Update articol:

Kremlinul transmite UE: Încetaţi să mai legaţi cazul Navalnîi de gazoductul Nord Stream 2

Dimitri Peskov Sursa foto: russiancouncil.ru

Gazoductul Nord Stream 2, destinat să pompeze gaze ruseşti prin Marea Baltică în Germania, nu trebuie legat de cazul lui Aleksei Navalnîi, cea mai proeminentă personalitate a opoziţiei ruse la ora actuală, care – potrivit Berlinului – a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok în Rusia, relatează Reuters.

“Nord Stream 2 este un proiect comercial care este profitabil atât pentru Rusia, cât și pentru UE și nu ar trebui politizat”, a declarat miercuri jurnaliștilor  purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Finalizarea Nord Stream 2: Interesele comerciale se pot dovedi a fi mai puternice decât interesele politice

Cancelarul german Angela Merkel se confruntă în prezent cu apeluri privind oprirea construirii acestei conducte, aproape finalizată, ca răspuns la presupusa otrăvire a lui Navalnîi luna trecută în Siberia.

“Ar trebui totuşi să înceteze ca acesta să fie menţionat în contextul oricărei politizări'” a spus Peskov, adăugând: “Este un proiect comercial care corespunde absolut atât intereselor Rusiei, cât şi ţărilor Uniunii Europene, şi mai întâi de toate Germaniei”.

Tot astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că atitudinea Moscovei în cazul Alexey Navalny, care este tratat în prezent la Berlin după presupusa lui otrăvire, a fost absolut „tipic”. Peskov a respins acuzația și a subliniat că Germania a refuzat în continuare cooperarea cu privire la anchetă.

Germania s-a oferit să construiască terminale de gaze lichefiate pentru a evita sancţiunile americane, din cauza gazoductului Nord Stream 2

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat afirmația drept „prejudecată politică” și „lipsă de înțelegere” a situației.

Moscova susţine că nu a văzut încă vreo probă că Navalnîi (44 de ani), un critic al Kremlinului, a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tipul Noviciok, aşa cum au stabilit trei laboratoare occidentale, din Germania, Franţa şi Suedia.

‘Ceea ce s-a întâmplat cu pacientul de la Berlin are nevoie de … investigaţie şi clarificare’, a spus Peskov, referindu-se la Navalnîi.

‘Pentru a face să avanseze această anchetă şi a clarifica circumstanţele, cooperarea cu Germania este esenţială înainte de toate. Rusia doreşte această cooperare, dar (demersul său) nu s-a bucurat de reciprocitate’, a remarcat reprezentantul administraţiei prezidenţiale ruse, în condiţiile în care autorităţile ruse refuză să deschidă vreo anchetă în cazul Navalnîi, declarând că nu vede vreun motiv pentru aceasta.

Presupusa „otrăvire” a figurii opoziției ruse Alexey Navalny la sfârșitul lunii august a determinat câțiva oficiali din Europa și din alte țări occidentale să solicite sancționarea Rusiei pentru aceasta, deși rolul Moscovei nu a fost confirmat, potrivit autorităților de la Moscova. Discursul s-a axat în mod special pe apelurile de a opri proiectul Nord Stream 2, o conductă concepută pentru a pompa gazul rusesc direct în Germania, aflată în prezent în faza finală de construcție.

Realizat de Gazprom în colaborare cu parteneri occidentali, proiectul Nord Stream 2, destinat să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream 1 care funcţionează între Rusia şi Germania, a fost construit în proporţie de 90% şi era programat să fie dat în exploatare la începutul anului 2021.

Într-un gest care să demonstreze că Rusia este hotărâtă să continue acest proiect cu o ‘încărcătură politică’, o navă a Gazprom a plecat din Sankt Petersburg spre Mukran, baza de aprovizionare a conductei în Germania, după cum au relevat miercuri serviciile de monitorizare a traficului naval.

Navalnîi a postat marţi o fotografie pe Instagram pe pat în spitalul din Berlin, înconjurat de familia sa. El a spus că poate să respire singur acum, după ce a fost în comă indusă în urma presupusei otrăviri la sfârşitul lunii august. 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative