Update articol:

Italia şi UE vor încerca să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la bugetul pe 2019

Italia şi Comisia Europeană vor face eforturi în zilele următoare pentru a-şi apropia poziţiile cu privire la proiectul de bugetul pe 2019 al Italiei, care potrivit executivului comunitar încalcă legislaţia europeană pentru că nu prevede o reducere suficientă a datoriei publice, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut sâmbătă seară o întâlnire cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, pentru a discuta subiectul bugetului Italiei, înaintea unui summit UE la care vor fi aprobate condiţiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul italian Giuseppe Conte speră să evite sancţiunile UE în legătură cu planurile privid deficitul bugetar

 

“Munca va continua în zilele următoare pentru ca părţile să îşi apropie punctele de vedere şi să caute o soluţie orientată spre viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la finalul reuniunii.

Comisia Europeană a făcut miercuri primul pas spre o procedură de sancţionare a Italiei pentru planurile sale bugetare pentru 2019, însă autorităţile de la Roma au afirmat că nu au nicio intenţie de a modifica aceste planuri, ceea ce riscă să agraveze disputa şi ar putea să conducă la aplicarea de amenzi.

Guvernul condus de Giuseppe Conte vrea să majoreze împrumuturile anul viitor pentru a-şi putea respecta promisiunile din campania electorală vizând reducerea vârstei de pensionare, asigurarea unui venit universal şi unele reduceri de taxe. Potrivit oficialilor italieni, consumul mai mare de anul viitor va accelera creşterea economică, o presupunere care nu este împărtăşită şi de Comisia Europeană.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Însă Conte a respins această posibilitate subliniind că fundamentele Italiei sunt solide şi nu se compară cu cele ale Greciei. Premierul Italiei a spus că discuţiile cu Comisia vor continua dar a subliniat că nu a oferit nicio modificare substanţială a bugetului. De asemenea, Conte şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor ajuta Italia să evite noi măsuri disciplinare din partea Comisiei.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/06/2023)

Hidroelectrica anunta intentia de listare pe Bursa de Valori Bucuresti

PREFAB SA (PREH) (06/06/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/06/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.05.2023 - 02.06.2023