Update articol:

Justiţia americană nu va mai putea forţa media să-şi dezvăluie sursele (ministru)

Merrick Brian Garland sursa foto: twitter.com/TheJusticeDept

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a interzis luni echipelor sale să utilizeze mandate sau convocări judiciare pentru a forţa jurnaliştii să-şi dezvăluie sursele, după ce s-a aflat despre astfel de acţiuni sub administraţia Donald Trump, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

“Ministerul Justiţiei nu va mai utiliza procesul legal obligatoriu în scopul obţinerii de date privind membri ai mass-media în legătură cu activităţile lor de colectare a informaţiilor”, a scris Merrick Garland într-o directivă adresată procurorilor federali. Noua regulă se aplică de asemenea difuzării de informaţii clasificate, a precizat el.

Aceasta prevede totuşi câteva excepţii: dacă jurnalistul este suspectat că a comis un act ilegal, de exemplu tranzacţionare de informaţii privilegiate sau utilizarea unor metode interzise, cum ar fi intruziunea în sisteme protejate; dacă este necesar pentru a împiedica vreun act grav (răpire, atentate …) să fie comis.

Pentru ca măsura să dureze în timp, Merrick Garland a cerut de asemenea serviciilor sale să examineze ansamblul regulilor legate de jurnalişti în vederea adoptării unei legi în acest sens în Congres.

Această directivă urmează dezvăluirii despre o bătălie juridică dusă – prin uşa din spate – de către guvernul lui Donald Trump de a obţine e-mailurile reporterilor de la New York Times pentru a le identifica sursele.

Canalul CNN a informat că precedenta administraţie a căutat – pe ascuns – să obţină înregistrările telefonice şi e-mailurile unuia dintre corespondenţii săi.

În SUA, scurgerea de informaţii confidenţiale este ilegală, iar procurorii federali puteau până acum să emită mandate de percheziţie pentru a urmări sursa.

Guvernele republicane şi democrate au emis toate în trecut citaţii împotriva jurnaliştilor în acest cadru. După un scandal în 2013, guvernul lui Barack Obama a creat noi reguli şi a impus obţinerea aprobării din partea înalţilor responsabili ai Ministerului Justiţiei pentru orice mandat împotriva jurnaliştilor, dar fără a renunţa la această practică.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/07/2021)

Disponibilitate Raport S1 2021 si teleconferinta

International Investment Bank Bonds 2022 (IIB22) (30/07/2021)

Situatii financiare interimare consolidate la 30.06.2021

International Investment Bank Bonds 2021 EUR (IIB21E) (30/07/2021)

Situatii financiare interimare consolidate la 30.06.2021