Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Bogdan Badea: “Este nevoie acum, mai mult ca oricând, de o strategie coerentă la nivel guvernamental care să faciliteze deblocarea marilor proiecte de investiții în sectorul energetic” (partea a II-a)

Bogdan Badea: ”Consider că s-a facut un pas foarte important înspre normalitate și înspre o realitate pentru care Hidroelectrica luptă de mulți ani și pe care o dorește definitivă – piața liberă de energie". Bogdan Badea: ”Consider că s-a facut un pas foarte important înspre normalitate și înspre o realitate pentru care Hidroelectrica luptă de mulți ani și pe care o dorește definitivă – piața liberă de energie".

Vom încerca să fructificăm la maxim oportunitățile oferite de Green Deal pentru demararea unor proiecte noi de investiții, din surse regenerabile

*Nici o companie nu poate să-și asume realizarea unor investiții de miliarde de euro fără a avea o predictibilitate asupra mediului legislativ, pe fondul unei permanente țopăieli în stabilirea politicilor publice, cu o lipsă de coerență între diversele acte legislative emise de statul român și fără a avea certitudinea recuperării acelor investiții într-o anume perioadă de timp

 

În anul 2020 propuneţi realizarea unui volum de investiții de 4.227.978 mii lei din surse proprii. Care sunt cele mai importante investiţii pe care le aveţi în vedere?

Bogdan Badea: Am depus la Minsterul Economiei, în baza hotărârilor AGA, documentele necesare elaborării HG-urilor care să clarifice o dată pentru totdeauna situația investițiilor istorice și sperăm ca acestea să fie emise în cel mai scurt timp. Pe lângă deciziile care vizează investițiile nerentabile, emiterea hotărârilor de guvern este necesară și pentru finalizarea în condiții de rentabilitate economică a unora dintre acestea, adăugând în sistem centrale hidroelectrice cu putere instalată de peste 250 de MW și un aport suplimentar de energie de cca 0,8 TWh.

Interviu Bogdan Badea: “Reintroducerea pieţei reglementate de energie s-a făcut pe spatele companiilor de stat; Noi ne dorim liberalizarea post criză și concurența reală” (partea I)

 

Odată cu închiderea acestui capitol care a frânat ani de zile procesul de listare și dezvoltare al companiei, putem în sfârșit să privim către viitor. În acest sens, prin actualizarea strategiei investiționale, vom încerca să fructificăm la maxim oportunitățile oferite de Green Deal pentru demararea unor proiecte noi de investiții, din surse regenerabile, care să umple golul lăsat în sistemul energetic de retragerea din exploatare a unor capacități pe baza de combustibili fosili care nu mai corespund exigențelor actuale în ceea ce privește protecția mediului.

În acelaşi timp, trebuie foarte clar înțeles că nici o companie nu poate să-și asume realizarea unor investiții de miliarde de euro fără a avea o predictibilitate asupra mediului legislativ, pe fondul unei permanente țopăieli în stabilirea politicilor publice, cu o lipsă de coerență între diversele acte legislative emise de statul român și fără a avea certitudinea recuperării acelor investiții într-o anume perioadă de timp. Să ne amintim de situația HG-urilor care au suprapus sit-urile Natura 2000 peste proiecte declarate tot prin HG de utilitate publică. Cu alte cuvinte Statul a stabilit niște obiective de investiții ca fiind prioritare și tot statul le-a blocat. Este nevoie acum, mai mult ca oricand, de o strategie coerentă la nivel guvernamental care să faciliteze deblocarea marilor proiecte de investiții în sectorul energetic și care să conducă în mod real la îndeplinirea obiectivelor asumate de România cu privire la țintele de energie regenerabilă rezultate din Green Deal.

Revenind la investițiile în noi capacități de producție pe care le avem în derulare, vom continua și în acest an lucrările la Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Răstoliţa, obiectiv având o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuala  de 46,3 GWh/an. Aici investiția necesară punerii în funcțiune a primei etape din acest obiectiv se ridică la cca 94,59 milioane lei fără tva și ne aflăm într-un stadiu foarte avansat de execuție. Trebuie spus însă că obținerea HG-ului de expropriere s-a reușit la finalul anului 2017, după mai bine de 5 ani de la începerea demersurilor. Chiar și în aceste condiții ne-am lovit ulterior de un zid birocratic, pentru intabularea dreptului de proprietate în favoarea statului pentru terenurile expropriate, astfel că astăzi, la mai bine de 2 ani de la emiterea HG-ului de expropriere, procesul nu este finalizat. Peste toate acestea, în contextul în care lucrările la centrală au fost finalizate, nu putem avansa cu punerea în funcțiune a obiectivului în lipsa hotărârii de scoatere din fondul forestier a suprafețelor necesare realizării acumulării, fiind plimbați între diverse instituții care astăzi dau avizul și mâine și-l retrag, și care par a fi mult mai preocupate de retrocedări de terenuri către diverși beneficiari privați decât de finalizarea obiectivelor strategice ale statului român.

Avem, de asemenea, în plan finalizarea lucrărilor la AHE a râului Olt pe sectorul Cornetu-Avrig, treapta de cădere Racovița, unde valoarea investiției rest de executat se ridică la 39 milioane lei. Aici avem un obiectiv cu o putere instalată de 31,5 MW, pe care am reușit să-l punem în funcțiune la o cotă intermediară anul trecut, funcționând în prezent la o putere redusă cu cca 40 % față de cea instalată. Pentru închiderea digului  acumulării de la AHE Racovita la cota finală (cota amonte fiind mai mica cu cca 1 m) este necesară obținerea HG de expropriere pentru cauză de utilitate publică, lucru care va permite finalizarea digurilor de protecție a terenurilor riverane și atingerea NNR din proiect, documentația fiind depusă deja la Ministerul Economiei.

