Update articol:
Două contestații depuse la Parlament, privind procedura de numire a lui Marian Neacşu ca vicepreședintelui ANRE

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii: “Vom face demersurile legale ca să răspundem contestațiilor de numire a vicepreședintelui ANRE”

  • Cristina Prună, membru al Comisiei de Industrii: USR urmează să depună mâine contestaţia la Curtea Constituţională cu privire la numirea lui Neacşu la ANRE

 

Iulian Iancu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, nu susţine nominalizarea lui Marian Neacşu ca vicepreşedinte ANRE, considerând că această numire este ilegală şi va aduce prejudicii de imagine atât partidului, Camerei Deputaţilor, cât şi candidatului în sine.   

Deşi conştient că se pune împotriva liniei partidului său, Iulian Iancu, un profesionist recunoscut în industria energiei, a reacţionat  la nominalizarea lui Marian Neacşu, invocând mai multe motive: lipsa experienţei în domeniu, condamnarea penală a acestuia şi rapiditatea cu care a trecut prin procedurile parlamentare de numire.

Iulian Iancu ne-a transmis că, tocmai din cauza problemelor privind această nominalizare, nu a participat la ședința comună a comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, desemnate să analizeze candidaturile și să facă o propunere de nominalizare.

Se pare că procedura de selecție a vicepreședintelui ANRE încălcă atât Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, dar şi Constituția României, ignorând dreptul cetățenilor pentru a candida pentru o funcție publică.

Iulian Iancu ne-a transmis: “Pe adresa Birourilor permanente reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au fost înregistrate două contestații cu privire la procedura de numire a unui vicepreședinte al ANRE. Așteptăm decizia BPR pentru a face toate demersurile legale pentru a răspunde acestor contestații”.

La rândul său, Cristina Prună, membru al Comisiei de Industrii, ne-a declarat că USR urmează să depună mâine o contestaţie la Curtea Constituţională cu privire la numirea lui Neacşu la ANRE.

Surse din piaţa de energie ne-au mai spus că o reacţie privind această numire urmează să vină şi de la Bruxelles.    

Pe 26 iunie, deputatul PSD Iulian Iancu a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în care prezintă argumentele pentru care consideră că nu trebuia susţinută candidatura lui Marian Neacşu  pentru funcţia de vicepreşedinte ANRE.

 Lipsa experienţei în domeniu

Conform scrisorii, OUG nr 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, aprobată cu modificări şi completări de Legea 160/2012, prevede explicit experienţă în funcţii de conducere de cel puţin 5 ani în domeniul energiei electrice, termice, al gazelor naturale sau în domenii conexe.

Parlamentarii au trecut direct la vot, fără să audieze candidații ( Gabriela Moroianu, Marian Neacșu, Costin Mihai Păun), dintre care nu era prezentă decât Gabriela Moroianu.

Marian Neacșu a fost votat vicepreședinte al ANRE doar pe baza CV-ului, în condiţiile în care  experiența lui este exclusiv în agricultură, furaje și nutriția animalelor, conform CV-ului.

Sursele appropriate situaţiei ne-au declarat că Marian Neacşu ar putea fi acuzat şi de fals în acte publice deoarece, odată cu CV-ul, a depus şi o declaraţie olografă prin care declara că îndeplineşte toate cerinţele OUG33/2007, cu toate că ştia că este incompatibil.

  • Condamnare cu suspendare  

De asemenea, conform hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  din data de 22 februarie 2016, „condamnă pe inculpatul Neacşu Marian la pedeapsa de 6 luni închisoare”.     

Iulian Iancu explică în scrisoare: “Decizia nr 18 din 8 iunie 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o speţă asemănătoare, respectiv condamnarea penală de închisoare cu suspendare, respectiv: «suspendarea condiţionată nu are ca efect modificarea calificării juridice a pedepsei aplicate, în sensul înlăturării caracterului său privativ de libertate, ci are ca efect provizoriu neexecutarea pedepsei privative de libertate pe perioada termenului de încercare»”.       

 

  • Procedura de selecţie şi numire încalcă regimul de transparenţă decizională şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a candida pentru o funcţie publică

Iulian Iancu mai spune în scrisoare: “Procedura de selecţie şi numire decisă de Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost în regim de urgenţă, repectiv sesizarea a a fost primită la Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor pe data de 24 iunie 2019 ora 17:00 iar Comisiile desemnate la Senat au primit sesizarea pe data de 25 iunie 2019 ora 11:00, şi se impunea ca pe data de 25 iunie să se facă depunerea candidaturilor şi selecţia candidaţilor, iar pe 26 iunie înscrierea raportului comun pe ordinea de zi a şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Această procedură încalcă regimul de transparenţă decizională şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a candida pentru o funcţie publică, drept pentru care procedura a şi fost contestată.

