Update articol:

Lista companiilor care cumpără încă țiței rusesc – Al Jazeera

Mai multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite, au impus o interdicție totală a importurilor de energie rusă, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, dar marile economii europene dependente de petrol și gaze rusești au evitat măsuri drastice, arătând diviziunea în Uniunea Europeană, potrivit Al Jazeera, care citează Reuters.

Australia, Marea Britanie, Canada și SUA au interzis importul achizițiilor de petrol rusești în urma agresiunii ruse, care a declanșat cea mai mare criză de refugiați din ultimele decenii.

Până acum, cei 27 de membri ai blocului UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui embargo, Germania avertizând împotriva măsurilor pripite care ar putea împinge economia în recesiune, iar unele țări, cum ar fi Ungaria, opunându-se oricăror interdicții. Un embargo UE ar necesita aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Mulți cumpărători din Europa au evitat țițeiul rusesc în mod voluntar, pentru a evita daune reputaționale sau posibile dificultăți legale. Alții, cum ar fi comercianții de mărfuri Trafigura și Vitol, au continuat să cumpere țiței rusesc în baza contractelor existente pe termen lung. Ambii, însă, au declarat pentru Reuters că nu au fost de acord cu niciun nou acord de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” și care a început pe 24 februarie.

India și China, care au refuzat să condamne acțiunile Rusiei, au continuat, de asemenea, să cumpere țiței rusesc.

În cele ce urmează sunt enumerați principalii cumpărători de petrol rusesc, conform Al Jazeera:

Neftohim Burgas

O rafinărie bulgară, deținută de Lukoil din Rusia și, cu țițeiul rusesc reprezentând aproximativ 60% din consum, continuă să rafineze țițeiul rusesc.

MiRo

Țițeiul rusesc continuă să reprezinte aproximativ 14% din consumul la cea mai mare rafinărie din Germania, Miro, care este deținută în proporție de 24% de Rosneft.

PCK Schwedt

Rafinăria Germaniei, deținută în proporție de 54% de Rosneft, primește țiței prin conducta Druzhba.

Pertamina

Firma energetică de stat indoneziană PT Pertamina are în vedere să cumpere țiței din Rusia, deoarece caută petrol pentru o rafinărie recent renovată.

Leuna

Rafinăria Leuna, fără ieșire la mare, din estul Germaniei, deținută majoritar de TotalEnergies, este alimentată și cu țiței rusesc de conducta Druzhba.

Hellenic Petroleum

Cel mai mare rafinător de petrol din Grecia se bazează pe țițeiul rusesc pentru aproximativ 15% din consumul său. La începutul acestei luni, compania a asigurat aprovizionare suplimentară din Arabia Saudită.

ISAB

Cea mai mare rafinărie din Italia, deținută de Litasco SA, cu sediul în Elveția, controlată de Lukoil, procesează țiței rusesc și non-rus.

MOL

Grupul petrolier ungar, care operează trei rafinării în Croația, Ungaria și Slovacia, continuă să fie alimentat de conducta Druzhba. Ungaria se opune sancțiunilor împotriva petrolului și gazelor rusești.

Rafinăria Zeeland

Rafinăria olandeză, deținută în proporție de 45% de Lukoil, a refuzat să comenteze dacă folosește țiței rusesc.

Rafinăria Rotterdam

Exxon Mobil a refuzat să comenteze dacă rafinăria sa olandeză din Rotterdam folosea țiței rusesc.

Hindustan Petroleum

Rafinăria de stat din India a cumpărat două milioane de barili de ţiţei Ural rusesc pentru mai, potrivit surselor comerciale de săptămâna trecută.

Indian Oil Corporation

Pe 23 martie, cel mai mare rafinător al Indiei a cumpărat trei milioane de barili de ţiţei Ural pentru livrarea în mai de la Vitol, au declarat surse comerciale. Aceasta este a doua achiziție de Urali de către CIO de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Energie Nayara

Rafinăria privată indiană, deținută parțial de compania rusă Rosneft, a cumpărat petrol rusesc după o pauză de un an, cumpărând aproximativ 1,8 milioane de barili de ţiţei Urali de la comerciantul Trafigura.

Următoarele companii au încetat să cumpere petrol rusesc:

BP
Gigantul petrolier britanic, care a anunţat că renunță la pachetul de acțiuni la Rosneft, nu va încheia noi acorduri cu entități rusești pentru încărcare în porturile rusești, decât dacă „este esențial pentru asigurarea securității aprovizionărilor”.

Eneos
Cea mai mare rafinărie din Japonia a încetat să cumpere țiței din Rusia, în timp ce unele mărfuri semnate în baza acordurilor anterioare vor ajunge în Japonia până în aprilie.

ENI
Grupul energetic, deținut în proporție de 30,3% de guvernul italian, suspendă achizițiile de petrol rusesc.

Bayernoil
Niciun țiței rusesc nu va fi folosit la rafinăria Bayernoil din Germania, în care Eni și Rosneft au participații.

Equinor
Firma energetică majoritară de stat a Norvegiei a încetat să cumpere petrol rusesc pe măsură ce își încetează operațiunile în țară.

Galp
Compania portugheză de petrol și gaze a suspendat toate achizițiile noi de produse petroliere de la Rusia sau companiile rusești.

Neste
Rafinăria finlandeză are contracte de petrol rusești până la sfârșitul anului, dar nu încheie noi acorduri de aprovizionare.

PKN Orlen
Cea mai mare rafinărie din Polonia nu a cumpărat țiței Urali pe piața spot de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat vineri compania, în timp ce a cumpărat câteva cargo din Norvegia.

Cu toate acestea, compania, care operează rafinării în Lituania, Polonia și Republica Cehă, cumpără țiței în baza unor contracte de furnizare pe termen lung semnate anterior cu Rosneft și Tatneft din Rusia.

Preem

Cea mai mare rafinărie din Suedia, deținută de miliardarul saudit Mohammed Hussein al-Amoudi, a „întrerupt” comenzile noi de țiței rusesc, care au reprezentat aproximativ șapte la sută din achizițiile sale, înlocuindu-le cu barili de la Marea Nordului.

Repsol
Compania spaniolă a încetat să cumpere țiței rusesc pe piața spot.

Shell

Cel mai mare comerciant de petrol din lume va înceta să mai cumpere țiței rusesc și va renunța treptat la implicarea sa în toate hidrocarburile rusești.

TotalEnergies
Compania petrolieră franceză nu va semna noi contracte, promițând să înceteze cumpărarea de țiței și produse petroliere rusești până la sfârșitul acestui an.

Varo Energy
Rafinăria elvețiană, care deține 51,4% din rafinăria germană Bayernoil, a declarat că nu intenționează să încheie noi tranzacții pentru a cumpăra țiței rusesc.

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022