Update articol:

Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Cea mai mare problemă pentru listarea Hidroelectrica sau proiectul Neptun Deep – dezacordul dintre Guvern și Parlament

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

• * Sperăm ca după alegerile din decembrie să progresăm în procesul listării Hidroelectrica”

Cea mai mare problemă pentru listarea Hidroelectrica sau proiectul Neptun Deep rămâne dezacordul dintre Guvern și Parlament, a spus, azi, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al Fondulului Proprietatea (FP), la o conferință de presă online.
Referitor la proiectul Neptun Deep -privind extragerea gazelor din Marea Neagră – operat de Exxon și OMV Petrom, Johan Meyer a spus că, pe fondul acestui dezacord între Guvern și Parlament, decizia de investiție este amânată și este posibil ca, la un moment dat, să nu mai facă sens pentru operatori, subliniind că nu are informații concrete despre acest lucru.
Legat de Hidroeletrica, managerul FP a spus: “Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru noi, din păcate însă mediul politic și cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listarii. În acest moment consilierii juridici și de capital au fost numiți pentru potențiala listare pe bursă a Hidroelectrica.(…) Cea mai mare problemă rămâne dezacordul dintre Guvern și Parlament, ce creează un blocaj atât pentru listarea Hidroelectrica, cât și pentru piața de capital românească, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru acționari este să le oferi acestora stabilitate și predictibilitate”.
Meyer a mai spus: “Hidroelectrica este pregătită pentru un IPO, însă este în continuare nevoie de sprijin politic. Sperăm ca după alegerile din decembrie să progresăm în procesul listării.”
Adunarea Generală a Acționarilor FP a aprobat astăzi cel de-al 12-lea program de răscumpărare și mai multe modificări ale actului constitutiv, în bugetul aferent anului 2021 și a numit doi noi membri în Comitetul Reprezentanților ca urmare a încetării a două dintre mandate, astfel: doamna Ilinca von Derenthall ca urmare a demisiei doamnei Vivian Nicoli; domnul Ciprian Lăduncă ca urmare a demisiei domnului Steven Cornelis van Groningen; mandatul noilor membri este valabil pentru o perioadă de trei (3) ani și își va produce efectele începând cu data acceptării mandatului.
Anul acesta vom încheia cel de-al 11-lea program de răscumpărare a 800 de milioane de acțiuni reprezentând 11,1% din capitalul social al Fondului, urmând să continunăm în 2021 cu un program similar, a spus Meyer.
Estimatul distribuției totale către acționari pentru 2020 este de 1,48 miliarde RON, dintre care 419,7 milioane RON sub formă de dividende și 252,5 milioane RON în programe de buy-back. Distribuțiile totale către acționari din 2010 până în 2020, prin răscumpărări și numerar, se vor situa la 13,76 miliarde RON sau 3,7 miliarde USD.

Întrebat despre strategia fondului și posibilitatea de a lua în calcul și investițiile de tip private equity, Johan Meyer a punctat următoarele: “Este o oarecare concepție greșită despre faptul că Franklin Templeton are în vedere doar companiile aflate deja în portofoliu. Este de datoria noastră, ca administratori de investiții, să ne uităm la toate oportunitățile din piață. Până acum, investiția în alte companii nu avea sens, având în vedere discountul de 30% dintre VAN și prețul acțiunilor FP. Dar, desigur, toate opțiunile sunt pe masă. Astfel, continuăm să evaluăm toate oportunitățile de investiții, comparându-le cu obiectivele acționarilor noștri.”

Potrivit managerului FP, una dintre problemele întâlnite în tranzacțiile de tip private equity este aceea că acestea tind să fie, de obicei, relativ mici raporate la valoarea Fondului (cu active de 10 miliarde de lei): “Este necesară o investiție inițială destul de mare pentru a vedea anumite efecte, fiind nevoie de o analiză amănunțită în cazul în care Fondul va face o astfel de investiție.”

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera