Update articol:
La recepţia de la Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană

Iohannis: Guvernul să înceteze experimentele fiscale (video)

Recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului. Recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.
  • Ambasadorul Germaniei: Urmărim cu anumită îngrijorare măsuri ale Guvernului referitoare la mediul economic

O serie de măsuri guvernamentale arată o “gravă” lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei, a declarat, în această aseară, preşedintele Klaus Iohannis, solicitând  Executivului să înceteze “experimentele fiscale”.

“Eu îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o ţară bine guvernată, în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generaţiilor viitoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum fără consultări şi minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat regimul fiscal pentru unele din cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin OUG 114, pe care însă guvernanţii le-au negat continuu, bugetul pe anul în curs va fi resimţit constrângeri. Prin măsurile din ultimele zile ale anului trecut s-a pierdut şi bruma de încredere pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală. Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere”, a spus şeful statului, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

Totodată, el a susţinut că existenţa Pilonului II de pensii este pusă în pericol.

 

“Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori, cel puţin, pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor. În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată, aşa cum se întâmplă adesea”, a afirmat Iohannis.

El a cerut Guvernului să înceteze “experimentele fiscale” şi să răspundă problemelor reale pe care mediul de afaceri le semnalează.

“Nevoile de dezvoltare ale economiei în direcţii esenţiale, precum modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, necesită alocări importante în sfera investiţiilor publice. Deşi s-a promis că 2018 va fi anul investiţiilor, ceea ce s-a obţinut se numeşte inflaţie, importuri şi adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creştere cu peste 15% faţă de 2017. Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de ‘Cenuşăreasă’. Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată, neglijând investiţii absolut necesare dezvoltării. Economia României are nevoie de soluţii durabile în privinţa deficitului de forţă de muncă şi a decalajului dintre sistemul de învăţământ şi cerinţele pieţei muncii. Învăţământul tehnic şi dual, digitalizarea şi noile tehnologii, investiţiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat şi ca societate, de a răspunde pe măsură. De aceea, solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează”, a transmis şeful statului.

Potrivit preşedintelui, 2019 este un an important pentru România. “Ne aflăm la începutul unui an important pentru viitorul României, mă refer atât la Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, cât şi la deciziile pe care le avem de luat ca societate pe parcursul anului 2019, aceste decizii se numesc în acest caz alegeri. Ca întotdeauna depinde de noi ce alegeri facem”, a menţionat Klaus Iohannis.

El a adăugat că relaţia bilaterală româno-germană continuă să reprezinte un pilon important pentru prosperitatea României, dar şi o platformă pentru creşterea competitivităţii economice a ţării noastre.

Şeful statului a precizat că Germania rămâne primul partener comercial şi cel de-al doilea partener investiţional al României, menţionând că în 2018 comerţul bilateral a depăşit 30 de miliarde de euro, în creştere cu peste 10%, iar investiţiile germane în economia autohtonă depăşesc 10 miliarde de euro.

Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist

 Preşedintele Klaus Iohannis a mai solicitat, marţi, Executivului să prezinte un buget de stat realist. “O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi ‘vinovaţi de serviciu’, ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile”, a susţinut Iohannis la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că PSD se “laudă, în mod speculativ şi naiv”, cu creşterea veniturilor bugetare.

“Îi îndemn să se mai uite o dată, însă, pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a spus şeful statului. Preşedintele Iohannis a subliniat că în raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere.

“Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă. Şi mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a încheiat execuţia bugetară pe 2018, dar asta cu altă ocazie”, a mai spus el.

Şeful statului a arătat că o comunitate de afaceri puternică şi cu performanţe durabile nu se poate dezvolta în absenţa unui angajament pe termen lung, iar mediul de afaceri are nevoie de parteneri de încredere la nivelul decidenţilor politici, dar şi la nivelul societăţii.

“Mediul de afaceri trebuie să fie conştient de importanţa rolului său în dezbaterea politicilor economice şi în semnalarea măsurilor eronate, dar şi a derapajelor de la normele concurenţiale şi democratice”, a afirmat Iohannis.

El a dat asigurări că determinarea sa în apărarea valorilor democraţiei, ale statului de drept şi ale economiei de piaţă reflectă cel mai important obiectiv asumat.

“Am convingerea că vom împlini împreună acest obiectiv, printr-un parteneriat onest cu mediul economic şi cu cetăţenii, un parteneriat al bunei-credinţe, al valorilor în spiritul performanţei şi al speranţei într-un viitor mai bun pentru România. Sunt încrezător în forţa acestui parteneriat, pentru că întotdeauna românii au făcut dovada că sunt mai inteligenţi şi mai responsabili decât au sperat unii politicieni”, a conchis Iohannis. 

