Update articol:

Iniţiativă românească pentru omagierea generalului Berthelot, care a ajutat la făurirea României moderne

Pe 29 ianuarie, când s-au împlinit 90 de ani de la plecarea spre o altă lume a generalului francez Henri Mathias Berthelot, la catedrala Sfatul Iosif din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a membrilor Misiunii Militare Franceze (1916-1918) din România și celui care a comandat-o, indentificându-se cu ea. Inițiativa a aparţinut domnilor Victor Cionga, Dr. Liviu Mureșan și Viorel Pascale şi a fost una privată, prin care, în cadru restrâns, s-a dorit să se omagieze pe unii dintre prieteni țării noastre care au ajutat la făurirea României moderne. La comemorare a participat şi colonelul Daniel PARPAILLON, ataşatul cu probleme de apărare de la Ambasada Franţei din Bucureşti.

Victor Cionga ne-a declarat: “Mă bucur că, din decembrie 2018, prin grija Primăriei Municipiului Bucureşti, avem (în fine!) şi în Bucureşti o frumoasă statuie a generalului francez Berthelo, pe strada care îi poartă numele.

Primul război mondial a fost unul cumplit cu jertfe imense pentru toți participanții; apoi lumea s-a schimbat și, conform profeției lui Take Ionescu, în urma acestuia a apărut România Mare. Ca să ajungem însă acolo a fost nevoie de mult sânge, de mult noroc, foarte mult noroc; și de aliați, dintre care unii au rămas lângă noi până la sfârșit. Este bine de știut că pentru construcția României mari nu a curs numai sînge românesc, ci și rusesc și franțuzesc…

Cred cu tărie că, în 1917, fără ajutorul Franței care, după gravele înfrângeri ale armatei române din 1916, a trimis o importantă misiune militară franceză (ofițeri, subofițeri, medici, asistenți medicali, etc.) și armament modern, România s-ar fi prăbușit pierzându-și statalitatea.

Pentru românii de atunci (și asta o știu de la tatăl meu care, născut în 1904, a fost contemporan cu acele evenimente) și probabil pentru cei interesați de astăzi, figura emblematică a Misiunii Franceze din România a fost generalul Henri Mathias Berthelot.

Datorăm Franței, membrilor acelei misiuni militare și mai ales generalului Berthelot mult mai mult decât cred cei mai mulți dintre conaționalii noștri. Majoritatea românilor nu cunosc elemente importante din acea perioada de cumpănă a istoriei României. Asta pentru că unii dintre noi am preluat din școală niște clișee de propagandă din perioada comunistă, clișee care au minimizat contribuția Misiunii Franceze la refacerea armatei române începând din octombrie 1916; din câte știu, după 1989, în manuale și, mai ales, în arena publică lucrurile, cu excepția unor lucrări istorice, nu au fost “corectate” corespunzător. Din păcate și la nivelul decidenților nu a existat rezonanța necesară; pentru mine dovada a fost că la împlinirea a 100 de ani de la armistiţiul din 1918, majoritatea membrilor elitei politice românești a strălucit prin “timiditate” în marcarea evenimentului. De aceea consider că recentul articol al domnului  profesor Dumitru Preda, publicat de dvs pe 15 februarie, este mai mult decât binevenit, luminând o perioadă importantă din istoria modernă a țării noastre; dar, din păcate, o perioada puțin cunoscută.

Eu cred că trebuie să ne cunoaștem istoria așa cum a fost ea, cu suișurile și coborâșurile ei, cu eroii care au luptat, cu lașii care au dezertat, cu vizionarii care au construit, cu demolatorii care au distrus, cu realizările și eșecurile fiecărei generații. Numai cunoscând trecutul nefardat de interese de moment putem spera să construim un viitor așa cum ni-l dorim. Și un semn că ne respectăm pe noi este și acela că știm să respectăm și să evocăm pe toți cei care au contribuit la construcția care astăzi este România…O țară prietenă căreia îi datorăm este Franța (care evident a avut și interesele sale firești), iar unul dintre francezii cărora le datorăm mai mult decât credeam fără să fi cercetat trecutul este generalul Berthelot.

Îi mulţumesc încă o dată preotului Ion Ciobanu de la Catedrala Sfântul Iosif, care a săvârşit serviciul religios.

În încheiere aș vrea să amintesc celor interesați că anul acesta se vor împlini 160 de ani de la nașterea generalului Berthelot”.

 

Fotografii oferite de domnul profesor Dumitru Preda.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie