de dolari din conturile bancare locale ale Xiaomi, din cauza unor remiteri ilegale

Xiaomi

Agenția de luptă împotriva spălării banilor din India a declarat sâmbătă că a confiscat 725 de milioane de dolari din conturile bancare locale ale companiei chineze Xiaomi Corp (1810.HK), după ce o anchetă a constatat că producătorul de smartphone-uri a efectuat remiteri ilegale către entități străine, transferându-le drept plăți de redevențe, potrivit Reuters. Potrivit presei indiene, este o lovitură majoră pentru producătorul chinez de telefoane care controlează piața indiană de smartphone-uri.

Agenţia de combatere a criminalităţii financiare a investigat practicile de afaceri ale companiei chineze cu privire la presupuse încălcări ale legilor indiene privind schimburile străine.

Instituţia a declarat sâmbătă că a confiscat activele din contul bancar al Xiaomi Technology India Private Limited, după ce a constatat că firma a remis echivalentul în valută a 55,5 de miliarde de rupii către trei entităţi din străinătate, inclusiv o entitate a grupului Xiaomi, ”sub pretextul plăţilor de redevenţe.

Remiterea către alte două entităţi neidentificate şi neafiliate cu sediul în SUA a fost, de asemenea, pentru ”beneficiul final al entităţilor din grupul Xiaomi”, a adăugat agenţia într-un comunicat.

”Sume atât de uriaşe în numele redevenţelor au fost remise la instrucţiunile entităţilor lor din grupul mamă din China”, a spus agenţia.

Xiaomi a declarat într-un comunicat că respectă legile indiene şi crede că ”plăţile de drepturi de autor şi declaraţiile sale către bancă sunt toate legitime şi veridice”.

”Aceste plăţi de redevenţe pe care Xiaomi India le-a făcut au fost pentru tehnologiile şi IP-urile cu licenţă utilizate în produsele noastre din versiunea indiană… ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu autorităţile guvernamentale pentru a clarifica orice neînţelegeri”, a adăugat acesta.

Acţiunile agenţiei împotriva Xiaomi semnalează extinderea controlului asupra producătorului chinez de smartphone-uri, al cărei sediu din India a fost percheziţionat în decembrie într-o anchetă separată privind presupusa evaziune fiscală. Alţi producători chinezi de smartphone-uri au fost, de asemenea, percheziţionaţi în acel moment.

Reuters a relatat pe 12 aprilie că fostul şef al Xiaomi în India, Manu Kumar Jain, a fost chemat la audiere în cadrul anchetei. Jain, care acum este vicepreşedinte global al Xiaomi, cu sediul în Dubai, a apărut în faţa anchetatorilor la începutul lunii aprilie, a declarat o sursăapropiată situației,  cerând să nu fie numită din cauza sensibilităţii problemei.

De asemenea, agenţia a cerut companiei detalii despre finanţarea externă, acţionari şi modele de finanţare, situaţii financiare şi informaţii despre directorii cheie care conduc afacerea.

Xiaomi a fost principalul vânzător de smartphone-uri din India în 2021, cu o cotă de piaţă de 24%, potrivit Counterpoint Research. Samsung, din Coreea de Sud, a fost marca nr. 2, cu o cotă de 19%.

Multe companii chineze au avut dificultăţi să facă afaceri în India din cauza tensiunilor politice, în urma unei ciocniri la graniţă din 2020.

India a invocat preocupări de securitate în interzicerea a peste 300 de aplicaţii chineze, de atunci, inclusiv cele populare precum TikTok, şi, de asemenea, a înăsprit normele pentru companiile chineze care investesc in India.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (16/05/2022)

BEI si TGN - acord strategie decarbonizare a retelei de transport gaze naturale

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (16/05/2022)

Hotarari AGA E din data de 16 mai 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (16/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii periooada 09-13.05.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (16/05/2022)

Inregistrare teleconferinta rezultate T1 2022