Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM

Ionuţ Purica:  Avem nevoie de resurse de inovare care să permită generațiilor viitoare să folosească mai bine mediul înconjurător

Avem nevoie de resurse de inovare care să permită generațiilor viitoare să folosească mai bine mediul înconjurător, astfel încât societatea umană să ajungă un sistem termodinamic închis care-și reciclează resursele pe care le folosește, a declarat Dr. Ionuț PURICA, Profesor universitar, Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM. 

 

Domnia sa a explicat: “Dezvoltarea durabilă este un domeniu complex, cu o dinamică foarte puternică și poate fi văzută din multe puncte de vedere, cu rezultate diferite pe aceeași gândire, pe aceeași temă.

Trebuie avut în vedere este că Națiunile Unite au făcut o strategie până în 2030 în care au identificat 17 obiective de dezvoltare durabilă. Se referă la dezvoltare sustenabilă, dezvoltare durabilă în general, dar particularizează pe diverse domenii. Lucrul acesta este important pentru că Departamentul nostru de Dezvoltare Durabilă, care a construit și Consiliul Consultativ de Dezvoltare Durabilă la nivelul Primului Ministru, este foarte bine văzut, pentru că a construit o strategie, un set de indicatori, un plan de acțiune.

Ne găsim într-un context de complexitate care ne pune în situația să avem o viziune integrată asupra modului cum evoluează dezvoltarea durabilă în general. Asta înseamnă să nu ne luăm numai după un singur indicator, cum e cazul poluării, pentru că putem ajunge în niște situații de logici greșite, cel puțin după părerea mea, în care spunem să oprim utilizarea cărbunilor pentru că sunt poluanți sau că cea mai mare sursă de poluare locală este transportul si trebuie oprit. Cum funcționează o economie fără transport?

Soluția corectă este aceea de a inova, de a găsi tehnologii curate în transport – vehicule electrice, celule de combustibil, hidrogen – care să înlocuiască tehnologiile poluante, de a găsi tehnologii de cărbune curat care să înlocuiască utilizările poluante ale cărbunilor. Mai mult decât atât, ne găsim într-un moment de criticitate, de evoluție neliniară în societate în general, în care o mică schimbare de un parametru poate să producă traiectorii total diferite de evoluție.

Referitor la net zero, dacă Rusia folosește niște bombe nucleare, o să avem clar o scădere a cauzei antropice de emisii pentru că nu o să mai avem antropici.

Trebuie definite foarte bine anumite  elemente. Toată lumea vorbește acum de net zero. Ce înseamnă net zero emisii din surse antropice? Când expirăm, emitem CO2 – o soluție ar fi ca toată lumea să-și țină respirația o oră și am rezolvat-o cu surse de emisii antropice.

Eu cred că trebuie definite foarte bine o serie de elemente, pentru că putem ajunge la niște extreme, nu vorbesc atât în mediile de experți, vorbesc de societate în general, care să piardă încrederea în modul de evoluție și în soluțiile găsite.

Emisiile scad numai în perioadele de criză, dacă ne uităm la criza financiară din 2008-2009, pandemie, criza militară, în care Federația Rusă și-a diversificat exporturile de energie către Ucraina – până acum avea numai gaz, acum mai are și energie stocată chimic cu conversie foarte scurtă de timp în căldură, se cheamă explozii, muniție. Evident, în condițiile astea, ajungem în situația de a folosi indicatori complecși.

Sunt membru în Advisory Group for Energy la Comisia Europeană, unde am participat la elaborarea a trei strategii importante în energie: Green Deal, Securitate Energetică, care a trecut pe primul loc în perioada aceasta, și a treia este Inovare în Energie. Sustenabilitate înseamnă să lași generațiilor viitoare resursele pe care nu le consumi complet astăzi, mă refer nu numai la resurse materiale ca atare, ci şi la resursele de tehnologie, de inovare.

Avem nevoie de resurse de inovare care să permită generațiilor viitoare să folosească mai bine mediul înconjurător, astfel încât societatea umană să ajungă un sistem termodinamic închis care-și reciclează  resursele pe care le folosește.

Trebuie să ne păstrăm o minte deschisă pentru orice fel de scenarii, mai ales că ne găsim într-un moment care descrie criticitate, cu efectul fluture – fluturele care bate din aripi deasupra Amazonului, produce schimbări mici, dar care, amplificate, produc un taifun în Pacific.

O mică schimbare în relația Rusia-NATO poate să se amplifice într-un război total sau altă mică schimbare poate să readucă pace și liniște măcar în continentul european.

Deci minte deschisă, economie circulară, indicatori integrați, scenarii pe care să le gândim într-un context de dinamică complexă”.