Update articol:

Laszlo Borbely: România are potenţial să devină lider în producţia de hidrogen

Borbely

Ambiţiile Uniunii Europene privind decarbonizarea sistemului energetic sunt o provocare pentru România şi alte state în care dependenţa de combustibili poluanţi este ridicată, însă hidrogenul poate fi o soluţie prin care poate fi acoperit deficitul de producţie al energiei din sursele regenerabile, susţine Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

“Ziua Pământului este un prilej excelent în care să discutăm despre presiunea pe care omenirea o pune asupra resurselor naturale, inclusiv prin necesităţile energetice. Pentru diminuarea acestei presiuni şi pentru a ne proteja sănătatea, avem nevoie de surse cât mai verzi. Ambiţiile Uniunii Europene privind decarbonizarea sistemului energetic sunt o provocare pentru România şi alte state în care dependenţa de combustibili poluanţi este ridicată. Hidrogenul verde sau albastru pot fi soluţii prin care putem acoperi deficitul de producţie al energiei din sursele regenerabile, ţara noastră având potenţial să devină lider în producţia acestui combustibil al viitorului. Acesta este motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă susţine astfel de iniţiative prin care reuşim să reunim specialişti din zona publică, din mediul privat, din cercetare şi alte segmente sociale”, a spus Borbely, la un eveniment pe teme energetice.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociaţia Together for a Better Tomorrow, a organizat joi evenimentul “Towards clean energy”.

Tema discuţiilor a fost tranziţia energetică şi rolul hidrogenului pentru decarbonizarea sistemului energetic, în contextul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 şi a ţintelor Uniunii Europene prin care se urmăreşte atingerea neutralităţii climatice până în 2050.

Specialiştii prezenţi la eveniment au subliniat rolul important al hidrogenului în mixul energetic prin care statele europene doresc să depăşească dependenţa faţă de combustibilii fosili. De asemenea, au fost discutate diferitele modalităţi prin care România poate deveni lider în acest domeniu. Printre oportunităţile identificate de către participanţi se află investiţiile prin Planul Naţional de Energie, finalizarea Strategiei integrate privind energia şi schimbările climatice, cât şi strategia naţională privind producţia energiei din hidrogen.

La dezbatere au participat Laszlo Borbely – consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Dan Drăgan – secretar de stat în Ministerul Energiei, Roxana Caliminte – deputy secretary general Gas Infrastructure Europe (GIE), Alexandru Floriştean – legal and project manager Hydrogen Europe, Ioan Iordache – director executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din România şi director ICSI Rm.Vâlcea, Hans Marius Schuster – CEO Arena Innovation, şi Călin Vilt – consilier ştiinţific onorific în Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere