Update articol:

JP Morgan: BNR are acum mai multe motive pentru a reduce dobânda de politică monetară; ne așteptăm la o reducere de 50 puncte de bază

*Goldman Sachs se așteaptă ca BNR să rămână în așteptare

Banca Națională a României (BNR) are acum mai multe motive pentru a reduce dobânda de politică monetară, arată un raport al JP Morgan, care se așteaptă la o reducere de 50 puncte de bază, în decembrie sau ianuarie.

În schimb, după scăderea ratei dobânzii de politică monetară cu un total de 100 de puncte de bază de la debutul pandemiei, Goldman Sachs se așteaptă ca BNR să rămână în așteptare în viitorul apropiat, facilitățile urmând să ia forma unor operațiuni repo pentru injectare de lichiditate și achiziții de obligațiuni de stat.

Condițiile pentru reducerea ratelor se tot adună și singurul lucru care lipsește este acțiunea băncii centrale, arată JP Morgan.

După ce alegerile parlamentare din 6 decembrie au arătat o majoritate de centru-dreapta pro-reformă, în această dimineață am avut raportarea scăderii inflației, notează analiștii. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,1% în luna noiembrie a acestui an, de la 2,2% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,81%, serviciile cu 2,77%, iar mărfurile nealimentare cu 0,78%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

JP Morgan se așteaptă la o dezinflație mai mare până la mijlocul anului 2021, în mare parte determinată de inflația de bază (Figura 8, sus): “Cu toate acestea, am putea vedea o mică creștere a inflației în ianuarie din cauza prețurilor reglementate – o creștere de la 4% la 5% a prețurilor la electricitate este principalul driver (…)”.

Este probabil ca BNR să reducă rata de politică monetară mai târziu în decembrie și / sau la începutul lunii ianuarie, estimează JP Morgan, care se așteaptă la o reducere de 50 puncte de bază în aceste două luni. Rata nominală a României este cea mai mare din regiune, chiar cu 50 de puncte de bază peste cea din Serbia, semnalează analiștii citați. Cu toate acestea, România are cea mai redusă inflație din CE4 (România, Cehia, Ungaria, Polonia) și o inflație de bază scăzută (doar Ungaria este sub). BNR a semnalat deja dorința de a reduce dobânda cheie, dar este necesară o acțiune rapidă, deoarece revenire economică a României este una dintre cele mai slabe din regiune, arată JP Morgan.

Recent, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, spunea că România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune, fiind loc pentru reducerea dobânzilor şi a rezervelor minime obligatorii: “România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune. Mai este loc ca politica monetară să vină, să susţină din spate. Mai este loc ca dobânzile să scadă, mai este loc ca rezervele minime obligatorii să scadă, să injectăm lichiditate în economie. De acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei (…). În alte ţări din Uniunea Europeană deja dobânzile sunt la zero şi nu mai este loc sau sunt chiar negative. Aici mai este loc să coborâm dobânda şi să impulsionăm economia şi în perioada următoare”.

JP Morgan, agenție care ne-a menținut deocamdată ratingul de țară, în categoria recomandată pentru investiții, a transmis, recent, un alt raport, care arata că Banca Națională a României (BNR) are spațiu suficient pentru scăderea dobânzii de politică monetară, pe fondul reducerii inflației și creșterii numărului de cazuri Covid.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014