ora 8.44
- Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României – Președintele CNSM;
- Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României;
- Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale a României, coordonator al activității de stabilitate financiară;
- Leonardo Badea, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară;
- Elena Doina Dascălu, Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară;
- Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Ministerului Finanțelor Publice;
- Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare, Ministerul Finanțelor Publice;
- Tiberiu Valentin Mavrodin, Secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice.
De asemenea, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.
Prin Legea nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național a fost înființat Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Adoptarea legii menționate asigură (i) implementarea Recomandării CERS privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale (CERS/2011/3), (ii) cadrul legal pentru implementarea Recomandării CERS privind obiectivele intermediare şi instrumentele politicii macroprudenţiale (CERS/2013/1), precum și (iii) transpunerea dispoziţiilor referitoare la implementarea instrumentelor macroprudențiale prevăzute la secţiunile I şi II, cap. 4, titlul VII din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Obiectivul fundamental al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială este de a contribui la salvgardarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista șocurilor și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică, conform BNR.
În îndeplinirea obiectivului său fundamental, Comitetul este independent din punct de vedere operațional.
Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Guvernul, în calitate de membri ai CNSM, pot supune discuției în cadrul ședințelor Consiliului general al CNSM materiale de analiză și propuneri de acțiune, în domeniul stabilității financiare și al politicii macroprudențiale, conform ariei de responsabilitate. Avertizările și recomandările adoptate de CNSM au ca obiectiv limitarea riscurilor și vulnerabilităților identificate la nivelul sistemului financiar național și pot fi adresate BNR și ASF, în calitatea acestora de autorități naționale de supraveghere financiară sectorială. De asemenea, CNSM poate emite recomandări adresate Guvernului în scopul menținerii stabilității financiare.