Update articol:
Discurs anual privind starea UE

Ursula von der Leyen: Vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului; Litiul și pământurile rare vor deveni în curând mai importante decât petrolul și gazul

Ursula von der Leyen
  • Litiul și pământurile rare vor deveni în curând mai importante decât petrolul și gazul

  • Numai în Europa, cererea de pământuri rare va crește de cinci ori până în 2030.

  • “Vom prezenta o lege europeană privind materiile prime critice”

 

Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa şi trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă în materie de hidrogen, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea UE, susţinut miercuri la Strasbourg în plenul Parlamentului European.

Oficialul european a explicat: “Prin intermediul REPowerEU, ne-am dublat obiectivul: dorim să producem în Uniunea Europeană zece milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile, în fiecare an de acum până în 2030.

Pentru aceasta, trebuie să creăm un facilitator de piață pentru hidrogen, prin care să reducem deficitul de investiții și să corelăm cererea și oferta din viitor.

Iată de ce pot anunța astăzi că vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european.

Ursula von der Leyen: Organizarea actuală a pieței energiei electrice, bazată pe ordinea de merit, nu mai este echitabilă pentru consumatori; Costul ridicat al vieții a devenit o sursă de anxietate

 

Vara anului 2022 va rămâne în amintirile tuturor. Am văzut cu toții râurile secate, pădurile în flăcări, căldura extremă. Iar situația este chiar mult mai gravă. Până în prezent, ghețarii din Alpi au constituit o rezervă de urgență pentru râuri precum Rinul sau Ronul. Dar cum ghețarii din Europa se topesc mai repede ca niciodată, secetele viitoare vor fi cu mult mai puternice. Trebuie să facem eforturi continue pentru a asigura adaptarea la schimbările climatice și pentru ca natura să devină primul nostru aliat.

Iată de ce Uniunea va pleda în favoarea unui acord global ambițios pentru natură, în cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea care va avea loc anul acesta la Montreal. Și vom face același lucru în cadrul COP27 de la Sharm el-Sheikh. Dar, pe termen scurt, trebuie să fim mai bine pregătiți pentru a răspunde schimbărilor climatice.

Nicio țară nu poate combate de una singură fenomenele meteorologice extreme și puterea lor distrugătoare. Vara aceasta am trimis avioane din Grecia, Suedia sau Italia pentru a combate incendiile din Franța și Germania. Dar, pe măsură ce aceste evenimente devin mai frecvente și mai intense, Europa va avea nevoie de o capacitate consolidată.

Iată de ce anunț astăzi că în cursul anului viitor ne vom dubla capacitatea de combatere a incendiilor. Uniunea Europeană va achiziționa zece avioane amfibie ușoare și trei elicoptere suplimentare pentru a ne completa flota”.

  • Accesul la materii prime este decisiv pentru succesul transformării noastre într-o economie digitală durabilă

 

Fie că vorbim despre cipuri personalizate pentru realitatea virtuală sau despre unități de stocare pentru instalații solare, accesul la materii prime este decisiv pentru succesul transformării noastre într-o economie digitală durabilă, a mai spus Ursula von der Leyen.

Litiul și pământurile rare vor deveni în curând mai importante decât petrolul și gazul, potrivit preşedintei Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a explicat: “Numai în Europa, cererea de pământuri rare va crește de cinci ori până în 2030. Iar acesta este un semn bun, pentru că arată în ce ritm avansează Pactul nostru verde european.

Problema este că în prezent o singură țară domină aproape întreaga piață.

Trebuie să evităm să ajungem din nou într-o stare de dependență, cum s-a întâmplat cu petrolul și cu gazele.

În această privință, politicii noastre comerciale îi revine un rol important. Încheierea unor noi parteneriate ne ajută nu doar să ne consolidăm economia, ci și să ne promovăm interesele și valorile la nivel global. Împreună cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune putem asigura respectarea standardelor de muncă și de mediu și dincolo de frontierele noastre. Trebuie, mai presus de orice, să ne reînnoim relațiile cu acești parteneri și cu principalele regiuni aflate în creștere.

Din acest motiv intenționez să propun ratificarea acordurilor cu Chile, Mexic și Noua Zeelandă. Dăm, de asemenea, un nou impuls negocierilor cu parteneri importanți, cum ar fi Australia și India.

Dar securitatea aprovizionării cu energie nu reprezintă decât un prim pas. Prelucrarea acestor metale este la fel de esențială.

În prezent, China controlează la nivel mondial industria prelucrătoare. Aproape 90 % din pământurile rare și 60 % din cantitatea totală de litiu se prelucrează în China.

Vom identifica proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la extracție la rafinare și de la prelucrare la reciclare. Și vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este în pericol.

Iată de ce pot anunța astăzi că vom prezenta o lege europeană privind materiile prime critice. Știm că această abordare poate da rezultate.

În urmă cu cinci ani, Europa a lansat Alianța pentru baterii. Și, nu peste mult timp, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa. Anul trecut am anunțat Actul european privind cipurile. Și iată că prima gigaîntreprindere de cipuri va începe să funcționeze în lunile următoare.

Acum trebuie să repetăm acest succes. Acesta este și motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiectele importante de interes european comun. Iar în viitor voi susține cu fermitate crearea unui nou Fond european al suveranității”.

 

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (16/09/2024)

Convocare AGAO 21(22).10.2024

MedLife S.A. (M) (16/09/2024)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 - 13 septembrie 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09.09.2024 - 13.09.2024

UZTEL S.A. (UZT) (16/09/2024)

Raport semestrial S1 2024 - Versiune limba engleza

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09-13.09.2024