Update articol:

Iohannis, despre scutirea de impozit pentru IT-işti: Trebuie să gândim dacă dorim să introducem impozitările sau progresiv

Sursa foto: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, că ideea unui tratament fiscal egal este „în esenţă adevărată”, dar că trebuie avut în vedere faptul că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în zece ani de la „ceva nesemnificativ la 6% din PIB”.

Şeful statului a fost întrebat dacă ar trebui anulată scutirea impozitului pentru cei care lucrează în domeniul IT, în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat că toţi cetăţenii ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament fiscal.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a spus: „În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar zece ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB, și atunci trebuie să gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv. Este o discuție care se va purta”.

Întrebat dacă se teme de o creștere a deficitului dacă pensiile vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie, Iohannis a spus: „Da, aud foarte bine avertizările și de la Consiliul Fiscal, și de la BNR. Pentru acest an banii sunt prevăzuți, dar cu siguranță este o discuție care se va purta și în lunile următoare.

El a fost întrebat şi dacă este de părere că pensiile ar trebui să fie majorate eşalonat.

„Nu cred că în această seară lămurim chestiunea cu pensiile. Este o discuţie mai lungă şi, altfel decât cei care au guvernat fără analize şi fără studii, eu îmi doresc foarte mult ca acest Guvern să analizeze profund, să studieze cu mare, mare responsabilitate întreaga chestiune. Împreună şi cu Casa de Pensii, cu reprezentanţii pensionarilor, cu sindicatele şi aşa mai departe, fiindcă, până la urmă, este în interesul tuturor să se găsească cele mai bune soluţii şi pentru autostrăzi, dar şi pentru pensionari”, a spus Iohannis.