Update articol:
PRIMA ÎNTÂLNIRE OFICIALĂ DIN ACEST AN

Actualizare: Isărescu şi Teodorovici, la Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (cresc acţiunile TLV şi BRD, vezi cursul BNR)

Actualizare ora 19.00: Acțiunile TLV au încheiat ședința de astăzi cu un plus de 11,11%, în timp ce avansul BRD a ajuns la 10,89%.
Actualizare ora 15.00: Cotaţia acţiunilor Banca Transilvania (TLV) înregistrează o creştere de 10,49%, la ora 15, în timp ce preţul BRD urca cu 6,53%.
Actualizare ora 13.12: Acţiunile BT şi BRD, în creştere la BVB. Acţiunile TLV cresc cu 4,94%, iar BRD – 2,97%.
Euro a fost cotat astăzi la 4,7546 lei, potrivit BNR.
…………………

ora 8.44

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se vor întâlni astăzi, pentru prima dată în acest an,  la Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială. 
Relaţiile dintre Guvernul PSD-ALDE şi BNR sunt foarte tensionate în urma apariţiei taxei pe lăcomie (OUG 114/2018) şi refuzului Guvernatorului BNR de a participa la cel puţin două invitaţii, una din partea lui Eugen Teodorovici – care a propus o întâlnire Ministerul Finanţelor, Asociaţia Română a Băncilor – BNR, şi alta din partea senatorului ALDE Daniel Zamfir, la Comisia Economică din Senat.     
Săptămâna trecută, Eugen Teodorovici a declarat la Comisia  Economică din Senat: “Ministerul Finanţelor a avut o invitaţie transmisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor tocmai pentru a găsi un mod cât mai eficient de a discuta despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie pentru binele persoanelor fizice şi juridice. Acesta a fost scopul invitaţiei noastre, mai ales că România deţine pentru şase luni preşedinţia Consiului Uniunii Europene.
Din păcate invitaţia noastră nu s-a soldat cu un răspuns favorabil, cel puţin din partea BNR. Din partea ARB a fost un răspuns pozitiv, în sensul de a găsi de comun acord o dată convenabilă pentru cele trei părţi de a avea o astfel de discuţie. 
În cadrul Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi o discuţie pe 4 februarie, există o solicitare din partea BNR. E adevărat că am fost surprins de largheţea perioadei până la care o astfel de discuţie să aibă loc. Având în vedere subiectul foarte important de discuţie, din partea noastră ar fi existat întreaga  deschidere de a avea o discuţie cât mai repede. BNR a propus ca subiect de discuţie pentru 4 februarie OUG 114/2018, din partea noastră, a Ministerului Finanţelor, pe lângă acest subiect mai sunt opt-nouă subiecte de importanţă foarte mare: de la modul în care BNR alături de celelalte bănci sunt implicate în acest fixing vizavi de Robor şi nu numai, modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice,- şi aici va trebui să dea un răspuns foarte clar la întrebarea de ce s-a limitat creditarea pentru creditele ipotecare, de exemplu, dacă Guvernul sprijină şi doreşte să sprijine foarte mult zona de construcţii”.   Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara la începutul lunii ianuarie că BNR are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi va cere discutarea ordonanţei în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact sistemic. “Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură – s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, în câteva – nu legat de ROBOR, acesta este o ‘inovaţie’, s-a discutat cu industria. Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu industria bancară. La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Nu? Deci, cred că aceasta este principala nemulţumire şi eu cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria în sfârşit, să discute în clar cu ei. Au şi nelămuriri, cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. Vă mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului”, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă, întrebat cum comentează valul de nemulţumiri faţă de “taxa pe lăcomie”.
În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din:
  • Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României – Președintele CNSM;
  • Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României;
  • Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale a României, coordonator al activității de stabilitate financiară;
  • Leonardo Badea, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară;
  • Elena Doina Dascălu, Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară;
  • Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Ministerului Finanțelor Publice;
  • Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare, Ministerul Finanțelor Publice;
  • Tiberiu Valentin Mavrodin, Secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice.

De asemenea, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.

Prin Legea nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național a fost înființat Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Adoptarea legii menționate asigură (i) implementarea Recomandării CERS privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale (CERS/2011/3), (ii) cadrul legal pentru implementarea Recomandării CERS privind obiectivele intermediare şi instrumentele politicii macroprudenţiale (CERS/2013/1), precum și (iii) transpunerea dispoziţiilor referitoare la implementarea instrumentelor macroprudențiale prevăzute la secţiunile I şi II, cap. 4, titlul VII din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Obiectivul fundamental al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială este de a contribui la salvgardarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista șocurilor și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică, conform BNR.

În îndeplinirea obiectivului său fundamental, Comitetul este independent din punct de vedere operațional.

Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Guvernul, în calitate de membri ai CNSM, pot supune discuției în cadrul ședințelor Consiliului general al CNSM materiale de analiză și propuneri de acțiune, în domeniul stabilității financiare și al politicii macroprudențiale, conform ariei de responsabilitate. Avertizările și recomandările adoptate de CNSM au ca obiectiv limitarea riscurilor și vulnerabilităților identificate la nivelul sistemului financiar național și pot fi adresate BNR și ASF, în calitatea acestora de autorități naționale de supraveghere financiară sectorială. De asemenea, CNSM poate emite recomandări adresate Guvernului în scopul menținerii stabilității financiare.

BVB | Știri BVB

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (18/08/2022)

Hotarari AGA E 18.08.2022

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/08/2022)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.0433567