Update articol:

Le Figaro: Coronavirusul pare să afecteze creierul – medici care tratează pacienți cu Covid-19 au descoperit la aceştia o confuzie semnificativă și pierderea reperelor 

 

Medicii din New York care tratează pacienți cu Covid-19 au observat din ce în ce mai mult că, odată cu febră, tuse și dificultăți de respirație, apare un alt simptom: unii sunt confuzi, până la punctul de a nu ști unde se află și nici care este anul curent. Această pierdere a reperelor este uneori legată de lipsa oxigenului din sânge, dar, la unii pacienți, nivelul de confuzie pare să fie în afara proporţiei în comparație cu nivelul de afecțiune al plămânilor.

Pentru Jennifer Frontera, neurolog la Spitalul Universitar Langone din Brooklyn, se pune problema impactului noului coronavirus asupra creierului și sistemului nervos.

Studiile încep să descrie fenomenul. În revista Asociaţiei de medicină americană (Jama), săptămâna trecută, medicii au raportat că 36% dintre 214 pacienţi chinezi au avut simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la dureri nervoase şi până la convulsii şi accidente vasculare cerebrale (AVC). 

În New England Journal of Medicine, publicaţie medicală de top din SUA, medicii francezi de la Strasbourg au descris că mai mult de jumătate din 58 de pacienți din Terapie Intensivă erau confuzați sau agitați. Scanerele care au urmărit activitatea creierului au evidențiat posibile inflamații. „Toată lumea spune că este o problemă de respirație, dar afectează și ceva care este foarte prețios pentru noi, creierul”, a declarat S. Andrew Josephson, șeful departamentului de neurologie de la Universitatea din California San Francisco. „Dacă vă simțiți confuz, dacă aveți probleme de gândire, acestea sunt motive bune pentru a vedea un medic”, adaugă el. „Ideea că trebuie să mergem la medic doar dacă nu respirăm bine nu mai este valabilă”. 

Virusologii nu sunt surprinși în totalitate de faptul că noul coronavirus, SARS-CoV-2, poate afecta creierul și sistemul nervos, deoarece această legătură a fost observată cu alte virusuri, inclusiv virusul SIDA, HIV. Virusurile pot afecta creierul în două moduri principale, spune Michel Toledano, neurolog la Clinica Mayo din Minnesota. Primul este prin declanșarea unui răspuns imunitar anormal numit „furtună de citokine”, care provoacă inflamația creierului, ceea ce se numește encefalită autoimună. Al doilea este prin infecția directă a creierului: aceasta se numește encefalită virală. Creierul este protejat de ceea ce se numește bariera sânge-creier: rolul său este de a bloca intrusi, dar poate fi străpuns.

Unii speculează că nasul ar putea fi calea de acces către creier, deoarece pierderea mirosului este frecventă la mulți pacienți cu Covid-19. Dar acest lucru nu este verificat, iar mulți pacienți care își pierd simțul mirosului nu au probleme neurologice grave. Pista principală este de fapt cea a răspunsului imunitar  supraîncălzit. Pentru a afla, virusul trebuie detectat în lichidul cefalorahidian. Acest lucru a fost făcut o singură dată, la un bărbat japonez de 24 de ani, al cărui caz a fost descris în Jurnalul Internațional de Boli Infecțioase. El a suferit de confuzie,  convulsii și imagini ale creierului său au arătat inflamație. Însă testul nu este încă validat, iar oamenii de știință rămân precauți.

Pentru a descoperi aceste mistere, Jennifer Frontera, care predă la New York University School of Medicine, colaborează la un proiect internațional de cercetare pentru standardizarea colectării datelor. Echipa sa a documentat crizele de convulsii la pacienții Covid-19 care nu le-au avut niciodată înainte de a se îmbolnăvi. Cercetatorii au observat, de asemenea, mici hemoragii cerebrale descrise drept “noi”.

Ei vor să preleveze lichid cefalorahidian de la o persoană în vârstă de 50 de ani a cărui substanţă albă din creier este grav afectată. Dar aceste probe, ca și RMN-urile, sunt dificil de făcut la pacienții care respiră artificial.

Cei care supravieţuiesc sunt consultaţi şi de neurolog. “Vedem mulţi pacienţi în stare de confuzie”, a spus Rohan Arora, neurolog la spitalul Long Island Jewish Forest Hills. El afirmă că 40% dintre cei care se vindecă sunt afectaţi. Nu se ştie dacă aceste tulburări sunt de durată. Trecerea prin Terapie Intensivă este, în sine, o sursă de confuzie, în special din cauza medicamentelor. Dar neurologul a constatat că reîntoarcerea la normalitate, pentru pacienţii de Covid-19, pare să ia mai mult timp decât pentru cei care au trecut printr-o criză cardiacă sau un AVC. 

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie