Acţiunile americane au scăzut dramatic astăzi, după ce piața obligațiunilor a dat un semnal tulburător privind economia Statelor Unite.
Indicele Dow Jones a scăzut cu 800,49 puncte sau 3,05%, până la 2.5479,42 puncte, cea mai dramatică scădere procentuală a anului și a patra scădere din toate timpurile.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 85,72 puncte sau 2,93%, la 2.840,6 puncte, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 3,02%, până la 7.773,94 puncte. Toate cele 11 sectoare majore din S&P 500 au închis în teritoriul negativ (energie, servicii financiare, materiale, servicii pentru consumatori și servicii de comunicații).
Donald Trump: „Nebuna inversare a curbei randamentelor”; „Problema noastră este FED, nu China”
Randamentul obligațiunilor SUA pe zece ani a scăzut astăzi sub randamentele pe doi ani (aşa numita inversare a curbei a randamentelor), un fenomen ciudat al pieței obligațiunilor care este un indicator clar cu privire la recesiunile economice. Randamentul obligaţiunilor Trezoreriei pe 30 de ani a scăzut la 2,03%, cea mai mică rată înregistrată.
Curba randamentelor SUA s-a inversat înainte de fiecare recesiune din ultimii 50 de ani, conform Reuters. Obligațiile guvernamentale – în special ale Trezoreriei Statelor Unite – sunt active clasice „de siguranță” pe care investitorii preferă să le dețină în portofoliile lor atunci când economia dă semne de nervozitate. În schimb, acţiunile sunt active mai riscante, care tind să fie mai volatile în timpul încetinirilor economice.
Indicele de volatilitate ViX al CBOE, aşa numitul indice al fricii pentru investitori, a sărit 4,58 puncte, până la 22,10.
Acţiunile americane au scăzut pe măsură ce investitorii au vândut acțiuni în companii și s-au mutat în obligațiuni. Acţiunile bancare au scăzut şi ele: Bank of America și Citigroup – 4,6%, respectiv 5,3%, în timp ce J.P. Morgan a scăzut cu 4,2%.
Conform Reuters, datele economice din China și Germania arată o economie globală falimentară, lovită de războiul comercial din ce în ce mai beligerant dintre SUA și China, necazurile Brexit și tensiunile geopolitice. Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1% între aprilie și iunie, potrivit datelor publicate astăzi, iar China a raportat o serie de date dezamăgitoare, inclusiv o surprinzătoare încetinire a producţiei industriale, la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani.