Update articol:
4,7569 LEI - EURO ANUNŢAT DE BNR

Isar: “Rezerva BNR este atât de mare, iar băncile au o poziţie valutară limitată la 20% din capital, încât un atac speculativ pe leu este doar o manipulare media”

www.bnr.ro www.bnr.ro

SENATORUL PNL FLORIN CÎŢU ANUNŢA AZI-NOAPTE PE FACEBOOK: “Urmează atacul speculativ pe leu?”

În această dimineaţă, euro se vindea peste 4,83 lei la unele bănci comerciale din România, iar, pe piaţa interbancară, a depăşit pragul de 4,77 lei. Hotnews a scris, că traderii au declanșat atacul speculativpe leu, aceştia stiind că BNR nu poate controla simultan dobânda și cursul. Cristian Socol, conferenţiar universitar la  ASE, a anunţat, astăzi, că Banca Națională a României are obligația de a interveni pe piața valutară conform primei atribuții prevăzute în Statutul său. https://financialintelligence.ro/cristian-socol-banca-nationala-a-romaniei-are-obligatia-de-a-interveni-pe-piata-valutara/

Tot în această dimineaţă, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut cu 0,06 puncte procentuale, până la 3,03% pe an.

Senatorul PNL Florin Cîţu a scris azi noapte, pe Facebook: “Urmează atacul speculativ pe leu? Aşa arată în acest moment situaţia. Mai rau ca în 2008. Leul se tranzacţionează, pe pieţele internaţionale, la 4,77 pentru 1 euro! Se pare că traderii internaţionali au înţeles că BNR nu poate să intervină fără să falimenteze sistemul bancar şi economia. Intervenţiile BNR, vând euro şi cumpără lei, cresc dobânzile şi implicit taxa pe care o plătesc băncile. Cine profită de aceasta situaţie? Speculatorii. Ruşi? Chinezi? Este momentul ca instituţiile statului care se ocupă de securitate naţională să verifice dacă OUG 114 nu a avut ca obiectiv îmbogăţirea unor speculatori de la est sau a unor consilieri ai premierului”. În această dimineaţă, sectorul Cîţu a revenit, făcând acuzaţii extrem de grave potrivit cărora criza este premeditată, având ca scop vânzarea rezervei de aur a României şi a rezervei valutare. “Este clar o problemă de securitate naţională”, potrivit lui Florin Cîţu.

 

Analistul economic Lucian Isar ne-a povestit, într-un scurt interviu, opinia sa cu privire la posibilul atac speculativ pe leu din această dimineaţă.      

………….

Cum comentaţi informaţiile apărute pe reţelele de socializare şi în presa online  privind declanşarea în această dimineaţă a unui atac speculativ pe leu, având în vedere că euro a ajuns aproape de 4,8 lei?

Lucian Isar: Guvernatorul BNRa avertizat acum 2 zile că “pieţele” sunt agitate, de când a fost chemat pentru explicaţii la comisia din Senat, fără legătură cu fundamentele economiei şi mai ales fără legătură cu Ordonanta 114 care este cunoscută deja de o lună. Este acelaşi şantaj practicat în septembrie 2017, când a evitat două săptămâni să fie audiat şi ca un făcut a explodat Robor.

După cum vă spuneam de ceva vreme, în perioada premergătoare alegerilor pentru Consiliul de Administraţie al BNR, Isărescu manipulează cursul şi dobânzile pentru a pune presiune pe politicieni. (https://financialintelligence.ro/lucian-isar-acuzatiile-de-manipulare-a-robor-si-a-pietei-valutare-apar-inaintea-alegerilor-pentru-consiliul-de-administratie-al-bnr/)
România are un curs manipulat, administrat, după cum se laudă pe site-ul BNR chiar Isărescu. Asta înseamnă că, dacă vrea Isărescu, poate duce cursul euro/leu în 4 sau în 5 în câteva minute.
Isărescu a încercat să şantajeze iniţial politicienii cu mişcarea Robor care a crescut de 5 ori în 7 luni. Nu a anticipat taxa pe lacomie şi mecanismul isteţ legat de Robor.
Lăsat fără presiunea pe Robor, Isarescu a declanşat “atacul” pe curs aşa cum a procedat şi în 1997 şi în 2008.

Isărescu încearcă să panicheze populaţia prin intermediul media şi să pună presiune pe politicieni, apărând ca Salvatore în schimbul mandatului la BNR.

Are resurse BNR să susţină un astfel de atac?

Lucian Isar: Desigur orice neofit, în locul lui Isărescu la BNR şi cu o asemenea rezervă ar potoli “atacul” care nu există decât în mintea şi acţiunea strategilor din jurul lui Isărescu.

Rezerva BNR este atât de mare, iar băncile au o poziţie valutară limitată la 20% din capital, încât un atac este doar o manipulare media pentru ca Isărescu să nu se prezinte la comisia din Senat. 

Cum comentaţi declaraţiile senatorului PNL Florin Cîţu potrivit cărora criza valutară actuală este premeditată, având ca scop vânzarea rezervei de aur?

Lucian Isar: Nu comentez declaraţiile senatorului Florin Cîţu. Declaraţiile economistului Florin Cîţu despre politica lui Manole Isărescu le găsiţi în ce a scris în 2013-2014.

Care are părerea dvs că, azi, ROBOR a avut cel mai mare nivel din întreaga lună?

Lucian Isar: Băncile comerciale din România sunt pe de o parte şantajate de Isărescu să ţină Robor ridicat şi pe de altă parte acelaşi Isărescu le promite că rezolvă problema în Parlament unde controleaza majoritatea ca şi în ceilalţi ani de după revoluţie. Dovezile de ameninţări ale lui Isărescu prin intermediul lui Nicolae Cinteză şi Serban Matei au fost prezentate de Senatorul Zamfir direct din documentele oficiale ale Consiliului Concurenţei. https://financialintelligence.ro/atac-la-adresa-bnr-al-senatorului-daniel-zamfir-sa-opreasca-acest-mecanism-artificial-de-calculare-a-robor-care-umfla-ratele-romanilor/

Isărescu va face orice pentru a scăpa de audierea din Senat şi pentru a-şi prelungi mandatul la BNR.

Ce ar trebui să facă autorităţile în acest moment delicat?

Lucian Isar:  SRI ar trebui să acţioneze prin anchete anchete corecte care ar demonstra agenda personală a lui Isarescu în detrimentul economiei.

Mai mult, Ministerul Finanţelor ar trebui să emită un eurobond de peste 2 miliarde de euro. Cerere există, după cum o demonstrează emisiunile recente ale Italiei si Spaniei şi să îl vândă direct în piaţă, fără “intermedierea” interesată a lui Isărescu. 

 

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020