Pentru AHE Surduc – Siriu investiția rest de executat la 01.01.2020 se cifrează la 121,04 milioane lei conform aprobării AGA nr. 18/2016 și va fi finalizată în 2023. În cazul acestui proiect, AGA Hidroelectrica, a stabilit în anul 2016 ca finalizarea obiectivului să se facă într-o variantă optimizată, astfel că,  pentru achiziția echipamentelor necesare echipării barajului și centralei este necesară obținerea unui  HG de  modificare a indicatorilor.

Sperăm ca emiterea HG-ului să se poată face în acest an, astfel încât să putem pune în funcțiune  centrala Nehoiașu II în termenul asumat – anul 2023, cu un grup de 55 MW care ar permite realizarea unei producții anuale de  171,8 GWh/an.        

 În ceea ce privește AHE Bistra – Poiana  Mărului  – Ruieni – Poiana Ruscă, conducerea HE a semnat în anul 2019, după mai bine 7 ani de la întreruperea lucrărilor, contractul de execuție care vizează finalizarea aducțiunii secundare Bistra – Lac  Poiana  Mărului în valoare de 48,5 mil lei Finalizarea acestor lucrări va aduce un aport suplimentar de energie în Centrala Hidroenergetică Ruieni de cca 20.000 MWh/an. Aici însă Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Județean Caraș – Severin, a decis fără temei oprirea lucrărilor, ceea ce a condus la blocarea execuției lucrarilor făcând imposibilă fructificarea aportului de energie pe care Aducțiunea Secundară Bistra – Lac Poiana Mărului ar urma să îl genereze în Sistemul Energetic Național.             

 Pentru AHE a râului Jiu pe sector Livezeni Bumbești, lucrările sunt în continuare sistate din cauza anulării prin Hotărârea nr. 5378/14.12.2017, pronunțată în dosarul nr. 10058/3/2017 de Curtea de Apel București, a Autorizațiilor de construire emise  pentru lucrările rest de executat ale obiectivului de investiții. Aici avem un proiect realizat în proporție de 88,5 % care are o putere instalată de 65,14 MW și care ar putea produce 259 GWh/an. CHE Dumitra, cu o putere instalata  de 24,5 MW, trebuia pusă în funcțiune la începutul lui septembrie  2019 și s-ar fi obținut de aici o energie de 54.000MWh /an. Din 2018 Hidroelectrica face demersuri de obținerea a acordul de mediu și pentru emiterea unor noi autorizații de construire, astfel încât lucrările să poată fi continuate.

V-am dat toate aceste exemple, poate la un nivel prea mare de detaliu pentru a înțelege exact punctul în care ne aflăm și situațiile cu care ne confruntăm în realizarea obiectivelor de investiții aflate în derulare și cu care se confruntă în general orice fel de investitor în hățisul birocratic din România.

Pe partea de retehnologizare, avem în execuție lucrări la hidroagregatele de la CHE Slatina și CHE Vaduri. Am pus deja în funcțiune anul acesta hidroagregate retehnologizate la CHE Stejaru – HA6 cu o putere instalată de 55,05 MW și HA2 de la CHE Dăești cu o putere instalată de 18,9 MW.

De asemenea, vom moderniza tot în acest an o serie de stații de transformare, dintre care aș dori să amintesc stațiile electrice 110kV CHE Olt Superior, stația de 110 kV CHE Clăbucet, SH Curtea de Argeș,  Staţia de Pompe Lotru Aval, stația de  110 kV CHE Oești etc.

Am alocat bani și pentru modernizarea sistemelor SCADA de la Porțile de Fier, precum și pentru alte proiecte informatice de anvergură.

Hidroelectrica vrea să realizeze un proiect de stații de încărcare electrică – E-Mobility cu distribuție națională. Când preconizaţi să începeţi şi cât costă un astfel de proiect?

Bogdan Badea: Ceea ce vreau să subliniez este faptul că Hidroelectrica este interesată să se alinieze la tehnologiile viitorului și la evoluția acestora. E-Mobility înseamnă încă un pas către diversificarea activităților societății noastre. Este un proiect pe care îl dorim implementat, însă care a fost stopat momentan pe fondul pandemiei Covid19. Îl vom relua de îndată ce va fi posibil. Într-o primă fază vom contracta, așa cum este normal, servicii specializate pentru a realiza studiul de fezabilitate. Pe baza rezultatelor ce ne vor fi prezentate de consultanți, vom face ulterior estimarea de costuri.

Cheltuielile cu personalul pentru anul 2020 sunt de 507.016 mii lei, în creştere cu 54.492 mii lei faţă de bugetul anului 2019. Intenţionaţi să faceţi angajări de personal sau să măriţi salariile?

Bogdan Badea: Hidroelectrica are un nou contract colectiv de muncă la nivel de unitate negociat cu partenerul social și care prevede măriri salariale care să întoarcă și către angajați o parte din succesul de care s-a bucurat în ultimii ani compania noastră. Ne focusăm pe fidelizarea salariaților, ne dorim să ne păstrăm experții și să îi răsplătim pe cei care muncesc. Este o atitudine care ține de normalitate.

Nu ne-am propus creșteri semnificative ale numărului de angajați. Interesele noastre merg mai degrabă către digitalizare, informatizare și autompatizare, și, în general, către implementarea acelor măsuri care să reducă necesitatea factorului uman în infrastructurile critice. Este o o idee mai veche pe care o urmărim, și – acum, o lecție învățată din modul în care societatea funcționează în timpul  pandemiei de COVID19.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii