Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Johan Meyer, FP: În ultimii 10 ani, am contribuit în mod semnificativ la includerea României pe radarul investitorilor internaționali

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

În ultimii 10 ani, am contribuit în mod semnificativ la includerea României pe radarul investitorilor internaționali, ne-a spus Johan Meyer, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

“La 10 ani de la listarea pe BVB, rezultatele listării companiei sunt remarcabile: randamentul total pentru acționari este de peste 350% în lei, în timp ce performanța cumulată a VAN a fost de 141,7%. În plus, am realizat distribuții semnificative de numerar, în valoare de 3,7 miliarde de dolari (13,7 miliarde RON) către acționari în perioada 2010-2020”, ne-a spus el.

***

De cât timp sunteți manager al companiei?

Johan Meyer: Mă aflu la conducerea Fondului Proprietatea de peste patru ani: în prezent, in calitate de Manager de Portofoliu al Fondului și CEO al Franklin Templeton, Sucursala București, iar anterior drept Co-Manager de Portofoliu al Fondului și co-CEO al sucursalei locale, in perioada noiembrie 2016 – aprilie 2018.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în fruntea companiei?

Johan Meyer: Sunt norocos să conduc o echipă foarte muncitoare și dedicată în București, care a fost o forță catalizatoare a realizărilor Fondului în ultimul deceniu. Împreună am atins numeroase etape care au contribuit la dezvoltarea pieței locale de capital și au condus la deblocarea potențialului companiilor din portofoliu. Acest lucru ne-a permis să returnăm o valoare semnificativă acționarilor Fondului. La sfârșitul anului 2020, Fondul ocupa locul întâi printre cele mai tranzacționate acțiuni și era a 5-a cea mai mare companie cotată la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieței, prețul acțiunilor atingând valori record în ultimele luni, iar discount-ul VAN înregistrand niveluri scăzute.

Mai mult decât atât, în ultimii 10 ani, am contribuit în mod semnificativ la includerea României pe radarul investitorilor internaționali și am atras o arie largă de investitori instituționali, care ulterior au investit nu doar în fond și în companiile sale de portofoliu, ci și în alți emitenți atractivi din România. În același timp, am introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală, care sunt acum utilizate de alte companii listate.

Dar ceea ce mă face cel mai mândru este că, în tot acest timp, am militat constant pentru guvernanță corporativă, transparență și management profesionist în companiile de stat. Am jucat un rol esențial în evitarea sau anularea unor decizii dăunătoare, iar membrii noului guvern și-au exprimat aprecierea pentru rolul important jucat de Fondul Proprietatea în creșterea eficienței și transparenței companiilor din portofoliul nostru.

Care a fost cel mai dificil moment?

Johan Meyer: Am trecut peste o mulțime de momente dificile. Faimoasa OUG 114 este unul dintre acestea. De asemenea, anul trecut am văzut statul blocând listarea companiilor de stat, măsură cu impact sever asupra dezvoltării pieței de capital din București. Din fericire, la începutul acestui an, noul Guvern a inițiat un proiect de lege pentru modificarea legii care împiedica listarea Hidroelectrica. Sperăm că legea va fi modificată fără întârziere în Parlament, ceea ce va face posibilă listarea Hidroelectrica anul acesta.

Cum vă descrieți ca manager?

Johan Meyer: Consider că am un stil de management consultativ și de susținere, încurajând oamenii să își exprime ideile, apreciindu-le feedback-ul și creând un mediu bazat pe încredere. Îmi place să lucrez îndeaproape cu echipa mea și să îi îndrum de-a lungul activităților noastre. Mediul nostru de lucru este incluziv și motivant. În București avem o echipă solidă de profesioniști, care prin munca lor dedicată și tenace contribuie zi de zi la succesul Fondului. Mulți dintre ei sunt alături de Franklin Templeton încă din 2010-2011, ceea ce spune multe despre stabilitatea mediului nostru. De asemenea, oferim oportunități de dezvoltare și recunoaștem talentul. Recent, trei membri ai echipei locale au fost promovați ca urmare a contribuțiilor lor la rezultatele excelente din ultimii 10 ani. Sunt încrezător că împreună vom continua să contribuim semnificativ la dezvoltarea Fondului Proprietatea și a Franklin Templeton pentru mulți ani de acum încolo.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Johan Meyer: Pentru mine, a fost foarte important să rămân în contact regulat cu echipa prin întâlniri online si apeluri telefonice, pentru a înțelege cum se adaptează la noile circumstanțe și a le oferi sprijin în timpul tranziției către un mediu de lucru complet diferit. Am navigat cu toții pe teritoriu necunoscut, dar am reușit să răzbim datorită spiritului nostru puternic de echipă și a infrastructurii tehnologice de care compania dispune, care a permis o tranziție rapidă la munca de acasă.

Sunt foarte mândru că echipa s-a adaptat rapid, a arătat flexibilitate și reziliență și a continuat să rămână extrem de eficientă, în ciuda perturbărilor și a anxietății crescute cauzate de pandemie. Desigur, nu a fost ușor, deoarece pandemia ne-a afectat pe toți la niveluri diferite. Pe măsură ce campania de vaccinare progresează în România, sunt optimist cu privire la viitor și cred că cele mai dificile momente au trecut, iar tot ce ne trebuie acum este să rămânem răbdători, puternici și în siguranță până la atingerea imunității de masă. Așteptăm cu nerăbdare momentul în care ne vom putea reuni în siguranță la birou și ne vom împărtăși experiențele.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul că sunteți listați la bursă?

Johan Meyer: Listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la București (BVB) a fost un lucru extrem de benefic atât pentru Fond, cât și pentru acționarii săi, precum și pentru întreaga piață de capital.

Transparența Fondului, supravegherea constantă a companiilor din portofoliu, precum și valoarea intrinsecă a portofoliului său, au atras încrederea numeroșilor investitori, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra valorii prețului acțiunilor. Am atras peste 1,8 miliarde de dolari în materie  de noi investiții în portofoliul străin din România și am sporit semnificativ vizibilitatea în rândul investitorilor internaționali, care au active de miliarde de dolari în administrare.

La 10 ani de la listarea pe BVB, rezultatele listării companiei sunt remarcabile: randamentul total pentru acționari este de peste 350% în lei, în timp ce performanța cumulată a VAN a fost de 141,7%. În plus, am realizat distribuții semnificative de numerar, în valoare de 3,7 miliarde de dolari (13,7 miliarde RON) către acționari în perioada 2010-2020.

***

Citește și alte articole din seria CINE CONDUCE COMPANIILE DIN BET:

François Bloch, BRD Groupe Société Générale: Este greu să conduci fără câteva abilități – anticipare, creativitate, flexibilitate, standarde profesionale înalte, integritate, încredere și curaj

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021