Update articol:

UPDATE: Legea offshore, întoarsă la Comisia de Industrii pentru o săptămână (vezi declaraţiile politicienilor)

camera deputatilor

UPDATE: Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 33/2018/25.09.2018) – lege organică a fost retrimisă comisiilor de specialitate, pentru o săptămână, la propunerea Grupului parlamentar al UDMR, informează Camera Deputaţilor .

ALDE solicită ca Guvernul să-şi asume, până săptămâna viitoare, amendamentele la legea offshore, iar ANRM să prezinte exact harta concesiunilor, a declarat miercuri, în plen, deputatul Varujan Vosganian, adăugând că ALDE doreşte să voteze legea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că nu prea a înţeles de ce nu s-a întrunit majoritatea pentru ca legea offshore să fie votată în plenul forului legislativ, adăugând că PSD îşi va susţine în continuare poziţia de până acum din comisiile de specialitate. “Sincer nu prea (am înţeles de ce nu s-a întrunit majoritatea pentru adoptarea proiectului – n.r.), dar asta nu înseamnă că poate nu sunt motivele foarte bune. Nu am de unde să ştiu (care sunt motivele pentru care alte partide nu au fost de acord cu acest proiect – n.r.), de asta şi eu sunt curios să vedem care sunt argumentele ce vor fi prezentate public şi susţinute săptămâna viitoare”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă a înţeles care au fost motivele pentru care nu s-a întrunit majoritatea pentru proiectul legii offshore.

Dragnea a precizat că PSD a fost de acord ca legea să se reîntoarcă la comisii pentru că, din câte se pare, nu putea întruni o majoritate pentru a fi votată, iar dacă nu ar fi fost această majoritate ar fi picat propunerea actuală şi ar fi rămas în vigoare forma iniţială votată de Parlament în vară. “Nu vreau să comentez mai mult. PSD îşi va susţine în continuare poziţia pe care a avut-o în comisii, există calcule şi analize şi simulări făcute de mai mulţi specialişti, inclusiv de către Ministerul de Finanţe. O săptămână sau cât va fi nevoie eu cred că este bine ca în comisie toate discuţiile să fie foarte transparente şi transmise publicului larg, pentru ca fiecare român să ştie despre ce se discută şi orice amendament din această lege ce efecte are, pozitive sau negative”, a arătat el.

Liviu Dragnea a subliniat că această lege este “de o importanţă uriaşă pentru România”. “Eu vreau să vorbesc doar despre lucrurile pe care le ştiu foarte bine, nu mai vreau să vorbesc despre tot felul de zvonuri cu presiuni sau altceva. Fiecare grup parlamentar a avut o poziţie pe care şi-a susţinut-o pe marginea acestei legi, reîncep dezbaterile în comisia respectivă, astăzi (miercuri – n.r.) nu i-am aprobat în Biroul permanent deplasarea domnului Iancu, săptămâna viitoare trebuia să meargă la o reuniune a Consiliului Mondial al Energiei, ca să rămână aici să conducă dezbaterile împreună cu celălalt preşedinte de comisie, de la buget-finanţe”, a afirmat Dragnea.

Teodorovici:  “Eu o să prezint calculele mele colegilor din comisiile de specialitate respective”

“Formula de calcul avută în vedere de Legea offshore trebuie să permită părţilor să fie cointeresate, statului să aibă un câştig cât mai mare la buget, iar companiilor să investească”, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la Camera Deputaţilor. “Eu o să prezint calculele mele colegilor din comisiile de specialitate respective şi după aceea se va lua o decizie… Ideea este ca formula pe care se va vota într-un final la Camera Deputaţilor şi se va închide practic acest proiect de lege să fie o formulă care să permită ambelor părţi să fie cointeresate. Noi, pe de o parte, să avem câştig cât mai mare în zona de buget şi nu numai, pentru că sunt şi efecte care nu se pot cuantifica strict în acest punct de vedere contabil. Nu uitaţi că totuşi acea prevedere care obligă la desfacerea pe piaţa internă a cel puţin 5% din producţie înseamnă şi un efect poate, repet, astăzi greu de cuantificat, în sensul că poate fi o reducere de costuri pe viitor când România nu va mai fi obligată să cumpere din zone în care preţul este automat impus. Este un efect care şi ăsta trebuie să fie luat în calcul atunci când se face un calcul pe impactul acestei prevederi legale. Deci, spuneam că atât noi, ca stat, cât şi cei care doresc să investească să fie atraşi de un astfel de cadru legal”, a spus Eugen Teodorovici.

Acesta a menţionat că miercuri va avea loc o discuţie cu reprezentanţii ALDE şi cu restul colegilor de “bună credinţă” care să voteze legea. Întrebat despre impactul bugetar al amendamentelor aduse, acesta a spus, potrivit Agerpres,  că nu cunoaşte conţinutul tuturor acestor amendamente pentru că a fost plecat la Luxemburg, la întâlnirea miniştrilor de Finanţe la nivel european, dar a menţionat că au fost făcute calcule.

Tăriceanu: Am fost luaţi pe nepregătite de o serie de modificări aduse proiectului legii offshore

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că parlamentarii formaţiunii sale au fost luaţi pe nepregătite de o serie de modificări aduse proiectului legii offshore şi a cerut Ministerului de Finanţe să prezinte evaluări din care să reiasă impactul pe care îl au amendamentele propuse.

“Colegul meu Varujan Vosganian a luat cuvântul în plenul Camerei şi aş vrea să subliniez ceea ce a spus el, şi anume: am fost luaţi, să zic aşa, pe nepregătite cu o serie de modificări care au fost prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări succesive care s-au făcut la proiectul de lege au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor. De ce? Pentru că aceste propuneri care au fost făcute, aceste amendamente, nu au fost însoţite de niciun fel de notă explicativă privind efectele şi consecinţele financiar bugetare pe care le produc. Pentru fiecare variantă există un set de evaluări sau ar trebui să existe, care nu au fost prezentate”, a arătat Tăriceanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Preşedintele ALDE a subliniat că în privinţa legii offshore nu există “o dispută pe fond” cu PSD, fiind doar “o chestiune de procedură”.

“Comisia trebuie să integreze la dezbatere opinia Guvernului, care nu există. Trebuie să aibă, pentru că era o dezbatere, punctul de vedere al Asociaţiei Concesionarilor Exploatărilor Maritime. Au plecat din sală pentru că le-a spus preşedintele Comisiei că nu vor fi audiaţi. E o problemă mai degrabă la nivelul Comisiei de proceduri, nu e o problemă politică între noi şi PSD. Urmărim acelaşi scop: punem interesul naţional pe primul loc şi interesul naţional se bazează pe câştigurile pe care le obţine statul român şi securitatea energetică şi care sunt elemente strâns legate şi care derivă din acest proiect de lege. În ceea ce priveşte celelalte subiecte, nu avem divergenţe. (…) Era obligaţia preşedintelui Comisiei, care şi-o asumase, să vină ne prezinte aceste propuneri dinainte”, a afirmat Tăriceanu.

El a spus că două amendamente adoptate de colegii săi din ALDE au fost preluate, semnate de PSD, fără să fie trecuţi ca iniţiatori (n.r. parlamentarii ALDE).

“Noi eram iniţiatori şi nu apărem deloc. Sigur că colegii mei au reacţionat la chestiunea asta. Eu încerc, în calitate de preşedinte al ALDE şi de responsabil al bunei funcţionări a Coaliţiei, să atenuez anumite lucruri, dar colegii mei acţionează un pic mai brutal când observă că lucrurile nu se desfăşoară cum trebuie”, a menţionat Tăriceanu.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre legea off-shore, Tăriceanu a confirmat: “Am discutat, sigur că da. Discutăm tot timpul. Nu aveţi nicio grijă”. De asemenea, Tăriceanu a cerut Ministerului de Finanţe evaluări privind impactul amendamentelor, astfel încât parlamentarii să poată vota în cunoştinţă de cauză.

