Update articol:

Juncker laudă euro ca pe un ‘simbol al unităţii’, în contextul în care moneda împlineşte 20 de ani

Sursa Facebook

La douăzeci de ani de la introducerea euro, înalţi oficiali ai UE, între care şi şeful executivului european, Jean-Claude Juncker, au onorat importanţa monedei unice europene, numind-o “un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii”, relatează luni dpa.

“Euro a devenit un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, care s-a numărat printre cei care au semnat tratatul de creare a monedei unice a UE, potrivit Agerpres.

“Sunt convins că aceasta a fost semnătura cea mai importantă pe care am pus-o vreodată”, a adăugat el, potrivit unui comunicat difuzat luni.

“Crearea euro în urmă cu 20 de ani – alături de eliberarea Europei Centrale şi de Est şi reunificarea Germaniei – a fost un moment crucial în istoria europeană”, a afirmat la rândul său preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

În acelaşi timp, amândoi au subliniat necesitatea consolidării euro împotriva viitoarelor crize.

“Nu există îndoieli cu privire la voinţa noastră politică”, a declarat Juncker. “Noi trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce ne poate aduce viitorul”, a adăugat el.

Euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 1999, permiţând plăţile prin cecuri, carduri de credit şi transferuri bancare.

Monedele şi bancnotele euro au intrat în circulaţie în 2002.

În prezent, euro este utilizat de aproximativ 340 de milioane de cetăţeni în 19 din cele 28 de state membre ale UE, devenind a doua cea mai importantă valută în lume după dolarul american. În plus, 60 de ţări din întreaga lume şi-au legat moneda de euro.

“După 20 de ani, există acum o generaţie ce nu cunoaşte altă monedă naţională”, a remarcat şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat