Update articol:

JP Morgan se așteaptă ca BNR să scadă rata dobânzii de politică monetară cu 50 puncte de bază până în februarie

JP Morgan se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să scadă rata dobânzii de politică monetară cu 50 puncte de bază până în februarie – fie cu 25 de puncte de bază în ianuarie și cu 25 în februarie, fie cu 50 de puncte în februarie, pe fondul reducerii inflației și al îmbunătățirii situației politice.

Un raport JP Morgan arată: “Reiterăm opinia conform căreia inflația scăzută permite reducerea ratei dobânzii de politică monetară, chiar dacă s-a realizat o oarecare relaxare prin condițiile de lichiditate. BNR a fost prudentă din cauza riscurilor politice și s-a abținut de la reduceri în timpul trimestrului 4 din 2020. Dar acum, că s-a confirmat scăderea influației și situația politică s-a îmbunătățit, inclusiv în ceea ce privește politica fiscală, nu există nimic care să împiedice reducerea ratei. Credem că BNR va reduce dobânda cheie în această lună cu 25bp și din nou în februarie. Un raport revizuit al inflației este prevăzut în Februarie și în cazul în care BNR nu va tăia rata în ianuarie, deoarece preferă să aștepte finalizarea bugetului pentru 2021 (la începutul lunii februarie), atunci am putea vedea o reducere de 50 bp luna viitoare.”

Reducerea preconizată de JP Morgan ar duce rata dobânzii cheie la 1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,1% în luna decembrie a anului trecut în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În decembrie  JP Morgan scria că Banca Națională a României (BNR) are mai multe motive pentru a reduce dobânda de politică monetară, fiind așteaptată o reducere de 50 puncte de bază, în decembrie sau ianuarie. Condițiile pentru reducerea ratelor se tot adună și singurul lucru care lipsește este acțiunea băncii centrale, arata JP Morgan.

Anul trecut și Florin Cîţu,  din funcția de ministru al Finanţelor, spunea că România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune, fiind loc pentru reducerea dobânzilor şi a rezervelor minime obligatorii.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent privind importanta votului prin corespondenta AGA 27.01.2021

BERMAS S.A. (BRM) (19/01/2021)

Calendar financiar an 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2021)

Raport curent cf. art. 234 litera i) din Reg. 5/2018

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (19/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014