Bursa Română de Mărfuri (BRM) are în vedere să introducă mecanismele de market making pe piețele de energie, a spus Septimiu Stoica, Președinte AGA la Bursa Română de Mărfuri, la cea de-a treia ediție a Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, miercuri, 23 noiembrie 2021.
Această caracteristică va conduce la sporirea lichidității, a explicat domnul Stoica: “Pe piețele mai puțin lichide, cum sunt piețele de mărfuri, avantajul celor care își vor asuma această poziție, de formator de piata, este o linie nouă de business, pe lângă partea de vânzare-cumpărare propriu-zisă care le asigură venituri. (…) Avantajul celorlalți participanti este chiar lichiditatea”.
In ultima perioadă, piața românească de gaze, respectiv Bursa Română de Mărfuri, funcționează sincron și corelat cu piețele din jur. Septimiu Stoica a spus: “Este remarcabil acest lucru și pentru faptul că, pentru o perioadă, am inregistrat un ecart, care nu a fost convenabil pieței românești, în sensul că prețurile de la noi, după ce au funcționat o perioadă de timp cu un discount față de prețurile învecinate, recte față de bursa considerată referențială din Austria, au înregistrat valori mai crescute.”
Domnul Stoica a mai spus ca BRM are in vedere să îmbogățeasca tipologia pieței și, în același timp, să sporeasca numărul de produse, de tehnici, de instrumente puse la dispoziția utilizatorilor, printr-un mecanism pe care il pregăeste, în premieră, pentru piața energiei. El s-a referit la o dezvoltare instituțională care se numește contraparte: “Ca să evităm neînțelegerile cu care ne-am confruntat cu autoritățile din România, încercăm să evităm sintagma contraparte centrală. Vom spune că există piețe de gaze pe care le-am instrumentalizat care oferă o contraparte unică, care este bursa însăși. Care este menirea acestei dezvoltări instituționale? Aceea de a conferi o siguranță și mai mare pieței, prin asigurarea împotriva riscului de fail, de imposibilitate de a fi onorate obligațiile din partea unui utilizator, care a vândut sau cumpărat în piață. În aceste situații, utilizatorii vor vedea o singură contraparte, care este bursa însăși, solvabilă, credibila. În plus, reușim prin această manieră, să rezolvăm deplina fungibilizare a pieței, și în sensul că nu trebuie ca participanții să își facă griji care va fi contrapartea lor.“