În consecinţă cea mai mare vulnerabilitate, în cazul în care domnul Marian Neacşu este numit de Parlament, Parlamentul trebuie să îi retragă imediat numirea în funcţie deoarece în conformitate cu art. 4 alin (14) pct. 2 din OUG nr 33/2007, «Calitatea de membru al Comitetului de reglementare încetează în cazul în care “împotriva acestuia a fost pronunţată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă” (…), respectiv condamnarea penală la 6 luni de închisoare»”.

În ciuda acestei reacţii venite din partea domnului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Parlamentul a aprobat numirea lui Neacşu în postul de vicepreşedinte al ANRE, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Şi alţi politicieni şi analişti din piaţa de energie şi-au pus mari semne de întrebare cu privire la legitimitatea acestei numiri și la capacitatea efectivă a lui Marian Neacșu de a-și exercita responsabilitățile măcar la același nivel cu contracandidații săi.

“Numirea lui Marian Neacșu pentru funcția de vicepreședinte ANRE, de către Comisiile de specialitate din Parlament, este 100% politică”, ne-a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui ne-a spus: „Practic nu au avut loc audieri. Au fost audieri la care candidații au lipsit. Nici Comisia nu a simțit nevoia să îi audieze, doar s-au uitat pe CV-uri. Numirea este clar 100% politică. Domnul Neacșu are mai degrabă o experiență agricolă decât una în domeniul energiei, deși a fost propulsat pe o funcție de consilier în ANRE bine remunerată, care cred că poate fi numită o sinecură. Instituția aceasta, care este foarte importantă în domeniul energiei, era bine să fie populată cu oameni care chiar au treabă cu domeniul. Și trebuiau să aibă loc audieri, ca măcar să știm ce intenții au oamenii aceia. Din păcate, Parlamentul își pune singur ochelari de cal. Nu mai vorbesc despre faptul că domnul Neacșu nu respectă criteriile de integritate pe care noi le solicităm în funcția publică, având în vedere că are o condamnare cu suspendare. Dar el nu respectă nici experiența în domeniu. Vorbim despre un domeniu care a fost foarte afectat de intervenția statului în ultima perioadă – s-au plafonat prețuri, s-au introdus taxe noi, OUG 114 a bulversat industria. Vedem cum au explodat importurile în România, a scăzut producția internă ca urmare a OUG 114.”

Domnul Năsui a mai susținut că Marian Neacșu nu are experiența managerială necesară funcției: „Nu are o experiență managerială de minim cinci ani. Răspunsul domnului Marin Gheorghe, care a prezidat ședința, dar care înțeleg că nu avea ce căuta în această comisie (n.n. având în vedere că prezidează Comisia de energie din Senat, care nu este prevăzută în legea de funcționare a ANRE să participe la numiri), a fost că ei consideră că inclusiv a fi parlamentar oferă experiență managerială, ceea ce e fals. Încălcarea regulamentului a fost flagrantă”.

Şi PNL-istul Gabriel Dumitrașcu, fost șef al privatizărilor din energie, a pus la îndoială decizia propriului partid în cazul validării ca vicepreședinte ANRE a lui Marian Neacșu. Gabriel Dumitrașcu a scris pe Facebook: „A fost sau nu a fost blat cu PSD? Aștept o poziție oficială din partea PNL cu privire la validarea în comisiile reunite ale Parlamentului a candidaturii lui Marian Neacșu pentru funcția de vicepreședinte ANRE. Au acuzat nereguli grave și Claudiu Năsui și Iulian Iancu. PNL ce spune?”

Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților și vicepreședinte PNL, ne-a spus că el nu a participat la pseudoaudierile din Comisii cu privire la funcția de vicepreședinte ANRE, iar parlamentarii PNL au votat împotriva numirii lui Marian Neacșu în plen.

Pe 26 iunie, el a criticat numirea pe Facebook: „Ce naște din pesedist, nici Pro România nu îl mai schimbă, poate doar puțin îl transformă. Pe moment. În funcție de interes! În ciuda declarațiilor pe care le-au tot dat în ultima perioadă, cei de la PRO România își urmăresc interesele personale, nu pe ale românilor.

Ultima ”ispravă”…deși fusese renegat de social democrați, Marian Neacșu are mai nou susținerea PSD-ului pentru a fi noulvicepreședinte al ANRE! Și totul s-a facut la foc automat! Deși postul e vacant încă din luna martie, nu a existat nicio propunere până ieri! Nici nu a fost nevoie să fie prezent la audieri sau in plen, că tot a primit votul!

Ca să vezi! Susținerea intereselor românilor e valabilă până când…e vorba de obținerea unor funcții, foarte bine plătite! Să vă fie rușine!”

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023