Update articol:
Raportul Comisiei Parlamentare privind manipularea Robor

Lucian Isar: “Nu este necesară modificarea Robor după schimbarea Consiliului de Administraţie al BNR”

Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a anunţat, ieri, că va propune, în raportul anchetei privind o eventuală manipulare a ROBOR, demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, „care a acţionat împotriva legii”, şi va sesiza Curtea de Conturi pentru a face verificări dacă există „angajaţi fictivi” în această instituţie. El a explicat că „ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii dovedindu-se a nu fi una transparentă, ci una aranjată”. 

“Concluziile Raportului Comisiei Parlamentare privind ROBOR au fost stabilite de domnul Senator Daniel Zamfir chiar înainte de a demara ancheta, încă din decembrie acesta solicitând demiterea Preşedintelui instituţiei”, a susţinut Consiliul Concurenţei (CC), ca reacţie la anunţul lui Daniel Zamfir. CC a mai spus: „Cu regret constatăm că Raportul conţine numeroase inexactităţi, iar multe informații sunt scoase din context sau prezentate eronat”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a anunțat, în octombrie 2008, că a avut loc un atac speculativ eșuat asupra leului, BNR intervenind în piață printr-o injecție de 2 miliarde de lei. Atunci, Mugur Isărescu a acuzat trei bănci că ar fi încercat să inducă o criză de lichiditate pentru a crește dobânzile. Guvernatorul BNR nu a confirmat niciodată oficial numele băncilor şi nici ale trezorierilor implicaţi sau vizaţi, dar cele trei bănci ar fi fost: ING, Bancpost, UniCredit.
După acele evenimente Bogdan Mihoc, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, a părăsit banca, Lucian Isar şi-a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil printre altele cu trezoreria, preluând postul de director al diviziei corporate. Cel de-al treilea trezorier al cărui nume a fost vehiculat în acel scandal, Florin Cîţu de la ING, şi-a păstrat postul, însă a renunţat la apariţiile publice până acum câţiva ani, când a devenit senator PNL.
Lucian Isar era vicepreşedinte executiv al Bancpost în perioada atacului pe leu şi a creşterii Robor din 2008, fiind responsabil cu operaţiuni de Trezorerie. El venise de la Citibank, unde fusese şeful deskului de trading.

Lucian Isar a fost audiat în cadrul Comisiei senatoriale de Anchetă privind manipularea Robor. Acesta ne-a spus, într-un interviu, opinia domniei sale cu privire la concluziile raportului.    

 

Interviu cu analistul economic Lucian Isar

 
Cum apreciați concluziile Raportului Comisiei Parlamentare privind manipularea Robor, dat ieri publicității?
 
Lucian Isar:  Concluziile sugerează parcurgerea și înțelegerea profundă a subiectului manipulării Robor de către comisia Senatorială. Nu au putut fi înșelați nici de dezinformările Guvernatorului Isărescu, nici de sabotajul prin blocarea prezenței celor implicați. Informațiile erau deja publice, iar cei de la BNR și de la Consiliul Concurenței nu au mai putut altera datele. 
 
 
În opinia dvs, se impune demiterea președintelui Consiliului Concurenței, așa cum cere senatorul Daniel Zamfir? A acţionat Bogdan Chiriţoiu împotriva legii? 
 
Lucian Isar:  Președintele Consiliului Concurenței are cu siguranță o coluziune cu Guvernatorul Isărescu pe subiectul manipulării Robor. Știe mai multe decât spune și a făcut eforturi pentru a atrage atenția către alte zone și nu către problema anchetată de Senat. 
 
Am încredere în judecata comisiei senatoriale în ce privește implicarea domnului Chiriţoiu în această anchetă. 
 
 
 Cum vă explicați că ați fost singurul trezorier care  a participat la audierile  din Comisia Economică? De ce ceilalți au refuzat să participe? 
 
Lucian Isar:  În continuare Isărescu amenință angajații din bănci cu departamentul de supraveghere bancară. Acesta este motivul pentru care nu au participat. Informațiile erau în raport și în declarațiile publice. Prezența lor era doar pentru a explica și a pune în contextul corect datele existente deja în dosar. 
 
 
Cum apreciați atitudinea senatorului Florin Cîţu de a nu participa la audierile privind manipularea Robor? Dar a oficialilor BNR? De ce credeți că aceștia au refuzat participarea la audieri?
 
 
Lucian Isar: Este o poziționare politică. Florin Cîțu nu a fost trezorier ING, ci doar economist. A folosit această nuanță.
 
Oficialii BNR au fost constrânși de Isărescu să nu participe, pentru că nu știau întrebările și informațiile pe care le avea comisia. 
 
Isărescu a putut să se protejeze doar pe el la audiere. Știa că nu mai putea apela la șeful Senatului și pentru angajații BNR. 
 
 
Membrii Comisiei au constatat, în cadrul anchetei, că  au existat declaraţii ale martorilor ce confirmă teza unei posibile înţelegeri între bănci, precum şi intervenţia BNR în calcularea indicelui ROBOR. La audieri ați susținut că toate manipulările de dobânzi pe ROBOR sau pe titlurile de stat au fost agreate în urma unor şedinţe, întâlniri, cu participarea reprezentanţilor BNR şi Guvernatorului Mugur Isărescu. Care credeți că ar trebui să fie repercusiunile unor astfel de acțiuni, din punct de vedere al sesizărilor instituțiilor statului, în condițiile în care Curtea de Conturi are limitări în controlul activității BNR?
 
Lucian Isar: Demiterea Guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Comisia or nu a avut curaj să ceară acest lucru or știe că urmează alegeri pentru Consiliul de Administraţie al BNR, iar noul CA BNR va face lumină în practicile de manipulare și amenințare ale fostului Guvernator Isărescu. 
 
Considerați o eroare legarea Robor, despre care s-a spus în Comisia Economică a Senatului că a fost calculată artificial (inclusiv de președintele Consiliului Concurenței), de dobânzile la credite, din 2010 și până în prezent?
 
 
Lucian Isar: Robor este un indice “apărat” de codul de conduită al dealerilor din piață. A fost un indice corect, nemanipulat în cea mai mare a timpului, cu excepția perioadelor în care Isărescu a manipulat Robor și a pus presiune pe dealeri. Aceste perioade de manipulare au coincis cu perioadele de alegere pentru CA BNR. Nu este necesară schimbarea Robor după schimbarea CA BNR.
 
 
Vezi aici concluziile raportului şi reacţia Consiliului Concurenţei:   
 
 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)