Update articol:

Japonia alunecă în mod neașteptat în recesiune, Germania este acum a treia economie din lume

Japonia https://pixabay.com/
  • PIB-ul Japoniei se micșorează două trimestre consecutive

  • Consumul fragil, cheltuielile de capital indică perspective provocatoare

  • Constrângerile de aprovizionare pot întârzia execuția planurilor de cheltuieli

Japonia a alunecat în mod neașteptat într-o recesiune la sfârșitul anului trecut, pierzându-și titlul de a treia economie din lume în fața Germaniei și ridicând îndoieli cu privire la momentul în care banca centrală va începe să părăsească politica sa monetară ultra-laxă de un deceniu, potrivit Reuters.

Unii analiști avertizează cu privire la o nouă contracție în trimestrul curent, deoarece cererea slabă în China, consumul lent și oprirea producţiei la o fabrică Toyota Motor Corp (7203.T), toate acestea indică o cale provocatoare către redresarea economică și elaborarea politicilor.

„Ceea ce este deosebit de izbitor este încetinirea consumului și a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne”, a spus Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Dai-ichi Life Research Institute.

„Economia va continua să nu aibă un impuls deocamdată, fără factori cheie de creștere”.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% anual în perioada octombrie-decembrie, după o scădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, confuzând previziunile pieței pentru o creștere de 1,4%.

Două trimestre consecutive de contracție sunt de obicei considerate definiția unei recesiuni tehnice.

În timp ce mulți analiști încă se așteaptă ca Banca Japoniei să-și elimine treptat stimulentele monetare masive în acest an, datele slabe ar putea pune la îndoială prognoza că majorarea salariilor va susține consumul și va menține inflația în mod durabil în jurul țintei sale de 2%.

“Două scăderi consecutive ale PIB-ului și trei scăderi consecutive ale cererii interne sunt vești proaste, chiar dacă revizuirile pot schimba cifrele finale”, a declarat Stephan Angrick, economist senior la Moody’s Analytics. „Acest lucru îngreunează sarcina băncii centrale să justifice o majorare a ratei, darămite o serie de majorări”.

Ministrul Economiei, Yoshitaka Shindo, a subliniat necesitatea de a obține o creștere solidă a salariilor pentru a susține consumul, pe care l-a descris drept „lipsă de impuls” din cauza creșterii prețurilor.

„Înțelegem că BOJ analizează în mod cuprinzător diverse date, inclusiv consumul și riscurile pentru economie în orientarea politicii monetare”, a spus el într-o conferință de presă după publicarea datelor, când a fost întrebat despre impactul asupra politicii BOJ.

Yenul a fost constant după apariţia datelor și s-a situat ultima dată la 150,22 pe dolar, fixat aproape de un nivel minim al ultimelor trei luni, la începutul săptămânii.

Randamentele obligațiunilor de stat japoneze au scăzut după date, deoarece unii traderi au respins pariurile privind o schimbare timpurie a politicii BOJ. Randamentul de referință pe 10 ani a scăzut cu 4 puncte de bază, până la 0,715%.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu