Update articol:

Luigi Di Maio: Guvernul Italiei nu vrea să părăsească zona euro

Guvernul Italiei nu vrea să părăsească Uniunea Europeană sau moneda unică europeană, a afirmat marţi vicepremierul Luigi Di Maio, transmite Reuters.

Recent,  Claudio Borghi, deputat al coaliţiei aflate la guvernare, a afirmat că Italia ar beneficia de condiţii economice mai favorabile dacă ar fi în afara zonei euro. În urma declaraţiei, costurile de împrumut pe zece ani ale Italiei au atins cel mai ridicat nivel din martie 2014.

Saxo Bank: Planurile bugetare ale Italiei marchează un test asupra hotărârii euro

Claudio Borghi, directorul departamentului economic al formaţiunii de extremă-dreapta Liga, susţine că probleme Italiei s-ar rezolva dacă ţara revine la propria sa monedă.

Italienii ştiu că euro îi protejează, a afirmat marţi Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, ca răspuns la afirmaţiile lui Borghi.

“Ceea ce ştiu sigur este că Italia este în centrul zonei euro. Este în interesul zonei euro să aibă o Italie puternică şi este în interesul Italiei să aibă un euro solid şi o zonă euro solidă. Deci, să lucrăm împreună, cu sânge rece, într-un spirit constructiv”, a declarat Moscovici. Acesta a adăugat: “Italienii înşişi sunt foarte ataşaţi de euro deoarece ştiu că îi protejează, haideţi să nu alimentăm zvonurile şi declaraţiile care sunt într-adevăr inadecvate”.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 11 de puncte de bază, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate.

Tot marţi, Luigi Di Maio a avertizat că Italia nu-şi va schimba ţintele de deficit, în pofida presiunilor Bruxelles-ului şi ale partenerilor din UE.

“Nu revenim de la ţinta de 2,4% din PIB, asta e clar. Nu vom da înapoi niciun milimetru”, a afirmat Di Maio într-un interviu radiofonic.

Joi, Guvernul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în următorii trei ani, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria. Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de până la 2% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia dorea un deficit peste acest nivel, pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale.

Liderii coaliţiei aflată la guvernare în Italia – Luigi Di Maio şi Matteo Salvini – au dat un comunicat precizând că s-a ajuns la un acord privind ţinta de deficit de 2,4% din PIB în bugetul pe 2019, pe care l-au descris ca fiind “un buget pentru schimbare”.

Precedentul Executiv a promis Comisiei Europene că deficitul Italiei va fi redus la 1,6% din PIB anul acesta, de la 2,4% din PIB anul trecut. Bruxelles-ul a cerut Italiei să-şi reducă deficitul şi mai mult, dar Tria a afirmat că încetinirea economiei nu va permite scăderea cheltuielilor. În ultimii ani, Italia şi-a majorat în mod repetat ţinta de deficit, dar a reuşit să-l menţină sub plafonul de 3% din PIB solicitat de forul comunitar.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie