Update articol:

Litiu, aur și pământuri rare: modul în care China poate deschide ușa către noi oportunități de afaceri cu Afganistan, „Arabia Saudită a litiului”

China a semnalat că va stabili noi relații diplomatice cu Kabul după stabilizarea situației. Există multe necunoscute despre viitorul țării după preluarea talibanilor, dar Beijingul ar putea ajuta Afganistanul să profite de noi oportunități de afaceri dacă pacea și ordinea vor fi restabilite, spune comentatorul Asia Pacific Thomas W. Pauken, potrivit Sputnik International.

La 16 august, ministerul chinez de externe a anunțat că respectă voința și alegerea poporului afgan, adăugând că speră că tranziția lină a puterii va fi asigurată în țară. Anterior, duminică, talibanii  au ocupat capitala Afganistanului, Kabul, și au declarat sfârșitul războiului.

Pragmatismul Chinei în afaceri externe

Spre deosebire de factorii de decizie americani, care păreau prinși cu garda jos, Beijingul nu a fost în niciun caz surprins de preluarea rapidă a talibanilor, spune Thomas W. Pauken, comentator Afaceri Asia-Pacific din Beijing și autor al publicației SUA vs. China: From Trade War to Deal Reciprocal.

„Guvernul chinez a înțeles că talibanii se pregăteau să exploateze haosul și dezorganizarea retragerii trupelor americane ale lui Biden pentru a cuceri țara aflată în vid”, notează Pauken, adăugând: “Corupția pe scară largă a fost endemică în guvernul afgan, în timp ce dezvoltarea masivă a câmpurilor de mac de opiu din țară a adus la creşterea bandelelor criminale internaționale și a traficanților de droguri. Corupția agresivă nu poate fi durabilă, deoarece cetățenii obișnuiți devin cei mai mari pierzători”.

În aceste condiții, nu este deloc surprinzător faptul că talibanii au convins mulți săteni din mediul rural, deoarece aceștia sunt percepuți ca fiind brutali, dar corecți, potrivit analistului din Asia Pacific.

“Societatea afgană putrezeşte, trupele americane au eșuat în eforturile de îmbunătățire a condițiilor locale, așa că în mod inevitabil talibanii erau bine pregătiți să intre în Kabul și să preia țara”, spune el, adăugând: „China i-a văzut venind”.

Vorbind în timpul întâlnirii din 28 iulie 2021 cu delegația talibanilor de la Tianjin, consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi a declarat că talibanii sunt „o forță politică și militară importantă în Afganistan și se așteaptă să joace un rol important în pacea, reconcilierea și în procesul de reconstrucție a ţării”.

Declarația lui Wang demonstrează pragmatismul profund al guvernului chinez, spune Pauken, sugerând că actuala conducere chineză se aștepta deja la acea vreme ca talibanii să formeze noul guvern în Afganistan și făceau pregătiri pentru asta. Cu toate acestea, talibanii sunt încă văzuți de Beijing ca o organizație teroristă, așa că China nu se va grăbi să recunoască legitimitatea grupului militant, adaugă el.

În plus, preluarea insurgenților afgani nu vine fără riscuri pentru Republica Populară Chineză, potrivit comentatorului. Pauken subliniază că există diferite grupuri în cadrul mișcării insurgenților, adăugând că au existat rapoarte neconfirmate care spun că unii militanți desfășoară recrutări și instruiri pentru a sprijini celulele teroriste conectate la Mișcarea Islamică Turkistanul de Est (ETIM) și grupurile separatiștilor uiguri.

“China speră că, în cazul în care talibanii vor să aibă legături mai strânse cu Beijingul, aceștia trebuie să ia măsuri împotriva ETIM și a altor teroriști care doresc să se infiltreze în China”, subliniază comentatorul.

Oportunități de afaceri potențiale pentru China și Afganistan

 

Cu toate acestea, se pare că talibanii încep să fie conştienţi de beneficiile unei tranziții pașnice la putere, spune Pauken, referindu-se la încercările grupului afgan de a păstra pacea și ordinea în teritoriile aflate sub controlul său.

Dacă siguranța și stabilitatea vor fi restabilite în Afganistan, China ar putea contribui la reconstrucția și dezvoltarea postbelică acolo și să promoveze proiecte comune în cadrul Inițiativei Belt And Road (BRI), a sugerat cotidianul chinez Global Times duminica trecută.

Pot fi câteva oportunități de afaceri uimitoare atât pentru Afganistan, cât și pentru China, este de acord comentatorul Asia-Pacific. Potrivit unor estimări, Afganistanul deține între 1 trilion și 3 trilioane de dolari în bogăție minerală în rezervele subterane, inclusiv vaste depozite de aur și litiu care pot fi utilizate pentru a dezvolta baterii pentru vehicule electrice (EV).

 

Programul privind schimbările climatice și trecerea de la vehiculele cu combustibili fosili la vehiculele electrice fac ca rezervele din țară ale metalului alcalin alb-argintiu să fie deosebit de importante. În 2010, New York Times a menționat că Afganistanul ar putea deveni „Arabia Saudită a litiului”, citând o notă internă a Pentagonului.

 

În timp ce afganii dețin multe minerale și pământuri rare, le lipsesc infrastructura și echipamentele pentru exploatarea lor și atunci le vând cumpărătorilor globali, subliniază Pauken, adăugând că ajutorul Chinei pentru explorarea acestei bogății ar putea fi util.

“Companiile chineze ar putea semna acorduri comune cu minerii afgani pentru extragerea litiului și pentru revânzarea acestuia către producătorii SUA și europeni de vehicule electrice la prețuri premium”, spune el, precizând: “Nu se spune cât de mari vor fi marjele de profit pentru ei. Companiile și investitorii chinezi pot colabora cu BRI pentru a construi noi drumuri, poduri și căi ferate pentru a ajunge la minele de litiu care pot genera profituri uriașe pentru afgani și chinezi.”

 

Aliatul de lungă durată al Chinei, Pakistanul poate juca un rol important ca un “constructor de poduri” pentru a atrage Kabul mai aproape de Beijing, presupune Pauken. Islamabad a beneficiat deja de parteneriatul său cu chinezii, subliniază observatorul, referindu-se la Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC).

“Pakistanul servește drept Poarta Chinei către Orientul Mijlociu și Asia de Sud”, notează el. E posibil să vedem Afganistanul aderându-se la BRI și devenind parte a CPEC, a mai spus comentatorul.