“Din partea Ministerului de Finanţe, din partea Guvernului deci, aşteptăm în cel mai scurt timp aceste evaluări, care să permită tuturor membrilor comisiei, în cunoştinţă de cauză, să adopte o anumită poziţie şi, nu în ultimul rând, cred că avem şi datoria să informăm cetăţenii români (…) de ce e mai bună soluţia cu 30% în loc de 50% sau de ce nu e mai bine 20%”, a spus el.
Liderul ALDE a opinat că soluţia adoptată în privinţa legii offshore trebuie să fie una “echilibrată”. “Noi pledăm pentru ca acest proiect de lege să fie votat, să fie adoptat în aşa fel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim în mod judicios. Această resursă naturală poate să asigure independenţa energetică a României, care în momentul de faţă, în proporţie de 95% este asigurată, dar vorbesc de termen mediu şi lung şi, de asemenea, să dea posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei, aşa cum vedeţi că se încearcă peste tot. Împreună cu partenerii strategici americani, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei şi România poate să fie un actor principal pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Tăriceanu.
De asemenea, Tăriceanu a atras atenţia asupra faptului că proiectul de lege este modificat pentru a doua oară la Camera Deputaţilor, după ce s-a aflat în dezbaterea Senatului.
“Nu pot să nu remarc faptul că am avut proiectul de lege la Senat, unde a trecut într-o anumită formă. Acum, din nou, pentru a doua oară, la Cameră este modificat puternic şi am fi putut să fim puşi la curent, dacă există astfel de intenţii de modificare a proiectului, ca să le dezbatem şi la Senat, în momentul în care proiectul a fost în dezbaterea noastră”, a precizat el.
Tăriceanu a explicat şi opinia deputatului ALDE Andrei Gerea referitoare la importul de gaze din Rusia.”Eu vă spun care este interpretarea, că am discutat cu Andrei. El a vrut să spună un lucru foarte clar. Dacă acest proiect cu exploatarea gazelor va eşua, atunci România va rămâne dependentă de gazul care se importă. De unde se importă gazul? Dintr-o singură ţară”, a conchis Tăriceanu.

  • Dan Barna: Legea offshore, o miză majoră pentru stat, o oportunitate să devenim un jucător pe piaţa de energie

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, miercuri, că legea offshore reprezintă o miză majoră şi o oportunitate pentru România de a deveni “un jucător pe piaţa de energie”.

“Există o percepţie de consens pe care am regăsit-o în intervenţiile tuturor vorbitorilor, aceea că România trebuie să facă această exploatare în acest moment şi e foarte adevărat (…) Această lege offshore este oportunitatea pentru noi ca stat, acum în an centenar (…), este o oportunitate să găsim acea solidaritate şi consens despre care s-a vorbit aici (…) Miza este să ne lăsaţi pe toţi să fim solidari, pe noi, cei care suntem în Parlamentul României, care avem diverse opinii despre această lege, care, într-adevăr, trebuie să fie şi o miză majoră pentru noi ca stat, să fie în favoarea poporului român şi avem oportunitatea să ieşim dintr-o ţară mică şi să devenim un jucător pe piaţa de energie (…). Sunt puţine industrii în lume unde pieţele sunt definitorii pentru rolul statului. Energia e una dintre aceste industrii şi de asta ceea ce vă cerem este să ne lăsaţi să participăm la acest dialog”, a declarat deputatul Dan Barna la Parlament. Acesta a mai spus că dialogul trebuie ai aibă loc în comisie, cu experţi, şi nu doar în birouri sau la televiziune.

“Vă cerem să ne lăsaţi să participăm la acest dialog şi dialogul să se întâmple în comisie, cu experţi, şi nu doar la dumneavoastră în birou. Atât de simplu este. Şi despre asta este supărarea societăţii (…) Exact despre asta. Faptul că până acum cele patru modalităţi de lege au fost livrate din plic. Vă amintiţi că este de poveste secvenţa în care colegii noştri discutau în comisie şi dumneavoastră prezentaţi legea în paralel, în acelaşi minute, la televizor. Asta nu a fost în regulă. Dacă există o dezbatere, vă asigur că va fi un consens general pe această lege”, a mai spus Dan Barna.

………………..

Legea offshore a fost întoarsă, astăzi, la Comisia de Industrii pentru o săptămână, potrivit surselor noastre. Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, de la tribuna Parlamentului, că vrea consens naţional pe această lege. PSD este de acord cu această propunere, a spus liderul grupului deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu.

„Am cerut clarificări cu privire la Legea Offshore, operatorii nu ameninţă că pleacă din Marea Neagră”

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021