Update articol:

Leonardo Badea, ASF: Nu există nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori

La acest moment, la nivelul ASF nu este înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață, a declarat la Profit TV președintele ASF, Leonardo Badea, potrivit unui comunicat transmis de ASF. Acesta a spus: “Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect.”

Declarația vine în contextul în care, Comisia Europeană a transmis, în raportul de țară, că măsurile din OUG 114/2018 cresc probabilitatea de exit pentru administratorii fondurilor de pensii.

Anterior, Valentin Lazea, economist șef BNR, a spus că  marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par excesiv de oneroase.

„Problema este că Ordonanţa 114 din 2018 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent”, a spus Lazea. 

 Valentin Lazea, BNR: Efectele OUG 114/2018 par să încetinească, dacă nu chiar să inverseze, procesul de promovare a BVB la stadiul de piaţă emergentă