Update articol:

CNBC: Indicele Dow scade 400 de puncte,  conduse de acțiunile bancare, după ce piața de obligațiuni dă semnale că vine recesiunea

https://www.cnbc.com/2019/08/14/stock-markets-wall-street-in-focus-amid-earnings-economic-data.html https://www.cnbc.com/2019/08/14/stock-markets-wall-street-in-focus-amid-earnings-economic-data.html

China a raportat miercuri o serie de date dezamăgitoare, inclusiv o surprinzătoare încetinire a producţiei industriale, la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani

Acţiunile au căzut astăzi, ceea ce a redus câștigurile solide de marți, după ce piața de obligațiuni din SUA a dat un semnal tulburător despre economia Statelor Unite, potrivit CNBC.

Indicele Dow Jones a scăzut cu 430 de puncte la deschidere, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 1,3%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 1,7%.

Randamentul obligațiunilor SUA pe zece ani a scăzut astăzi sub randamentele pe doi ani,  un fenomen ciudat al pieței obligațiunilor, care este un indicator fiabil pentru recesiunile economice. Investitorii, îngrijorați de starea economiei, s-au grăbit către active de refugiu sigure pe termen lung, împingând miercuri randamentul pe obligațiunile de trezorerie de 30 de ani la un nou nivel record scăzut.

Curba randamentelor, un semn atent monitorizat de investitori, este un grafic care arată randamentele pe maturități. De obicei, aceasta este în urcare, investitorii cerând o remunerație mai mare pentru a deține o obligațiune pentru o perioadă mai lungă, având în vedere riscul de inflație și alte incertitudini. O curbă inversată poate fi o sursă de îngrijorare din mai multe motive: ratele pe termen scurt ar putea fi ridicate, deoarece politica monetară prea severă încetinește economia sau investitorii ar putea fi îngrijorați cu privire la creșterea economică viitoare, urcând cererea pentru titluri pe termen lung, care împing în jos prețurile pe termen lung, notează economiștii de la San Francisco Fed, care au condus cercetarea relației dintre curbă și economie.

Acţiunile bancare au înregistrat scăderi, pe măsură ce devine mai greu să obțină  profit împrumutând bani într-un astfel de mediu, potrivit CNBC. Bank of America și Citigroup au scăzut cu peste 3%, în timp ce J.P. Morgan a scăzut cu 2,8%. ETF SPDR S&P Banking Regional a scăzut cu 2,65%.

De-a lungul timpului, au existat cinci inversiuni ale randamentului de 2 ani și 10 ani din 1978 și toate au fost precursoare ale unei recesiuni, conform CNBC, dar există un decalaj semnificativ, conform datelor de la Credit Suisse.

O recesiune are loc, în medie, la 22 de luni de la inversare, potrivit Credit Suisse.  

Ultima dată când această parte-cheie a curbei de randament a fost inversată a fost în decembrie 2005, cu doi ani înainte de lovirea recesiunii.

 „Istoric vorbind despre inversarea curbei randamentului de referință, trebuie să ne așteptăm la o recesiune oriunde de la șase până la 18 luni de astăzi, ceea ce va schimba drastic și negativ perspectivele pe termen mediu-lung pe piețe”, a declarat Tom Essaye, fondatorul  The Sevens, într-o notă de astăzi.

Tensiunile comerciale

Investitorii sunt îngrijoraţi , de asemenea,de războiul comercial SUA-China și de impactul său asupra economiei globale, în condiţiile în care datele mai slabe decât se așteptau venite din China au adâncit îngrijorarea  în a doua cea mai mare economie din lume.

China a raportat miercuri o serie de date dezamăgitoare, inclusiv o surprinzătoare încetinire a producţiei industriale, la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani, ceea ce arată efectele turbulenţelor comerciale asupra economiei chineze, transmite Reuters.

În iulie, producţia industrială a crescut cu 4,8% faţă de perioada similară din 2018, arată datele publicate de Biroul de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 5,8% în iulie, de la 6,3% în iunie.

În mai, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde dolari.

Chiar dacă autorităţile de la Beijing au adoptat în ultimele luni măsuri de sprijinire a economiei, datele din ultimele zile arată un consum intern redus, o activitate scăzută a fabricilor, un declin al importurilor şi o creditare sub aşteptări. Analiştii se aşteaptă la noi măsuri de stimulare pentru a contracara efectele escaladării războiului comerciale dintre Washington şi Beijing, care sporesc temerile privind o recesiune globală.

În iulie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,6%, comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce analiştii previzionau un avans de 8,6%. În iunie, creşterea a fost de 9,8%.

Ministerul Industriei din China avertiza recent că ţara trebuie să facă “eforturi deosebite” pentru a îndeplini ţinta pe 2019 privind o creştere a producţiei industriale de 5,5% – 6%, citând presiunile protecţioniste.

Unii bancheri au declarat pentru Reuters că evită să acorde credite companiilor mai mici din cauza perspectivelor economice incerte, a războiului comercial şi a riscurilor cu care se confruntă sistemul financiar. De asemenea, unele firme susţin că băncile şi-au redus semnificativ liniile de creditare.

Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat în trimestrul al doilea un avans de 6,2%, cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani, în condiţiile în care cererea atât pe plan intern cât şi peste hotare a scăzut din cauza disputelor comerciale cu SUA.

Cifra anunţată recent de Biroul naţional de statistică este în linie cu estimările analiştilor care susţin că autorităţile de la Beijing trebuie să facă mai mult pentru a stimula consumul şi investiţiile precum şi pentru a restabili încrederea companiilor.

Aceasta este cel mai mic avans al PIB înregistrat de la debutul publicării datelor trimestriale în 1992. Cu toate acestea creşterea economică rămâne în intervalul vizat de Beijing pentru acest an, între 6% şi 6,5%, după un avans de 6,6% în 2018.

Pentru a susţine economia, Guvernul chinez s-a angajat în luna martie să reducă presiunea fiscală asupra companiilor cu aproape 2.000 de miliarde yuani (265 miliarde euro). În paralel, Beijingul încearcă să realizeze un echilibru între susţinerea companiilor care au nevoie de credit, fără a majora însă gradul de îndatorare.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera