Update articol:

Inflația fierbinte din SUA ar putea deveni arzătoare în luna mai și se așteaptă să atingă maximul ultimilor 28 de ani (CNBC)

SUA sursa Pixabay

Inflația SUA se “încălzește” în această primăvară și se așteaptă să atingă niveluri istorice pentru luna mai, susţine CNBC.

Potrivit Dow Jones, prognoza anuală pentru indicele de bază al prețurilor de consum, care exclude produsele alimentare și energia, este de 3,5%. Este cel mai rapid ritm anual de creştere din ultimii 28 de ani.

Economiștii se așteaptă ca IPC atât de bază, cât și cel general să crească cu 0,5% în luna mai. Se așteaptă ca IPC-ul să crească cu 4,7% față de anul precedent, cea mai mare rată de când prețurile ridicate ale energiei au crescut valorile inflației în toamna anului 2008.

“Va fi “fierbinte”. Inflaţia ar putea ajunge până la 5% ”, a declarat Diane Swonk, economist-șef la Grant Thornton. „Cea mai gravă încălzire a inflaţiei va fi in al doilea trimestru. Va fi interesant să vedem cum arată când se elimină extremele. Cred că vom avea o creștere a prețurilor pentru orice, de la bilete de avioane la hoteluri. ”

IPC pentru luna mai este așteptat la 8:30 a.m. ET joi și vine în timp ce investitorii discută dacă perioada de creștere a prețurilor este tranzitorie, după cum crede Fed, sau omniprezentă și mai persistentă. Dacă vorbim de persistenţă, preocuparea este că banca centrală va fi forțată să retragă politicile sale flexibile, care au contribuit la menținerea ratelor dobânzilor scăzute, au sporit lichiditatea și au determinat câștigurile pieței bursiere.

Așteptări mai mari

Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, a declarat că se așteaptă la o creștere de 0,6% a IPC de bază din mai. “Rata anuală de creștere ar fi de 3,65%”, a spus el. „Ultima dată când a fost atât de mare a fost iulie 1992.”

Ultima dată când IPC de bază a depășit așteptările consensuale de 3,5% a fost februarie 1993.

Swonk se așteaptă ca inflația generală anuală să ajungă la 4,9%. Aceasta se compară cu un ritm de 4,2% din luna aprilie. Inflația de bază a fost de 3% de la an la an în aprilie, nivel pe care l-a atins doar ocazional în ultimele două decenii.

Fed a declarat că va începe prima fază de relaxare atunci când consideră că economia și piața muncii sunt suficient de puternice. Oficialii băncii centrale au declarat că vor tolera inflația într-un interval mediu în jurul valorii de 2%.

Unii strategi se așteaptă ca Fed să înceapă să vorbească despre reducerea achiziţiei de titluri de 120 de miliarde de dolari pe lună la sfârșitul lunii august, când se va întâlni la Simpozionul Economic Jackson Hole. Apoi, este de așteptat să aștepte câteva luni și să înceapă să reducă achizițiile în decembrie sau la începutul anului viitor.

Majoritatea analistilor de pe piață nu se așteaptă ca Fed să crească ratele dobânzilor înainte de 2023.

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

KMGI Informare de presa 06 iulie 20022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/07/2022)

Semnare acord cumparare proiect fotovoltaic - Vulturu

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

Convocare AGAE din 19(22) august 2022

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/07/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.0/99.35/102.35 (EBWTITL75) (06/07/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 06 si 07 Iulie 2022