  • Ambasadorul Germaniei: Urmărim cu anumită îngrijorare măsuri ale Guvernului referitoare la mediul economic

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a declarat marţi că deciziile Guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sunt urmărite cu anumită îngrijorare, arătând că unele investiţii germane noi în România, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative.

“În mod voit nu doresc să discut despre decizii actuale ale Guvernului, însă dacă vorbim de leadership, trebuie să vorbim şi despre încredere, predictibilitate şi fiabilitate. Aceasta este esenţa unui climat de încredere: atât în politică, cât şi în diplomaţie şi în domeniul economic. Tocmai de aceea urmărim cu anumită îngrijorare măsurile menţionate anterior: având în vedere lipsa dialogului şi a consultării celor afectaţi în mod direct, înaintea luării unei decizii; ca urmare a lipsei unui studiu de impact transparent; de teama dezvoltării unei noi tendinţe, care s-ar putea extinde şi asupra unor alte domenii economice. Acestea creează nesiguranţă! Şi mai mult, creează nesiguranţă prezentarea publică şi pauşală a companiilor străine ca fiind problema sau chiar duşmanul societăţii”, a spus ambasadorul german la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

În context, el a făcut apel la reprezentanţii mediului de afaceri să nu se lase provocaţi. “Nu vă lăsaţi provocaţi, însă combateţi defăimările cu fermitate şi argumente solide! Apăraţi-vă realizările şi atrageţi atenţia asupra contribuţiilor aduse de economia germană în decursul anilor!”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Oficialul german a transmis un mesaj şi Guvernului.

“Partenerilor noştri din Guvernul României doresc să le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajează pe termen lung. Nu-şi vor face bagajele prea curând. Cu siguranţă pot face faţă câtorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investiţii noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative. Iar asta nu pentru că, astăzi, condiţiile-cadru ar fi mult mai bune în altă parte, ci fiindcă se presupune că aşa va fi mâine, în cazul în care tendinţa nesiguranţei persistă. Urarea mea de Anul Nou adresată partenerilor noştri români este una foarte simplă: vorbiţi cu noi, ascultaţi ce avem de spus, informaţi-ne la timp, deschis şi transparent despre planurile voastre şi decideţi abia după realizarea unui solid studiu de impact al măsurilor. Astfel poate creşte gradul de încredere, iar noi putem continua, împreună, şi în următorii ani, povestea de succes a economiei acestei ţări. Acesta ar reprezenta un semnal pozitiv şi clar, mai ales în contextul Preşedinţiei atât de importante a României la Consiliul Uniunii Europene, nu-i aşa?”, a completat ambasadorul Germaniei, potrivit Agerpres.

El a susţinut că România are multe de oferit în vederea reconfigurării cu succes a schimbării în Europa, fiindcă s-a transformat spectaculos în ultimele decenii.

“Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancoră de stabilitate în flancul de sud-est al NATO şi UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importantă într-o regiune strategic importantă, dacă ne gândim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. România poate fi o voce a echilibrului în multe subiecte de viitor, cu relevanţă pentru întreaga Europa – cu precădere şi între interesele statelor membre vestice şi estice. A dovedit-o deja de multe ori, nu în ultimul rând cu prilejul Summitului celor Trei Mări. România a parcurs un drum impresionant şi sub aspect economic. În ultimele două decenii, economia românească a crescut de aproape cinci ori! În prezent, în această ţară se află un semnificativ sector IT din Europa. Spre ruşinea noastră, trebuie să recunoaştem că aici sunt conexiuni de internet mai rapide decât în Germania. (…) Multe autoturisme ‘germane’ n-ar funcţiona fără anumite componente fabricate în România. Aceasta este o impresionantă poveste de succes, la care a contribuit în mod considerabil, în decursul anilor, economia germană”, a subliniat Cord Meier-Klodt.

Diplomatul a adăugat că aproximativ un sfert de milion de români sunt angajaţi ai companiilor germane. “Cifrele îmbucurătoare de astăzi se datorează deciziilor corecte de ieri. Încrederea în România ca loc pentru investiţii a crescut în decursul anilor şi al deceniilor. În schimb (…), anumite decizii de astăzi “mai puţin bune” ar putea distruge încrederea, periclitând, astfel, succesele de mâine”, a arătat el.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera