Update articol:

Ion Ștefan, PNL: “Redevenţele pentru gazele din Marea Neagră trebuie investite în extinderea sistemului naţional de alimentare cu gaz”

Redevenţele datorate de cei care exploatează gazele naturale din Marea Neagră trebuie investite în extinderea sistemului naţional de alimentare cu gaz a localităţilor din România, potrivit unui comunicat al parlamentarului PNL Ion Ștefan.

Acesta a înregistrat la Camera Deputaţilor un amendament la Legea 408/2017 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cunoscută mai pe scurt ca Legea offshore, care vizează şi exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.

Ion Ștefan a transmis: “Amendamentul depus şi susţinut de PNL vizează modificarea art. 19, alin. 7 din Legea 408/2017, în sensul în care ” Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit 50% la programul naţional de gaze naturale şi 50% la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public – privat, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.

Noi, parlamentarii Partidului Naţional Liberal, susţinem că Programul naţional de gaze naturale trebuie promovat în scopul sprijinirii populaţiei prin asigurarea infrastructurii de transport, distribuţie şi reţele de gaze naturale necesare încălzirii locuinţelor şi pentru conservarea masei lemnoase existente, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător.

Este necesară o distribuţie echilibrată, pe termen lung, a beneficiilor între stat, investitori şi cetăţenii români.

Având în vedere că doar 35% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, avem posibilitatea să creştem acest procent foarte mic prin utilizarea a 50% din sumele colectate atât pentru conectarea celorlate gospodării, cât şi pentru constituirea de reţele noi”.

PNL-istul a adăugat: ”Practic, banii obţinuţi din exploatarea acestor resurse să fie folosiţi în beneficiul cetăţeanului român, prin finanţarea a două obiective: extinderea reţelei naţionale de distribuţie a gazelor naturale, în localităţile unde nu există, prin asigurarea finanţării pentru a conecta aceste localităţi la sistemul de alimentare cu gaze, şi livrarea gazelor naturale din zăcămintele din Marea Neagră către companiile care realizează produse cu valoare adăugată, dar şi către CET-urile localităţilor din România care să le folosească drept combustibil pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie”.

Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în sesiunea extraordinară din iulie. În ultimul moment, proiectul de lege a fost schimbat din punct de vedere al fiscalității, fiind eliminat creditul fiscal pe care și-l doreau operatorii, iar, în schimb, a fost introdus un impozit progresiv  pe veniturile suplimentare, ceea ce a stârnit nemulțumirea operatorilor, care au amenințat inclusiv că renunță la investițiile din Marea Neagră. De asemenea, documentul mai precizează că 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească. În data de 2 august, Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis spre reexaminare Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. Legea va fi rediscutată în această sesiune parlamentară.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (05/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/12/2023)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

VES SA (VESY) (05/12/2023)

Neintrunire cvorum AGAE 29-30.11.2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (05/12/2023)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

PREBET SA AIUD (PREB) (05/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27.11.2023 - 01.12.2023